logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MDS-JE510 - komunikat PROTECTED przy nagrywaniu, co robić?

art83200 06 Mar 2005 17:13 4321 8
REKLAMA
  • #1 1292158
    art83200
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Przeczytałem podobne posty na temat urządzenia Mini Disc Sony MDS-JE 510, lecz mój problem jest nieco inny.
    Mini Disc odtwarza płytki bez problemu, ale jak wcisnę przycisk REC, to pojawia się komunikat PROTECTED. Nie jest to związane z zabezpieczeniem samej płytki Mini Disc (przesuwane okienko), zachowuje się tak samo przy zasłoniętym, jak i odsłoniętym okienku.
    Nie używałem go ponad rok i sam od siebie chyba się zepsuł :)
    Rozkręciłem obudowę i próbowałem sprężonym powietrzem delikatnie przeczyścić mechanizm, ale nic nie pomogło.
    Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 1293011
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Sprawdź dokładnie przycisk czujnika, znajduje się z lewej strony mechanizmu jak patrzymy od otworu do wkładania dyskietki/płyty.
  • REKLAMA
  • #3 1295918
    art83200
    Poziom 11  
    Sprawdziłem właśnie czujnik.
    Wizualnie jest wszystko ok, nie jest złamany ani nic z tych rzeczy.
  • REKLAMA
  • #4 1296333
    MuNiO
    Poziom 26  
    Tylko wizualnie? Sprawdź go elektrycznie.

Schemat masz tu:

http://minidisc.amulation.com/manuals/sony/service/sony_MDS-JE510_service_manual.pdf

Sprawdź dokładnie ten przełącznik : S683 sygnał z niego idzie do płytki głównej do procka sterującego pin (97) w stanie rozwartym musi tam być 3,3 , jeżeli naciśniesz przełącznik powinno być zero. Sprawdź tez rezystor R400 10k, może być też uszkodzony.
  • #5 2298782
    art83200
    Poziom 11  
    Orientuje się ktoś może ile kosztuje potencjometr nagrywania "REC LEVEL" w MDS-JE510?
    W schemacie zaznaczony jest jako RV701.
  • REKLAMA
  • #6 2303736
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ja mam bardzo malo uzywany z wylutu - odezwij sie na priv to sie dogadamy

koszt nowego w sony to ok 70 zl
    a ngdzie nie widzialem tych alpsow w sprzedazy
  • #7 2303898
    MirMak
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Na pewno zaśniedział i nie łączy.To się czasami zdarza w MD, jak i w magnetowidach gdy nie są jakiś czas używane.Trzeba go przeczyścić i po kłopocie.

Pozdrawiam.
  • #8 2313151
    art83200
    Poziom 11  
    MirMak napisał:
    Na pewno zaśniedział i nie łączy.To się czasami zdarza w MD, jak i w magnetowidach gdy nie są jakiś czas używane.Trzeba go przeczyścić i po kłopocie.

Pozdrawiam.

Potencjometr ten jest uszkodzony mechnicznie. Kręci się w kółko.
  • #9 3889603
    art83200
    Poziom 11  
    Potencjometr wymieniony na nowy - temat zamknięty - dzięki za przydatne podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Mini Disc Sony MDS-JE510 wyświetla komunikat PROTECTED przy próbie nagrywania, mimo że mechaniczna blokada płyty (okienko) nie jest przyczyną problemu. Zalecane jest sprawdzenie czujnika przełącznika S683, który odpowiada za sygnał nagrywania, zarówno wizualnie, jak i elektrycznie, zgodnie ze schematem serwisowym. Należy zmierzyć napięcie na pinie 97 procesora sterującego oraz stan rezystora R400 (10k). Dodatkowo problem może wynikać z uszkodzenia potencjometru nagrywania REC LEVEL (oznaczonego jako RV701 w schemacie), który po dłuższym nieużywaniu może ulec uszkodzeniu mechanicznemu lub korozji. Wymiana potencjometru na nowy rozwiązała problem z nagrywaniem w opisywanym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA