logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik 13 cm 25W 6 Ohm do subwoofera? Czy można zamienić na 4 lub 8 Ohm?

budweiser 06 Mar 2005 22:32 1910 13
REKLAMA
  • #1 1293016
    budweiser
    Poziom 11  
    Witam padl mi glosniczek w malym sub 25W 13cm 6Ohm
    i teraz pytanko czy moge wstawic tam np 8 czy 4 Ohm
    do tego np 30W czy takie cos da sie jakos dopasowac?
    zeby cos nie padlo :)
    ewentualnie moze znacie jakies sklepy internetowe gdzie bym dostal taki 25W 6Ohm i 13cm
  • REKLAMA
  • #2 1293071
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Są takie głośniki - z Tonsila - mają wersje 6 lub 12 Ohm GDN 13/50/9 - 6 Ohm - nic nie padnie

prawdopodobnie 4-Ohmowiec tez niczego by nie popalił - ja bym się zastanowił nad całkiem nowa konstrukcją na większym głosniczku powiedzmy 20 cm...

po za tym tesle 13 cm : http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=80&catit=70&catg=1
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 1293250
    budweiser
    Poziom 11  
    nie moge bardzo zmienic konstrukcji bo jest to zestaw 5.1 i w tym sub jest cala elektronika
    czyli jak dam np 30W albo 50W glosnik to nic sie nie stanie?
  • #4 1293299
    Piekny
    Poziom 11  
    Mocniejszy głośnik zawsze możesz dać,nie na odwrót.Czyli np.30W 50W ale nie 5W (w twoim przypadku).
  • REKLAMA
  • #5 1293890
    Tremolo
    Poziom 43  
    Możesz wypuścić kabel z tej śmiesznej obudowy i zbudować nowa obudowe, na większy zdatniejszy głosnik. Niektórzy wymieniają prawie cala elektronike w takich subwooferach.

Co to wogule za głosniki, większość z firm produkujących głosniki komputerowe idzie na łatwizne... A tak miałbyś całą elektronike do suba... i mógłbyś sie pobawić z własnymi konstrukcjami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 1295268
    ZoLT
    Poziom 17  
    Raczej w tych tanszych wersjach 5.1 itp itd to nie ma super subow wiec nie ma co sie spodziewac, no ale moglbys zrobic sobie nowa bude pod glosnik chociazby 25 cm jakiejs lepszej firmy, na pewno roznica bedzie duza, lepiej by bylo nawet 30 :)
  • REKLAMA
  • #7 1295357
    budweiser
    Poziom 11  
    nie ma sensu tego rozbudowywac/przerabiac jako calosc jest ok i calkiem przyjamnie sobie tam gra taki zestawik za takie male pieniadze
    http://www.spodesabode.com/articles/mercury51/1.jpg
    wszystko z drewna i aluminium wyglada fajnie i gra niezle sub ma wyciecie
    od spodu na bas reflex i mniejszy z tylu i jak na takie malenstwo basik naprawde przyjemny potrzebuje wymienic tylko ten glosnik i bedzie ok :)
  • #8 1295499
    ZoLT
    Poziom 17  
    Nom mozesz wymienic, ale jesli bys szukal mocniejsego to moglbys przerobic i zrobic nowa bude :) Ogolnie ladnie wyglada, ja sie lubuje w duzych subach :D

Pozdrowki
  • #9 1296109
    Tremolo
    Poziom 43  
    Muszisz niestety zrobić nową bude. Z tego co widać to jest to jakaś prymitywna konstrukcja typu BAND pass.. W dodatku sie nei przyznajesz co to za glośniki. Nie warto w to inwestwać. Podaj chociaż wymiary komór głosnika i tych bass refleksów - jesli nie podasz no to do widzenia z takim tematem: wrożenie z fusów, kosz , albo budowa innego pudełka. Moze tonsil tam spasuje. Jeśli nie to możesz szukac bardzo długo głośnika, ktory bedzie tam pasował parametrami.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1296488
    budweiser
    Poziom 11  
    glosniki jak bys nie poznal z obrazka to Mercury HT-6200W
    i np ten http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=80&catit=70&catg=1
    rozmiarami bedzie idelanie pasowal parametrami juz mniej i nic wiekszego nie da sie wsadzic
    bass reflex ten od spodu to jakies 9cm tyl jakies 3cm
    nowa buda nie wchodzi w gre chce tylko zmienic glosnik
  • #11 1296547
    Tremolo
    Poziom 43  
    Tam jest jakieś 11 litrów pojemności...
    Jednakże chcąc coś dopasować nowego musisz wziąć także pare innych parametrów pod uwage, nie tylko moc, i średnice głośnika. Liczyć się będzie VAS czyli objętość znamionowa danego głośnika...

tu akurat się udało dla Tesli... ten głośnik tam w miare spasuje (wysokie EBP)... To samo dla Tonsila... Żeby coś wiecej powiedizec trzeba by znać konkretny litraż jednej i drugiej komory oraz glebokość bassreflexów. Wzrokiem niestety tego głośnika nie przetnę.

ja bym był za tonsilem - ma 6 Ohmów (tyle ile trzeba) niższy rezonans , wyższą skuteczność jesli to obudowa bandpass z dwoma BR to oba zagrają podobnie tyle że tonsil wyraźnie głośniej i z podobnym pasmem. Po za tym tesla nie ma impedancji 6 Ohmów tylko albo za dużo albo za mało. 4 albo 8
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 1297006
    budweiser
    Poziom 11  
    ten tonsil ma 154mm srednicy wiec moga byc problemy zeby go tam zmiescic
  • #13 1297405
    Tremolo
    Poziom 43  
    tesla ma 141mm średnicy pomiędzyśrubowej... o 4 milimetry więcej niż tonsil... Ale oba głośniki weszłyby do takiej samej obudowy. Tesla jest kwadratowa a tonsil okrągły.

Tonsil ma srednice kosza maksymalną równą 11,8 cm..

Tesla 6 milimetrów mniejszą...to jest praktycznie nic. nie ma się o co bić...

Mając na myśli 13 cm o którą srednice Ci chodziło?

Znowu nie podajesz konkretnych wymiarów... Na pewno jeden i drugi głosnik jest o klase wyższy niż głośnik w oryginalnym MERCURYM.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 1297538
    budweiser
    Poziom 11  
    TESLA moze byc kwadratowa na szerokosc i wysokosc bedzie pasowac
    tonsil ze swoja srednica 150.4 moze sie nie zmiescic ewentualnie troszke "blaszki" moge podgiac w nim jak sie da
    kwadrat nie ma srednicy i przekatna zawsze bedzie wieksza :)
    wiec napewno nie zmieszcza sie do tej samej obudowy
    mowiac 13cm mam na mysli srednice glosnika jaki tam jest teraz a on jest kolem :) do budy moge wsadzic kolo o srednicy niecale 150mm wiec ten tonsil teoretycznie powinien sie wcisnac

no i jeszcze ta cena ten tonsil DN 13/50/9 6 OHM 50 szt. 176,00
    tesla bedzie chyba tansza? :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany głośnika 13 cm, 25W, 6 Ohm w małym subwooferze z zestawu 5.1, gdzie użytkownik pytał o możliwość zastosowania głośnika o impedancji 4 lub 8 Ohm oraz wyższej mocy (np. 30W). Zaznaczono, że można zastosować głośnik o większej mocy niż oryginalny, co nie powinno uszkodzić elektroniki, natomiast głośnik o mniejszej mocy mógłby być problematyczny. Wskazano, że zmiana impedancji z 6 Ohm na 4 lub 8 Ohm jest możliwa, ale wymaga uwzględnienia innych parametrów, takich jak objętość obudowy, VAS, EBP oraz wymiary głośnika i bass reflexów. Podkreślono, że oryginalna obudowa jest mała i nie przewiduje się jej rozbudowy, więc wymiana musi uwzględniać kompatybilność wymiarową. Zaproponowano głośniki z firm Tonsil (model DN 13/50/9 6 Ohm) oraz Tesla (13 cm, 4 lub 8 Ohm), które mogą pasować wymiarowo i parametrami, choć Tonsil ma nieco większą średnicę kosza i wyższą cenę. Omówiono różnice w kształcie kosza (okrągły Tonsil vs kwadratowa Tesla) oraz ich wpływ na montaż w obudowie. Zwrócono uwagę, że oryginalny głośnik Mercury HT-6200W jest niższej klasy, a wymiana na Tonsil lub Teslę powinna poprawić jakość dźwięku. Wskazano również na konieczność podania dokładnych wymiarów i parametrów obudowy dla precyzyjnego doboru głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA