logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Amica FK210.3 (2009) - górna część nie chłodzi, bulgotanie z tyłu

mlody1107 22 Lip 2013 13:06 6159 19
REKLAMA
  • #1 12548244
    mlody1107
    Poziom 12  
    Ocena: 55
    Witam.
    Jest to lodówka z roku 2009, górna cześć lodówki przestała chłodzić, a zamrażalnik działa poprawnie, na dodatek zauważyłem, że z tyłu lodówki dochodzi odgłos bulgotania. Dziękuję za wszelkie wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 12549457
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Wyłącza się, czy pracuje nonstop?
  • REKLAMA
  • #5 12554413
    kolarz_26
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Podaj pozycję ustawienia pokrętła od regulacji temperatury oraz wartość temperatur w komorach chłodniczych. Iloma sprężarkami dysponuje lodówka Amica FK210.3. Czy dysponujesz kalkulatorem energii a jeśli tak, to podłącz lodówkę przez to urządzenie na 24 godziny. Czy lodówka reaguje na zmiany położenia pokrętła. Ile wynosi odległość kratki od ściany w twoim domu
  • #6 12554467
    mlody1107
    Poziom 12  
    pokrętło jest ustawione na maxa w ogóle nie reaguje lodówka jak nim obracam , nie mam takiego termometru żeby pomierzyć temperaturę, lodówka posiada jedną sprężarkę , kratka jest odsunięta od ściany około 4cm, brak kalkulatora energii
  • #7 12554676
    kolarz_26
    Poziom 15  
    Ustaw tuż przed minimum (nie zero) i pożycz termometr pokojowy od sąsiada. Podejrzewam termostat. Bez danych o sumie czasu działania do wróżenie z fusów. Postaraj się o współpracę. Same chęci naprawy bez przyrządów nie wystarczą do osiągnięcia sukcesu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 12557071
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 12557151
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    mlody1107 napisał:
    lodówki dochodzi odgłos bulgotania
    Czynnik "poszedł w kosmos", niebawem nawet zamrażalnik przestanie działać- po odszronieniu na pewno.
  • #10 12557171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 12557207
    kwantor
    Poziom 38  
    Praktyka.. zdradza to "bulgotanie"
    Na odległość zawsze istnieje ryzyko pomyłki, ale na 99,99%.
    Pozdrawiam.
  • #13 12558365
    kolarz_26
    Poziom 15  
    Podanie wartości temperatur było bardzo istotne z uwagi na potwierdzenie słów moich przedmówców o ubytku czynnika, medium chłodzącego. Zamrażarka zamieniła się w lodówkę a lodówka w hermetyczną szafkę kuchenną. Wyłącz tę lodówkę z zasilania czyli odłącz od prądu, ponieważ niebawem dojdzie do spalenia silnika z uwagi na ciągłą pracę sprężarki, której indukcyjny silnik jest zaprojektowany do pracy dorywczej (czyli z przerwami). Jeśli tego nie zrobisz a powiększysz odstęp tylnej ścianki lodówki od ściany domu do 10 cm, to może nie dojdzie do przegrzania motoru, lecz rachunku za prąd wyniesie tyle, co twój niesprawny sprzęt chłodniczy przepracowałby rok w pół roku.
    Osobiście posiadam dwudziestoletnią lodówkę Chinar. Ociepliłem ją dwu-centymetrowym styropianem i nie mam zamiaru kupowania nowoczesny lodówek z uwagi na spisek żarówkowy. Zobacz ten film na YT. Pobór mocy mojego antyku to 1 kWh na dobę przy sumie czasu pracy wynoszącym 6 godzin w ciągu 24 godzin dla skali pokrętła 1. Pisze tę słowa, aby pozostać dane o nowoczesnych lodówkach z kalkulatorów energii bo ojciec mojego kolegi się na mnie wypiął i lodówki nie zechciał przestawić w kąt w kuchni o powierzchni 16 metrów kwadratowych. Cóż powiedzieć zawsze znajdzie się argument do pokazania bliźniemu swemu, kto tu rządzi nawet w kwestii projektowania lodówek na określony czas. W tym drugim przypadku, to pieniądz.
  • #15 12560077
    kwantor
    Poziom 38  
    Przy dzisiejszej ekonomi i cenie za usługę, będzie to praktycznie nieopłacalne.
    Wszystko zależy, gdzie jest perforacja, ale raczej jak zwykle w miejscu, które dyskwalifikuje tanią naprawę. Może to być miejsce przyłączenia zasilania czynnikiem parowacz zamrażalnika- nie sposób jednak zgadywać bez sprawdzenia.
  • Pomocny post
    #16 12560797
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    mlody1107 napisał:
    jeśli gaz uciekł czy jest możliwość naprawy czy też lepiej już dołożyć i kupić nową lodówkę ?

Tak na odległość trudno powiedzieć, chłodniarz na 100% określi czy opłaca się naprawiać czy nie.
  • REKLAMA
  • #17 12560950
    jjj427
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Miałem to samo z 5-cio letnią lodówką Beko i po wielu pytaniach do serwisantów przyszło mi kupić nową. Fachowcy twierdzili że celowo producenci wlewają minimalną ilość czynnika chłodzącego. A mojej marketowej lodówki nie opłacało się naprawiać. Podobno rurki stalowe były czy coś takiego. Niestety dopiero kredyt pomógł i nowy zakup. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #18 12560969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 12576930
    mlody1107
    Poziom 12  
    serwisant potwierdził usterkę że czynnik uciekł i żę nie opłaca się naprawiać wiec moje pytanie następujące jaką lodówkę kupić w dzisiejszych czasach żeby sytuacja się nie powtórzyła za rozsądną cenę ?
  • #20 12577229
    kwantor
    Poziom 38  
    Ja mam filozofię taką, że wszystkie są strzała warte i kupuję w granicach 1100zł.
    Zywotność wszystkich jest na podobnym poziomie- ostatnio sprawdza się u mnie Wirpol, ale czy to jest regułą, to nie wiem.

mlody1107 napisał:
    serwisant potwierdził usterkę że czynnik uciekł

Bulgotanie..
    Przy przytkaniu, praktycznie nic nie słychać, prócz innego "tonu" sprężarki, ale trzeba mieć słuch.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lodówką Amica FK210.3 z 2009 roku, w której górna część przestała chłodzić, podczas gdy zamrażalnik działał poprawnie. Zauważono również bulgotanie z tyłu urządzenia. Po wymianie informacji, ustalono, że lodówka pracuje non-stop, a temperatura w chłodziarce wynosi +24°C, co sugeruje ubytek czynnika chłodzącego. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie termostatu oraz ewentualne nieszczelności w układzie chłodzenia. Wskazano, że naprawa może być nieopłacalna, a serwis potwierdził ubytek czynnika, co skłoniło użytkownika do poszukiwania nowej lodówki. Rekomendacje dotyczące zakupu nowego urządzenia obejmowały modele w granicach 1100 zł, z uwagi na podobną żywotność większości dostępnych na rynku produktów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA