logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skonfigurowanie sieci domowej między Win 7 a Win8 .

Kacperek060 24 Lip 2013 12:58 1644 4
REKLAMA
  • #1 12555634
    Kacperek060
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witam! Zakupiłem laptop SAMSUNG 550P5C i chciałbym utworzyć grupę domową między nim a komputerem stacjonarnym. Problem polega na tym że podczas próby utworzenia grupy na desktopie wyskakuje komunikat: "Nie można skonfigurować grupy domowej na tym komputerze". Na lapku z win 8 nie ma problemu z utworzeniem grupy lecz wtedy desktop nie chce się połączyć. Dodam że lapek podłączony jest do neta przez WI-Fi a desktop przez kabel. Prosiłbym o jakieś porady jak można to skonfigurować...
  • REKLAMA
  • #2 12555854
    AustrianCleaner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Artykułów na sieci znajdziesz na ten konkretny temat bardzo dużo, większość z nich opisuj cały proces w sposób wyczerpujący, niestety (jak to się często zdarza z systemami Microsoft), otoczenie sieciowe oraz jego konfiguracja mogą doprowadzić do choroby psychicznej.

Osobiście polecam ci instalacje serwera FTP, który będzie potężnym narzędziem w twojej sieci - umożliwi dostęp do treści wybranym użytkownikom, ograniczy ilość pobieranych plików, zredukuje transfer a nawet stworzy dostęp do zasobów poprzez uwierzytelnienie.

Jeśli możesz postawić serwer na Linuksie - polecam Vsftp
    Jeśli stawiasz na systemie Microsoftu polecam BulletProof FTP Server z uwagi na możliwość wykonywania własnych skryptów.
  • REKLAMA
  • #3 12555930
    Kacperek060
    Poziom 19  
    A mógłbyś mi wytłumaczyć jak to działa? Jestem zupełnie zielony w temacie sieci i ich konfiguracji/rodzajów.
  • REKLAMA
  • #4 12555967
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Kacperek060 napisał:
    Nie można skonfigurować grupy domowej na tym komputerze

Wbij to do googla.
  • #5 12556266
    Kacperek060
    Poziom 19  
    Czytałem sporo tematów, ale żaden dalej nie rozwiązuje mojego problemu. Stanąłem na tym, że w usługach powinienem uruchomić Grupowanie sieci równorzędnej, ale podczas uruchamiania wyskakuje "Błąd 1068: Uruchomienie usługi zależności lub grupy nie powiodło się" i nie wiem co dalej z tym zrobić. Może ma ktoś jakiś pomysł?
REKLAMA