logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Statecznik T8 Vossloh Schwabe - nie dziala przy podlaczeniu jak na schemacie.

Daareek 25 Lip 2013 11:26 1335 4
REKLAMA
  • #1 12559161
    Daareek
    Poziom 10  
    Witam,

ostatnio rozbilem sie o nastepujacy problem - w lampach Kanlux okazalo sie ze sa kulawe stateczniki bardzo wrazliwe na zmiany napiecia w sieci, przy niewielkim spadku zaczynaja mrugac (swoja droga ciekawe czy Chinczycy maja juz lepsze parametry sieci :-O czy testuja dzialanie swoich wynalazkow jedynie w warunkach laboratoryjnych czy tez wogole nie testuja...) poczytalem wiec, pomyslalem i wybralem stateczniki Vossloh Schwabe z podgrzewaniem do lamp T8 czyli ELXc 236.208 a wiec cos co powinno byc z "wyzszej polki".

Podlaczylem zgodnie ze schematem i okazalo sie ze nie dziala, 8 kolejnych to samo! Telefon do sprzedawcy - ktory z rozmowy wynikalo mial blade pojecie o czyms takim jak podlaczenie statecznika do oprawy jarzeniowki, ale skontaktuje sie z importerem i oddzwoni. Niestety nic madrego nie poradzil twierdzac ze nalezy podlaczac tak jak narysowane na stateczniku.

Po odsylce sprzedawca twierdzil ze stateczniki sa dobre i jemu "dzialaja", reklamacji nie uznaje bo jestem baran ktory nie potrafi tego podlaczyc, po dluzszej rozmowie okazalo sie ze podlaczyl on jedynie zasilanie N i L bez zabezpieczenia PE ktore ja podlaczalem zgodnie z tym co opisane na zeczonym stateczniku - na obudowe. TAK MA BYC??? :-O

U mnie z podlaczonym PE stateczniki nie dzialaly, lekko jarzyla sie jedynie jedna z dwoch T8 w momencie zalaczania zasilania a raz na jakis czas wywalalo roznicowke na obwodzie z ta lampa. Czy dzialalo bez PE nie wiem bo nie mialem takiego pomyslu i okazji aby zweryfikowac.

Zdjecie obydwu statecznikow:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Moj sposob podlaczenia:

Zasilanie:
    L i N - obojetnie do zasilania ?
    PE - obudowa

Podlaczenie lamp:
    Kanlux - VS

1 - 1
    2 - 2
    3 - 3
    4 - niepodlaczony
    5 - 4
    6 - 5
    7 - 6

Coprawda wymienilem Kanluxy na jakies inne stateczniki znow "chinczyki" ktore na razie dzialaja poprawnie ale prosilbym o weryfikacje, bo jakos ciezko mi uwiezyc ze wlasciwym rozwiazaniem "uznanego niemieckiego producenta" jest podlaczenie statecznika (lampy) bez PE czyli bez zabezpieczenia, pal licho ze na obudowie napisano inaczej??? A jesli nie to gdzie jest blad? Wadliwe stateczniki? Zle podlaczenie?
  • REKLAMA
  • #2 12559302
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    Daareek napisał:
    Zasilanie:

Nie jest wcale takie obojętne.
    I po drugie, zapamiętać raz na zawsze, jeżeli są oznaczone w urządzeniach styki np. L, N to należy ściśle się do tego odnieś.
    Daareek napisał:
    1 - 1
    2 - 2
    3 - 3
    4 - niepodlaczony
    5 - 4
    6 - 5
    7 - 6

Dlaczego ten styk 4 nie jest podłączony ? Pozbawia kolega cały układ funkcji ciepłego startu.
  • REKLAMA
  • #3 12559345
    Daareek
    Poziom 10  
    Po pierwsze to dzieki za szybka reakcje!

.Jack napisał:
    Daareek napisał:
    Zasilanie:

Nie jest wcale takie obojętne.
    I po drugie, zapamiętać raz na zawsze, jeżeli są oznaczone w urządzeniach styki np. L, N to należy ściśle się do tego odnieś.

W poprzednie wiadomosci zalaczylem fotke na ktorej sa oba stateczniki i Kanlux (ten na gorze fotki) i VS (na dole)...

Chodzi mi o zamiane jednego statecznika na drugi w tej samej obudowie czyli podlaczenie wg schematu Kanluxa a nastepnie w tej samej obudowie podlaczenie VS.

Kanlux ma oznaczone N, L i PE i tu nie ma zadnych watpliwosci (swoja droga to znak czasow ze chinczyk jest ladnie oznaczony a "niemiec" nie...) a VS nie i napisane ze PE do obudowy. Wiem ze jak jest oznaczone to tak trzeba podlaczac ale VS nie ma stad pozwolilem sobie na dowolnosc i w ramach testu podpialem zreszta raz tak raz tak i bez efektu - a wlasciwie efekt jest ten sam czyli nie dziala. :-(

.Jack napisał:
    Daareek napisał:
    1 - 1
    2 - 2
    3 - 3
    4 - niepodlaczony
    5 - 4
    6 - 5
    7 - 6

Dlaczego ten styk 4 nie jest podłączony ? Pozbawia kolega cały układ funkcji ciepłego startu.

Tutaj rozpisalem podlaczenia Kanlux vs. VS. Nie styk! a przewod w obudowie (nie podlaczony i zaizolowany) bo w miejsce Kanluxa w obudowie lampy wpinam VS i IMO tak jest zgodnie z nowym schematem na nowym stateczniku?
  • REKLAMA
  • #4 12560093
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    Daareek napisał:
    Kanlux ma oznaczone N, L i PE i tu nie ma zadnych watpliwosci (swoja droga to znak czasow ze chinczyk jest ladnie oznaczony a "niemiec" nie...) a VS nie i napisane ze PE do obudowy.

Jeżeli nie ma oznaczeń ( wcześniej na to nie zwróciłem uwagi ), to faktycznie jest obojętne gdzie N a gdzie L, może nie mają wbudowanych filtrów wstępnych.
    Daareek napisał:
    Czy dzialalo bez PE nie wiem bo nie mialem takiego pomyslu i okazji aby zweryfikowac.

Podłączenie PE nie ma znaczenia na działanie statecznika, a jest niezbędne dla prawidłowego działania ochrony przeciwporażeniowej.
    Coś mi się wydaje że jednak kolega popełnia jakiś błąd w podłączaniu do VS. Jeden walnięty statecznik to rozumiem, nawet od nowości się zdarza ale tyle pod rząd, to nie jest możliwe. Przy prawidłowym połączeniu, na starcie powinna się jarzyć zarówno elektroda w pierwszej świetlówce jak i w drugiej. A może ten przewód 4, który kolega zaizolował wychodzi omyłkowo z żarnika. Wtedy tylko żarnik drugiej świetlówki się jarzy a one muszą być połączone szeregowo.
  • #5 12560177
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 156
    W stateczniku VS bliższe elektrody świetlówek powinny być podłączone do zacisków 1-2 i 5-6, jest to warunek krytyczny prawidłowego działania.
REKLAMA