logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch WFA2070 - programator nie kończy cyklu, pompa ciągle działa

twojtow 27 Lip 2013 23:51 2109 5
REKLAMA
  • #1 12567502
    twojtow
    Poziom 11  
    Problem jest taki, że po nastawieniu pralki całe pranie rozpoczyna się bezproblemowo, wszystko dobrze, tylko, że gdy pralka dochodzi do końca cyklu, to nie wyłącza się, lecz programator jedzie dalej i mogła by tak prać w kółko. Zauważyłem jeszcze, że nie wyłącza się pompa. Co może być przyczyną? Temat Był już na elektrodzie, ale bez odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12568560
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4691
    twojtow napisał:
    Zauważyłem jeszcze, że nie wyłącza się pompa. Co może być przyczyną ?
    Sprawdź drożność wszystkich węży odpływowych. A zwłaszcza wężyk, który jest podpięty do hydrostatu.
  • REKLAMA
  • #3 12569019
    twojtow
    Poziom 11  
    stanislaw1954 napisał:
    Sprawdź drożność wszystkich węży odpływowych. A zwłaszcza wężyk, który jest podpięty do hydrostatu.

Sprawdzone, drożne.
    Sprawdziłem jeszcze styki sieciowe K6 programatora, nie są "sklejone" a mimo to, przy rozłączonych stykach na silniczku programatora jest napięcie jak się włączy pralkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12571351
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 12572409
    twojtow
    Poziom 11  
    skryn napisał:
    O ile grzałka jest sprawna, to masz zepsuty programator.
    Nie ma w tym typie innej możliwości.

Wszystko wskazuje właśnie na grzałkę, dziś ją wymienię (nie ma całkowitego zwarcia, ale jest opór do obudowy 430 kΩ)
  • #6 12575609
    twojtow
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany, po wymianie grzałki, wszystko wróciło do normy. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
REKLAMA