logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przegrywanie płyt audio na CD-ROM dla własnego użytku jest legalne?

ychus 14 Mar 2003 23:11 4067 19
REKLAMA
  • #1 127509
    ychus
    Poziom 11  
    czy przegrywanie płyt audio z oryginałów na cdromy ,dla własnego użytku jest karalne?Czy mogę posiadać nieograniczoną liczbe płyt z nagraniami audio w liczbie jedna kopia na jeden oryginał?Jaka jest podstawa prawna dotycząca tej kwestii? Podobno nie mozna mieć więcej niż jedną kopię oryginalnej płyty.Czym to jest podyktowane skoro nie mam zamiaru sprzedawać tych kopi i zarabiać na tym.Skoro kupiłem już raz oryginał to prawa autorskie zostały uiszczone w cenie płyty ,czyz nie?Skoro są w sprzedaży nagrywarki to nie powinno to byc zabronione.Jeżeli to jednak jest zabronione to w takim razie ktoś tu robi głupka z potencjalnego przegrywacza.A kto to wiadomo.W takim razie nie mógłym kupić też siekiery w sklepie ,ponieważ po uiszczeniu zapłaty za nią powinienem byc aresztowany za usiłowanie popełnienia mordu za jej pomocą..czyż nie?
    A jak to jest z nagraniami na mp3..skoro są w sprzedaży odtwarzacze mp3.Koleś mnie ostrzegł ,że za posiadanie płyt z albumami w mp3 mogę mieć kłopoty bo są ściągane z internetu,a przecież ich jakośc jest gorsza niż normalnych audio a i one służą mi tylko też jako kopie lub informacyjnie czy warto zdobyć oryg. krążek z tymi nagraniami.
    I ostatnia sprawa czy wymiana na płyty z kimkolwiek ,sztuka za sztukę ,jest zakazana?Z tego co wiem to nie ,ale znam osoby co twierdzą ,że jest inaczej.
    Kto zna prawdę na powyższe sprawy.Z góry dzięki za wyczerpujace odpowiedzi i opinie w tym temacie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 127541
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Możliwość zrobienia jednej kopii jedynie dotyczy programów komputerowych i tylko wyłącznie jako kopii zapasowej. Płyt audio nie wolne kopiować na własny użytek a kupienie prawa oznacza zakupienie prawa do odsłuchania jednego egzemplarza płyty. Co do MP3 to zgranie ich z płyty jest już łamaniem prawa bo w końcu skopiowaliśmy, Dalsze rozpowszechnianie to kolejny paragraf. Odtwarzanie MP3 zrobionych z orginalnych płyt jest łamaniem prawa. Jeśli nawet kupisz płyte CD to możliwość zamiany/sprzedaży dotyczy tylko tego egzmplarza.
    Autor postu nie jest prawnikiem a powyższe domysły są własną interpretacją przepisów prawa autorskiego.
  • #3 127551
    ychus
    Poziom 11  
    to po co są nagrywarki skoro wiadomo ,że każdy na nich nagrywa co się da i ci co zarabiają na rynkach ,i ci co robią sobie płytę "zapasową" ,bo podobno tyle można,do użytku domowego ,gdyby kazdego karano za taki proceder jak nagrywanie dla siebie bez korzyści majątkowych wynikających z tego "czynu", to daję głowę ,że w samej Polsce "siedziałoby" min. kilka tyś . ludzi za nagrywanie ,pożyczanie i wymianę ,robią to wszyscy zwykli ludzie ,adwokaci,policjanci,pracownicy urzędu skarbowego ...dosłownie każdy na księdzu kończąc ...więc czy takie coś powinno być karane skoro jest to aż za nadto rozpowszechnione?
    Ukarani powinni być przede wszystkim producenci nagrywarek i nośników na których mogą nagrywać te nagrywarki (w tym magnetofony i widea).
  • #4 127561
    elektryk
    Poziom 42  
    Nagrywarki służą do archiwizacji duże ilości danych. To tak jakby zakazać produkcji i sprzedaży noży bo można nimi zabić człowieka (zamiast noży młotki mogą być lepszym przykładem). Od tego w tym kraju jest policja żeby ścigać piratów.
  • #5 127563
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Kopiowanie (kompresja) wlasnych plyt audio na dysk nie jest na pewno zabronione, bo robia tak prawie wszystkie rozglosnie radiowe. Wymiana plyt z przyjaciolmi takze nie jest przestepstwem.
  • REKLAMA
  • #6 127585
    elektryk
    Poziom 42  
    art20 pkt1
    Producenci i importerzy magnetofonów, magnetowidów i innych podobnych urządzeń, czystych nośników służących do utrwalania przy użyciu tych urządzeń utworów w zakresie własnego użytku osobistego oraz urządzeni reprograficznych są obowiązani do opłat na rzecz twórców, artystów wykonawców oraz producentów fonogramów i wideogramów w wysokości nie wyższej niż 3% kwoty naleźnej z tytułu sprzedaży tych urządzeń.
    art 116 pkt 1
    Kto bez uprawnienia albo wbrew warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji orginalnej albo w postaci opracowania , artystyczne wykonanie, fonogram,wideogram lub nadanie podlega karze pozbawienia wolności do lat 2.
    art 117 pkt 1
    Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom urtwala lub zwielokrotnia cudzy utwór [...] podlega karze [...]
    art 118 pkt 1
    Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej przedmiot będacy nośnikiem utworu [...] rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom nabywa, pomaga w jego zbuciu , przyjmuje albo pomaga w jego ukryciu podlega karze [...] do lat 2 albo grzywny.
  • #7 127720
    ychus
    Poziom 11  
    ten kto zarabia na kopiowaniu płyt i ich rozpowszechianu czerpiąc korzyści materialne to wiadomo ,powinie być ścigany ,ale nie rozumiem dlaczego ma być ścigany szary posiadacz nagrywarki lub komputera z nagrywarką skoro już kupując ten sprzet oraz nośnik do nagrywania, płaci w tej cenie za prawa autorskie ( skoro dozwolone jest kopiowanie na nim muzy ,filmów, czy programów). Mogę sobie przecież zrobić kopie oryg. płyty ,skoro już opłaciłem w jej cenie opłatę autorską ( a z tego co wiem 2 x nie można płacić tych samych praw autorskich) a później sprzedać oryginał lub nawet komuś sprezentować.Tego mi nikt jeszcze nie może zabronić ,bo towar jest już z drugiej ręki i sprzedaję go dużo taniej niż w sklepie ,a zostawiam sobie tylko kopię ...czy to przestępstwo?Autor materiału muzycznego zawartego na tej płycie "dostał " już swoje ,więc....? Inna sprawa to powinny być zamykane tzw. komisy płyt Cd ,w których sprzedaje się płyty oddawane w komis przez innych.Jak to z tym jest? Przecież tam można "wrzucić" dobrze podrobionego pirata i nikt się na tym nie połapie.Pytałem się właściciela tego sklepiku czy się nie boi ,a on mi odp. ,że nie bo wie od adwokata ,że dwa razy za to samo nie płaci się praw autorskich ,więc płyta może być w obrocie "wtórnym" ,oczywiście tylko w jednym egzemplarz...a jak to jest tak naprawdę to można samemu pomyśleć. Mówi się ,że dużo piratów mamy z Ukrainy czy Rosji ,a jak to poznać pomijając ordynarnego "pirata" zrobionego byle jak ( widać to zaraz po wkładce i samym dysku ),przecież i tam są oryginalne ,dużo tańsze ,licencyjne wydania przywożone do Polski i opychane na bazarach. Jeszcze w tym zakresie można piractwo udowodnić komuś co sprzedaje newsy jeszcze nie sprzedawane w sklepie i polskich artystów ,ale zagraniczne starsze płyty raczej nie do "złapania".
    :!:
    Art. 23.
    1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. (...)
    2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
    To oznacza, że utwory muzyczne można udostępnić przyjacielowi oraz rodzinie. Jednak nie upoważnia to do założenia np. własnego serwera i dystrybucji stworzonych przez siebie MP3 wśród braci internetowej.

Art. 22.
    1. Organizacjom radiowym i telewizyjnym wolno dla własnych celów nadawczych utrwalać utwory, na których nadanie uprzednio uzyskały zezwolenie.
    2. Utrwalenia, o których mowa w ust. 1, powinny być zniszczone w ciągu miesiąca od nadania utworu.
    Być może stąd pochodzi używane najczęściej przez piratów usprawiedliwienie: „Pliki MP3, które Ci udostępniam, muszą być skasowane najpóźniej 24 godziny po otrzymaniu”. Niestety, nie istnieje przepis w ustawie, który otwierałby taką furtkę.
    pozdrawiam :?
  • REKLAMA
  • #8 127906
    elektryk
    Poziom 42  
    Ja to rozumiem tak
    Można korzystać z utworów jeśli ma się nośnik ale jeśli sprzeda się oryginalny nośnik to nie można korzystać z kopii (mimo że korzystanie z kopii nie jest zabronione) bo zrobienie jej jest złamaniem prawa.
  • #9 128021
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Swego czasu w CHIP-ie czytałem rady prawnika na ten temat.
    Okazuje się, że można robić kopie (nie jest nawet zaznaczone, ile ich może być - oczywiście w rozsądnych ilościach). Kopia w tym przypadku jest zabezpieczeniem w razie zniszczenia oryginału, a posiadanie tego ostatniego nie jest konieczne, bo właśnie mógł ulec zniszczeniu.
    Generalnie my szarzy użytkownicy - jeśli nie robimy tego w celach zarobkowych - nie mamy się czego obawiać, bo faktycznie jak pisał "Ychus" brakłoby cel dla nas :).
  • #10 132213
    scooby
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    i tak nic z tym nie da sie zrobic tego sie nieda opanowac piractwo bedzie zawsze
  • #11 134298
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    scooby napisał:
    i tak nic z tym nie da sie zrobic tego sie nieda opanowac piractwo bedzie zawsze

Zgodzę się z tą opinią.
    Tak będzie dopóki programy i płyty "Audio" będą miały takie ceny jak obecnie.
    Choć wiele programów i płyt z muzyką pochodzi z zachodu to myślenie jest komunistyczne. Sprzedać 2000 sztuk po 5000 zł (mówię o programach komputerowych) zdaniem producentów daje większy dochód niż miliony sztuk po 20 zł. Dziwna logika a zarazem raj dla piratów.
    Muzyk za płytę dostaje grosze (to jest li i tylko wyłącznie promocja jego utworów aby ludzie przychodzili na jego koncerty bo to jest jego utrzymanie) , nośnik to rząd podobnej wielkości, maszyna tłocząca w/w płyty to ułamek tej sumy - kto bierze resztę :?:
    Twardogłowi producenci :!: :!: :!:
    Osobiście nie potępiam "drobnych" piratów, jeśli zarobią niewielką kasę aby coś dorobić do nędznych plac, rent czy świadczeń socjalnych.
    Krew mnie zalewa kiedy czytam jakiś artykuł czy paragraf w KK i widzę, że za takie przestępstwo grozi np. 2 lata pozbawienia wolności. A ile dostanie Rywin :?: :?: :?:
    Państwo prawa ? czy parodia "konika Garbuska"
    Eeeeeech, scyzoryk mi się w kieszeni otworzył.
  • #12 134394
    elektryk
    Poziom 42  
    Mnie się nóż w kieszeniu otwiera jak widze jak ktoś sprzedaje piracką kopie na CDR za 25zeta.
  • #13 134415
    Wakabayashi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mój promotor z Katedry Prawa Karnego twierdzi, że kopiując płytę audio na własny użytek nie narusza się prawa autorskiego. Nie dowiedziałem się natomiast na jakiej podstawe tak twierdzi.
  • REKLAMA
  • #14 134677
    yooras
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    jeżeli posiadasz oryginał(audio, dvd, oprogranowanie, gra itp) możesz zrobić kopie bezpieczeństwa na własny użytek. w razie kontroli musisz okazać oryginał a w przypadku oprogramowania certyfikat legalność.
    taką możliwości daje prawo w prawie każdym państwie.
    pozdrawiam
  • #15 134727
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 357
    ja sobie sukcesywnie przegrywam swoj zbior winyli na czyste cd nie w kompie tylko audio nagrywarce cdr570 wszystko jest o.k. dopoki mam winyle jako zalacznik, ale jak skoncza mi sie igly to i winyle wywale(i tak mam malo miejsca w chalupie)-wszystko i tak bedzie na cd. i wtedy bedzie juz nielegał? a koledze ktory juz dawno nie ma adaptera tez przegralem jego winyle przy okazji sobie tez kopiujac kilka, bo nie mialem tych akurat. i juz mam nielegalne? paranoja! mam je po 1 sztuce bo wiecej mi nie potrzeba, ale oryginalow brak... kto to wymyslil???
    zamiast obnizyc o kawalek cene cd(wtedy pirat juz by nie mial takiego wziecia), tak jak stanial alkohol i juz mniej go podobno przecieka ze wschodu,bo mniej na nim zarabiaja- to cena nowki siega niebotycznego poziomu. a ilosc sprzedawanych w polsce plyt, za sprawa m.iin.spadku produkcji kaset-wzrosla, ale na pewno nie w takiej proporcji jak na zachodzie, bo nigdy nie bedzie takiej relacji: zarobki-cena plyty u nas, jak tam. chyba, zeby cena cd spadla..... ehhh, marzenie scietej glowy...
  • #16 134728
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    ciekawe jak jest z gwarancją na nośnik, Corel daje trzy miesiące, są tacy co tylko 30 dni. a jak jest z płytami audio, które się najbardziej niszczą. Gdzieś wyczytałem iż kopi można użyć tylko wtedy gdy orginał się uszkodzi.
  • #17 135254
    ychus
    Poziom 11  
    no dobra, jeżeli posiadanie kopii oryg. jest nielegalne to na co te wszystkie nagrywarki w sklepach ,dla frajerów ,którzy kupujac takie urządzonko w zasadzie jest prawnie okradany przez producenta ,dystrybutira i sprzedawę tej " zabawki" .Nie po to kupuje i wydaję kupe szmalu na nagrywarkę ,abym nie mógł potem z niej korzystać na swój , i tylko swój, użytek. Coś tu nie tak wtedy. Niech wtedy będzie zakaz kupowania ,a przede wszystkim produkcji takich urządzeń! Powinno się łapać i karać tylko tych co czerpią chorrendalne zyski z tego procederu tj. sprzedaży kopii płyt, a nie kupujacego taki produkt , w końcu to sprawa uczciwości kupującego i jego lojalności wobec autora materiału ,który na " lewo " kupuje .Zresztą spotkałem się już z tak dobrze podrobionymi "piratami ",że dopiero po dokładnym porównaniu z oryg. udało mi sie to odkryć. Poza tym sam mam kilkanaście kopii oryg. płyt (po jednej sztuce oczywiście ) i to na szczęście ,że je zrobiłem ,gdyż swego czasu miałem włamanie i m.in. płyty oryginalne "zmieniły" właściciela ...i co!?......teraz mam nielegalne kopie?? Mam je teraz wyrzucić na śmietnik? A dlaczego to ja mam być teraz przestępcą bo nie mam oryginałów? Niech ktoś trochę z panów URZĘDNIKÓW pomyśli trochę logicznie.W końcu prawo ma być dla ludzi a nie przeciwko.
    Pozdrawiam
  • #18 137025
    Lasoczczyk
    Poziom 11  
    Przegrać na własny użytek możesz tylko np. orginalne gierki ale płyt audio raczej nie można :oops:
  • #19 137045
    mutombo
    Poziom 11  
    Podstawy prawnej to ja nie znam. Ale z tego co już siędowiadywałem to wolno Ci skopiowaćraz każdy orginał - możesz powiedzieć że boisz się używać orginału i używasz kopi bezpieczeństwa. Jednak wtedy twoj orginałnie może być używany. Co do plików mp3 to przecież można na 24 godziny je mieć a wtedy trzeba się ich pozbyc nie ? :) Zawsze możesz powiedzieć że płytę dostałęś od kolegi ktory wlasnie sie ich pozbyl i ty za 24 godziny tez sie tego pozbedziesz :P
  • #20 137091
    elektryk
    Poziom 42  
    Mutombo w żadnych przepisach nic nie ma o tych 24 godzinach, to jest wymysł ludzi którzy umieszczają muzyke na stronkach. Być może wymyślili to na podstawie jakieś dziury w przepisach, ale ja bym w to nie wierzył.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy legalności kopiowania płyt audio na CD-ROM na własny użytek w Polsce. Zgodnie z prawem autorskim, dozwolona jest jedynie jedna kopia zapasowa programów komputerowych, natomiast kopiowanie płyt audio na własny użytek jest formalnie zabronione, gdyż zakup płyty daje prawo do odsłuchu jednego egzemplarza. Kopiowanie i rozpowszechnianie plików MP3 z oryginalnych płyt jest również nielegalne. W praktyce jednak wiele osób robi kopie na użytek domowy, a egzekwowanie prawa w tym zakresie jest utrudnione. Prawo przewiduje kary za nieuprawnione zwielokrotnianie i rozpowszechnianie utworów, zwłaszcza w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Nagrywarki i nośniki sprzedawane są z opłatami na rzecz twórców, co ma legalizować ich użycie do utrwalania utworów na własny użytek. W dyskusji pojawiły się także opinie, że posiadanie kopii oryginalnej płyty jest dopuszczalne, zwłaszcza gdy oryginał uległ zniszczeniu. Wątpliwości budzi także kwestia sprzedaży oryginału po wykonaniu kopii oraz legalność posiadania i wymiany plików MP3. Podsumowując, prawo jest niejednoznaczne, a praktyka użytkowników często odbiega od formalnych przepisów, które chronią prawa autorskie i producentów fonogramów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA