logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kamerę wybrać <proszę o szybką odp>

lukas7 08 Mar 2005 19:49 2653 4
  • #1 1298447
    lukas7
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Cześć chcę sobie kupić kamerę i chciałbym zapytać o poradę ma ona być do ok 3000zł i na jakie funkcję mam zwracać uwagę i co to są te megapixele-poniżej jakiej liczby ich mam nie kupować kamery
  • #2 1298473
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Hmm, czegoś tu nie rozumiem... Chcesz szybko kupić kamerę za 3000 zł ? Czemu tak ? Czy na pewno chcesz kupić kamerkę czy aparat ? Jeżeli kamerkę to bardzo polecam kamery SONY-ego. Są na prawdę dobre pod każdym względem ;).

Pozdrawiam KRapicki.
  • #3 1299379
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Popieram kolege. Sony ma dobry sprzet a do tego mnostwo oprzyzadowania. A z tymi megapikselami to jest roznie. Generalnie chodzi o rozdzielczosc matrycy. Ja mam kamerke Sony dcr-trv 950 (na europe chyba 940) z przetwornikiem 3ccd (polecam taki przetwornik w kamerze - dla kazdego koloru osobna matryca) , ekran lcd 3,5" dotykowy (ostatnio sony zaczela robic we wszystkich kamerkach takie ekrany - ulatwiaja prace) i wiele innych funkcji . Oczywiscie mowimy tutaj o formacie miniDV (bardzo mala kasetka a poza tym latwo mozna zgrac na kompa przez zlacze DV/fire-wire) i kamerze cyfrowej (digital handycam czy cus). Maja takze mozliosc zapisu filmu i zdjec na karcie pamieci Memory Stick® .
    Wybor kamer na rynku jest coraz wiekszy ( nie tak jak kiedys jeden moze dwa modele VHS) a kamery sa coraz mniejsze co przemawia ze coraz chetniej sa kupowane - ale i tak aparaty cyfrowe wioda prym na tej plaszcyznie.
    Chyba ze chcesz z polskim menu to jest taka samsunga (ale nie polecam, wogole nie uwazam tej firmy - teraz moge wywolac kontrowersje - ale dla mnie to co koreanskie to nie przemawia) - format miniDV.
    Moze to brzmi jak reklama sony ale naprawde camcordery tej firmy sa godne polecenia.
    Juz na wstepie napisalem na co patrzec. Dobrze jest gdy kamera ma mozliwosc filmowania w ciemnosci (Nightshot), kilka efektow cyfrowych, podkladania dzwieku i wbudowana lampe do oswietlenia planu. To tak podstawowo. Generalnie to wiekszosc kamer posiada te cechy tak wiec zycze udanych zakupow.
    Pozdrawiam
  • #4 1299633
    lukas7
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Szukałem tej kamerki na allegro ale cena jej jest trochę wysoka to chyba jest ten link www.allegro.pl/show_item.php?item=39512490 no a cena tej 940 jest ok 30% niższa macie może coś tańszego na oku :-) aco sądzicie o tym Panasonic NV-GS120 (www.allegro.pl/show_item.php?item=44025173) czy lepsza jest może jakaś Sony coś takiego Sony DCR-HC42 (www.allegro.pl/show_item.php?item=43412557) proszę o pomoc lub może z seri nie 42 a 39
  • #5 1300302
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Ta kamerka Dcr-hc 42 moglaby byc. Ma tzw. "inteligenta stopke" (accessory shoe) do podlaczenia roznego wyposarzenia dodatkowego oraz to wszystko co ma miec kamera. JEst tez bardzo ciekawa funkcja punktowego pomiaru ekspozycji i ogniskowania we wskazanym punkcie co przeklada sie na to ze majac obraz na ekranie lcd dotykasz na nim pewien punkt i kamera sama ustawia ostrosc w tym punkcie. Poza tym ma przetwornik HAD-CCD 1Mpix co pozniej widac na ekranie TV (b. dobra jakosc obrazu), jest mala i ma kolorowy wizjer .
    No coz.... kamerka chyba godna polecenia.
    Natomiast za Panasonikiem przemawia tez kilka rzeczy: przetwornik 3ccd, polskie menu, 1,7 Mpix. Natomiast minusy to: brak wyjscia DV (jest tylko USB2.0) , zoom 10x.
    W sumie to polecilbym ta sony , coprawda panasonic jest troche wiekszy co czasami sie przydaje , ale sony ma chyba wiecej funkcji i przynajmniej dla mnie jest b. prosta w uzyciu.
    "Panasonic albo sony - wybor nalezy do Ciebie. Minister zdrowia i opieki spolecznej" :)
    Pozdrawiam
REKLAMA