logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR SONY SLV-SE720 - rozmyty pasek i matowe kolory przy odtwarzaniu kaset

dj-norek 08 Mar 2005 19:58 1879 13
REKLAMA
  • #1 1298484
    dj-norek
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witam
    Mam VCR SONY SLV-SE720 i mam z nim taki problem ze przy odtwarzaniu kasety na samym dole ekranu jest rozmyty obraz - ok 2- 3 cm. Poza tym kolory nie są takie jak być powinny,(lekko matowe, jak by skaczące) niewprawne oko pewnie by nic nie zauważyło ale nie jest tak jak powinno być. Dźwięk jest Ok, poza w/w usterkami wszystko chodzi ok.
  • REKLAMA
  • #2 1298551
    e_franko
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Jeśli regulacja trackingiem nic nie daje, to musisz go otworzyć i takiego uruchomić, następnie delikatnie przestaw położenie (chyba lewej) rolki prowadzącej tasmę(opasającej głowicę).
    Regulację przeprowadzaj na włączonym magnetowidzie,tak żebyś widział co się dzieje na ekranie.
    Napisałem (chyba lewej) bo dawno tego nie robiłem i nie pamiętam, no ale są tylko dwie do wyboru.
    Jeśli efekt się nie zmieni to ustaw ta rolkę tak jak była na początku i pokręć prawą.
    Pozdro
  • #3 1298916
    dj-norek
    Poziom 21  
    To sprawdzilem na samym poczatku - nic nie pomoglo (krecilem obiema rolkami)
  • REKLAMA
  • #4 1299015
    e_franko
    Poziom 15  
    A kręcił coś ktoś głowicą odpowiadaącą za synchronizację? jesli nie to może coś w układzie śledzenia/trackingu?
  • REKLAMA
  • #5 1299031
    ptak74
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Kolega e_franko dobrze radził i napewno to powinno poskutkować. Z naciskiem na lewą rolke.
  • #6 1299059
    dj-norek
    Poziom 21  
    czy ktos krecil gl odpoiwedzialna za synchronizacje to nie wiem - ale wideo jak je kupilem wygladalo na nierozbierane. To dokladnie co mam zrobic? jak usunac ta usterke?
  • #7 1299595
    e_franko
    Poziom 15  
    Tak jak kolega "ptak74" napisał spróbuj jeszcze raz ruszyć lewą rolką.
    Przypomniałem sobie o takim dziwnym przypadku z magnetowidem JVC,objawy były te same a właśnie ta rolka(lewa) nie dochodziła do końca jej toru przesuwu. Prawa dochodziła a lewa nie, czasem cos banalnie prostego w rzeczywistości jest ciężkie do wykrycia.
    Pozdro.
  • #8 1300341
    *pirat*
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Jeśli dolna częśc głowicy wizyjnej jest dobrze wyczyszczona to pozostaje regulacja przełączaniem głowic. Zakładam że TV jest sprawny (wysokość ramki) i na innych magnetowidach ta dolegliwośc nie występuje.
  • #9 1301331
    dj-norek
    Poziom 21  
    tak TV jest sprawny - na innych magnetowidach jest wszystko ok - przelaczanie glowic czyli regulacja lewej wysokosci prowadzenie tasmy po bednie wizyjney ta lewa rolka? Czy zle to rozumiem? Bo to juz robilem i nic mi to nie momglo - krecilem i lewa i prawa rolka i obraz robil sie tylko gorszy
  • #10 1302255
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Ustawianie przłanczania głowic to nie regulacja przesuwu taśmy tylko w zależności od magnetowidu ustawia się potencjometrami lub przez wejście do trybu serwisowego.
  • #11 1302447
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Jezeli juz to regulacja prawej rolki,a nie lewej.Wspomniane wyzej awarie zdarzaja sie w Sonym b. rzadku.Nalezy skorygowac punkt przelaczania glowic wizyjnych.Niedawno byloto walkowane na forum.Uzyj funkcji =szukam=.
  • REKLAMA
  • #12 1302497
    dj-norek
    Poziom 21  
    Niestety z tym modelem nie znalazlem na foum podobnego tematu - jak ustawic tu to przelaczanie glowic?
  • #13 1302537
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Wpisz: SLV-SE720, zaznacz forum: VCR VCP DVD i otrzymasz 5 wyników.
    Poczytaj tematy i będziesz wiedział.
  • #14 1303209
    dj-norek
    Poziom 21  
    A w jaki sposob wejsc w tryb serwisowy? Wczesniej jak wideo mialo rozprogramowana pamiec to wystarczylo wcisnac MENU i REC na panelu videa, a teraz po wykananiu tych czynnosci wideo zaczyna nagrywac i wlacza sie menu na ekranie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetowidu SONY SLV-SE720, który podczas odtwarzania kaset wyświetla rozmyty obraz na dolnej krawędzi ekranu (około 2-3 cm) oraz matowe, niestabilne kolory, mimo prawidłowego dźwięku. Próby regulacji trackingiem oraz manualne kręcenie obiema rolkami prowadzącymi taśmę (lewa i prawa) nie przyniosły poprawy, a czasem pogarszały obraz. Sugerowano regulację położenia rolek prowadzących taśmę, zwłaszcza lewej, która może nie dochodzić do końca toru przesuwu, co bywa przyczyną podobnych usterek. Wskazano również na konieczność czyszczenia dolnej części głowicy wizyjnej oraz regulację punktu przełączania głowic wizyjnych, która w tym modelu wymaga wejścia w tryb serwisowy i ustawienia potencjometrów lub odpowiednich parametrów serwisowych. Wejście w tryb serwisowy w tym modelu różni się od wcześniejszych i standardowe kombinacje przycisków (MENU + REC) uruchamiają menu nagrywania zamiast trybu serwisowego. Zalecane jest poszukiwanie szczegółowych instrukcji dotyczących SLV-SE720 na forach tematycznych, gdyż awarie tego typu w magnetowidach SONY są rzadkie, a rozwiązania mogą wymagać precyzyjnej regulacji serwisowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA