logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat estradowej końcówki mocy PA-200L Zakład Tele-Radiomechaniki – gdzie znaleźć?

bogdanr 08 Mar 2005 21:40 2167 9
REKLAMA
  • #1 1298776
    bogdanr
    Poziom 11  
    Bardzo potrzebuję schematu estradowej końcówki mocy PA-200L polskiej firmy Zakład Tele-Radiomechaniki. Kupiłem ją uszkodzoną i nim ją całkowicie przerobię, chciałbym sprawdzić , czy na bazie tej konstrukcji nie dało by się zrobić czegoś dobrego, bo potencjał jest. Dwa trafa o nominalnej mocy 180W i napięciach DC 2x40V. Oryginalnie była mono - w mostku, więc teoretycznie wszystko jest dla dual mono, jeżeli topografia byłaby interesująca, to po zmianie elementów możnaby oczekiwać niezłych efektów. Na jedną stronę mostka jest 6 par tranzystorów końcowych, czyli w sumie 12 par!!!!
    Będę bardzo zobowiazany za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
    bogdan
  • REKLAMA
  • #2 1299753
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Wydaje mi się ze przeróbka tej końcówki jest złym rozwiązaniem, to są bardzo mocne konstrukcje, może lepiej było by to naprawić, mam schemat, ale W 200 i tam są tylko dwie pary, koniecznie trzeba by zdobyć tego schemat, albo odrysować. Przeróbka też by nie była najgorszym rozwiązaniem, ponieważ radiatory i tranzystorami i zasilacz by zostały, teraz rodzi się pytanie, co chcesz z tego zrobić, czy mono, czy stereo? Napisz, jakie tranzystory siedzą w końcówkach, może jakieś zdjęcie dałoby się wrzucić, bo czasem sama nazwa nic nie mówi, choć to się naprawiało?
    Pozdrawiam
  • #3 1299891
    bogdanr
    Poziom 11  
    Dziękuję za wpis! Interesuje mnie przeróbka na wersję stereo, więc nie powinno być problemu. Obecnie są dwie osobne płytki ze wzmacniaczami mocy, na których ( na każdej z nich ) jest 6 par BDP286 + jedna para najprawdopodobniej jako drivery. Sa cztery duże radiatory - po dwa na jedna płytkę. Jest duże prawdopodobieństwo, że ten schemat, a przynajmniej końcówki mocy są podobne. Czy mógłbym liczć na kopię? Ponieważ mam całą masę wyśmienitych tranzystorów onsemi, myslę o przerobieniu stopni końcowych z konfiguracji quasi-komplementarnej na komplementarną.
  • REKLAMA
  • #4 1299981
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Jeszcze nie spotkałem końcówki na tylu i takich tranzystorach, za zwyczaj używa się ich przy większych mocach jako sterujące, myślę, że najlepiej było by zrezygnować z nich, a podejść, z czym mocniejszym, dzisiaj nie ma najmniejszych problemów z tranzystorami. Jeżeli jest to mostek, to końcówki na pewno będą identyczne, dobrym rozwiązaniem, będzie tak jak planujesz, wymiana kłasi, na komplementarny, ten mój schemat chyba nie podejdzie, a po drugie to nie mam skanera, ale ściągnąłem go z elektrody, to powinien tu być, najlepiej zrobisz jak wyjmiesz jedna płytkę i przerysujesz to na schemat, w tym wszystkim to chyba najważniejszy jest zasilacz i radiatory, a to masz, łącznie z obudową, więc, nie powinno być problemu, chodź by nawet trzeba było wstawić nowe płytki.
    Pozdrawiam
  • #5 1304227
    bogdanr
    Poziom 11  
    Jednak po dokładniejszym obejżeniu wnętrza okazało się,że to układ komplementarny ( BDP285,BDP286 ), więc powymieniam wszystkie tranzystory na onsemi i posłucham efektów. Ale schemat byłby bardzo pomocny :-).
  • REKLAMA
  • #6 1341410
    bogdanr
    Poziom 11  
    Nikt nie poratuje człowieka w potrzebie ? :-(
  • #7 1341570
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No, ale jak Cię tu poratować, jak Ty masz lenia, miałeś narysować ten schemat, według płytki, a tu nadal nic, po za tym nic nie piszesz o jakichkolwiek postępach, rozepnij ten mostek i sprawdź każdy z osobna, co jest na wyjściu, czy nie ma napięcia stałego, to jest podstawa i napisz, co i jak.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1343646
    bogdanr
    Poziom 11  
    Z rysowaniem z płytki, to chyba się poddam, bo ona jest dosyć skomplikowana. Narazie wszystko porozpinałem i zamieniam elementy: tranzystory ( wkładam Onsemi ), kondensatory, rezystory zostawiam narazie , bo to młt,więc chyba nie są najgorsze. Muszę to jeszcze poskładać do kupy,wymienić elektrolity ( są 4 po 10 000uf - może je zostawić ??? to Elwa ) w zasilaczu. Zredukowałem ilośc tranzystorów końcowych z 6 par na gałąż na 4 pary ( bo oryginalnie były BDP 285/6 a teraz są MJW 3281/1302 , drivery to obecnie MJE 15030/31, , MJE 340/350 i jeszcze MPSA w stopniu różnicowym, zostawiłem oryginalne- polskie w źródłach prądowych ).
  • #9 1343684
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Elektrolity sobie potem wymienisz, najpierw to musisz uruchomić, do rysowania, to sobie połóż jakiś inny schemat, one wszystkie są podobne i w tedy będzie Ci znacznie łatwiej to przerysować, podmiana tych tranzystorów to dobry pomysł!
    Pozdrawiam
  • #10 3141310
    Torveg
    Poziom 11  
    Witam.mam pytanie. posiadam taka koncowke i o przeczytaniu roznych postow sie zastanawiam czy mozna pod nia podpiac normalnie kolumne, czy to moze koncowka radiowezlowa(tak wyczytalem na postach).na wyjsciu ma napisane 100V. Wyczytalem ze potrzebne by bylo trafo.Jak to sprawdzic??widze ze kilku ludzi juz sie pytalo o nią ale odpowiedzi nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat estradowej końcówki mocy PA-200L produkcji Zakładu Tele-Radiomechaniki, aby ocenić możliwość przeróbki uszkodzonego urządzenia na wersję stereo. Końcówka posiada dwa transformatory o mocy 180W i napięciu 2x40V DC, oryginalnie mono w układzie mostkowym, z 6 parami tranzystorów końcowych na jedną stronę mostka (łącznie 12 par). W dyskusji podkreślono, że schemat jest trudny do zdobycia, a przeróbka może być skomplikowana, jednak wymiana tranzystorów na nowoczesne (Onsemi) i zmiana konfiguracji stopni końcowych z quasi-komplementarnej na komplementarną jest rozważana. Wzmiankowano tranzystory BDP285, BDP286, MJW3281, MJW1302, MJE15030, MJE15031, MJE340, MJE350 oraz MPSA w stopniu różnicowym. Zalecane jest samodzielne odrysowanie schematu z płytek, gdyż oryginalny schemat jest trudno dostępny. Wymiana elektrolitów w zasilaczu (4 kondensatory 10 000 µF Elwa) jest planowana, ale najpierw należy uruchomić wzmacniacz. Pojawiła się także wątpliwość, czy końcówka PA-200L jest przeznaczona do kolumn 100V (radiowęzłowa) i czy wymaga transformatora wyjściowego, jednak brak jest jednoznacznej odpowiedzi na ten temat.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA