Witam, posiadam laptopa Dell Precision M4500. Szukałem sposobu na ręczne sterowanie prędkością wentylatora. Szukając informacji w internecie jak sobie poradzić z tym problem natknąłem się na taki trik:
Cytat z innego forum:
Ta kombinacja klawiszy pozwala nam wprowadzić nam laptopa w tryb "Engineering Mode" lub inaczej nazywany "debug mode"
Shift+Fn+15324 (po wykonaniu tej kombinacji dioda powinna zacząć migać)
Po wejściu w ten tryb możemy wykonać następujące rzeczy:
Fn+R bądź Fn+T powinna nas wprowadzić w menu Thermal Control Panel
Fn+Z Resetuje sterowanie wentylatorem (to działa także bez wprowadzania komputera w specjalny tryb)
Niestety na M4500 nie mogę dostać się do tego menu. Kombinacja Shift+Fn+15324 działa poprawnie. Jednak Fn+T lub Fn+R nie działa. Żadne menu się nie pokazuje. Być może Dell zmienił kombinację.
Obrazki przedstawiające ten panel:
Czy jest jakaś szansa aby ten tirck zadziałał na moim DELL'u ? Może ktoś zna inne kombinację ?
Cytat z innego forum:
Cytat:
Nick is spot on about the SSD's...nothing will increase performance like an SSD. And yes, I DO HAVE TO GO INTO DELL'S HIDDEN ENGINEERING MODE (FN+SHIFT 15324, FN+SHIFT R...WELCOMETO RUN BOTH FANS AT FULL TILT. Plus i use a customized HeatShift pad because I run a special Intel 940XM thats considerably more powerful but also generates considerably more heat.
Ta kombinacja klawiszy pozwala nam wprowadzić nam laptopa w tryb "Engineering Mode" lub inaczej nazywany "debug mode"
Shift+Fn+15324 (po wykonaniu tej kombinacji dioda powinna zacząć migać)
Po wejściu w ten tryb możemy wykonać następujące rzeczy:
Fn+R bądź Fn+T powinna nas wprowadzić w menu Thermal Control Panel
Fn+Z Resetuje sterowanie wentylatorem (to działa także bez wprowadzania komputera w specjalny tryb)
Niestety na M4500 nie mogę dostać się do tego menu. Kombinacja Shift+Fn+15324 działa poprawnie. Jednak Fn+T lub Fn+R nie działa. Żadne menu się nie pokazuje. Być może Dell zmienił kombinację.
Obrazki przedstawiające ten panel:
Spoiler:
Czy jest jakaś szansa aby ten tirck zadziałał na moim DELL'u ? Może ktoś zna inne kombinację ?