logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnika odleglosci na podczerwien - sharp gp2d120 / gp2d12

MirekCz 09 Mar 2005 03:00 15445 13
REKLAMA
  • #1 1299390
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Witam,
    Dzis nabylem w sklepie Gembara.pl czujnik na podczerwien gp2d120.
    Jest to powszechnie uzywany na zachodzie czujnik do wykrywania obiektow przez autonomiczne robociki.
    Cena moze troche odstraszac - 50zl - ale czujnik przychodzi kompletny, nie wymaga zadnych dodatkowych ukladow. Czujnik z jednej strony podlanczamy pod +5V i GND a z drugiej mamy wyjscie, ktore podaje analogowy sygnal oznaczajacy dystans czujnika od obiektu (mniejwiecej w skali 0,4 - 2,5V - dystans ok.30 do 400mm, na necie mozna znalezc dokladne porownania np.http://www.gorobotics.net/articles/article.php?id=1811997 - to jest konkretnie dla sharpa gp2d12, ktory dziala na odleglosc 100-800mm).

Skala nie jest liniowa, wiec trzeba w mikroprocesorze przygotowac tablice w ktorej odczytujemy odleglosc w zaleznosci od napiecia. Reszta to banal.\

Zachecam do zainteresowania sie tematem, bo czujnik jest warty uwagi. Jego dodatkowa cecha jest (inaczej niz w sonarach) bardzo waski rozrzut "wiazki" mierzacej, bodajze dla odleglosci 800mm czujnik gp2d12 ma rozrzut zaledwie 50mm

Dodatkowo dostepne sa rozne inne kombinacje tych czujnikow:
    -zasieg 30-400, 100-800 i 200-1500 (chociaz do tego ostatniego bym podchodzil z rezerwa, nie mialem go w reku, ale widzialem wykres napiecia od odleglosci i powyzej 1000mm to jakos sie niezbyt spisywal)
    -dostepne sa czujniki cyfrowe, w ktorych okresla sie zasieg na jaki maja dzialac i zwracaja tylko wartosc 0/1 w zaleznosci czy jakis obiekt znajduje sie w tym zasiegu
    -jest tez nowa seria tych czujnikow, ktora ma poszerzone pole "wiazki" (mniejwiecej dwa razy szersze, w pdf'ach jest dokladnie pokazana szerokosc "wiazki" w funkcji odleglosci)

Jest tylko jeden problem. Niestety dostepnosc tych czujnikow w polsce jest praktycznie zerowa (przynajmniej w handlu detalicznym).
    Jest to jeden z powodow dla ktorych zachecam zainteresowaniem sie takim sprzetem, jak pojawia sie zapytania i zainteresowanie to moze jakis sklep zacznie normalnie sprowadzac te elementy za przystepna cene.
    Sklep Gembara byl jedynym sklepem detalicznym w polsce, w jakim udalo mi sie namierzyc ten element. Ale nawet tam mieli tylko jedna sztuke, kupiona na probe i chyba juz tam troche lezaca :-)

Ja narazie zamowilem czujnik gp2d12, po bardzo obiecujacych wynikach gp2d120 mysle, ze bedzie sie wspaniale spisywal w moim robocie sumo.

Jakby ktos byl zainteresowany tymi czujnikami to moglbym napisac jakis artykul po polsku o ich uzytkowaniu.. chociaz jest cala gama artykulow po angielsku no i ladne opisy w pdf'ach przygotowane przez sharpa.
  • REKLAMA
  • #2 1321500
    darecki23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zastanawiam sie czy nadawalby sie na sygnalizator cofania do samochodu? Moje pytanie czy na czujnik ten mozna skladac zamowienie w sklepie Gembara.pl i ile orientacyjnie kosztowalby gp2d12? Pomiar tego czujnika w zaden sposob chyba nie zalezy od koloru powierzchni przeszkody (odbicia)?
  • REKLAMA
  • #3 1322216
    MirekCz
    Poziom 35  
    Gembara z tego co wiem mial ten czujnik jednorazowo... ale jak zamowisz to nie ma chyba problemu ze sprowadzeniem.
    Mysle, ze u niego cena bylaby podobna - czyli w granicach 50-55zl.
    Ja wyslalem do nich email z prosba o sprowadzenie kilku czesci... niestety tak jak w rozmowie osobistej prowadzacy sklep jest niezwykle mily i posiada duza wiedze tak na email... po prostu nie odpowiedzieli.
    Jak chcesz je to sproboj, ale zadzwon... ja niby z nimi gadalem tez osobiscie ze bym potrzebowal gp2d12 i powiedzieli, ze zobacza czy je dostana... moze je maja, spytac mozna.

Narazie podarowalem sobie u nich temat i sprowadzam to ze sklepu z USA> Cena to 8.25$ +koszty transportu +koszty przekazu + pewnie vat.. cla chyba nie bedzie. Wiec wyjdzie mnie to jakies 13-14$(40zl) za czujnik maks (zamowilem troche innych rzeczy).
    Jezeli wszystko pojdzie ok to bede mogl ci podac namiary na sklep i powiedziec jak wszystko zalatwic... moze w przyszlym tygodniu dostane przesylke, nie wiem.... to tez zalezy ile ew. bedzie na cle lezec.

Wiem tez, ze proton.com.pl ma te czujniki niby w swojej ofercie (tzn czas dostarczenia 2-3tyg, wiec widac ze nie maja na magazynie tylko sami sprowadzaja), cena to bodajze 37zl+vat.... tylko musisz zamowic 100 sztuk!! (mimo ze w cenniku niektore sa pokazane jako dostepne w 1szt...)

Inna mozliwosc to www.digikey.com, cena to 10E przy zamowieniu 1 szt (troche taniej jak zamowisz wiecej) , do tego koszty przesylki (i koszty 13E jak zamawiasz za mniej niz 100E) - ta cena ma juz w sobie chyba vat itd.
    Jest tez jeden czy drugi sklep w EU co prowadzi je, cena wacha sie od 12.5E do 20E + koszty przesylki.

Co do czujnikow to nie mam pojecia jak by dzialaly np. podczas deszczu czy zasniezone. Pozatym ich budowa raczej nie predysponuje je do bycia na zewnatrz (po wsadzeniu za jakas oslonke powinno byc ok)
    W warunkach "domowych" czujnik dziala bez zarzutu. Jakbys zrobil jakis uklad "wylapujacy" zaklocenia itd (tzn zeby np robil mediane z 5-7 wynikow, zeby nie reagowal na platek sniegu czy cos takiego) to moze by bylo ok.

Pozatym dla Ciebie moze lepszy by byl inny czujnik. Jest nowa seria... Gembara napewno jeden ma, bo mi pokazywal, nazwa to GP2Y0A02YK Czuj.odl.5V200-1500 (wg. Gembara, nie sprawdzalem czy to prawidlowo, jest po 52zl)
    Czujnik ten jest podobny do serii gp2d12/gp2d120 tylko:
    1.jest mniejszy
    2.ma PONOC szersza wiazke (dwukrotnie)
    3.dziala niby do 1500mm, chociaz ja widzialem jego schemat i po 800-900mm to napiecie zaczelo znowu rosnac zamiast spadac, wiec trudno powiedziec jak to dziala :)
    Jedyna wada to niestety to, ze dziala od 200mm... ale moze warto sprawdzic ktory by ci bardziej odpowiadal przed podjeciem ostatecznej decyzji.

Tak jak pisalem, podstawowa (dla ciebie) wada tych czujnikow to waska wiazka. W pdf'ach od gp2d12 masz rysunek... stosujac tylko kilka czujnikow latwo moglbys przeoczyc np slupek czy nawet slup i pozwolic kierowcy wjechac prosto na niego.
    Pod tym wzgledem jakies rozwiazanie na sonarze mogloby byc potencjalnie lepsze.

Jak zrobisz jakies ciekawe testy to daj znac o rezultatach.
  • #4 1385897
    Megabyte
    Poziom 12  
    MirekCz napisał:

Narazie podarowalem sobie u nich temat i sprowadzam to ze sklepu z USA> Cena to 8.25$ +koszty transportu +koszty przekazu + pewnie vat.. cla chyba nie bedzie. Wiec wyjdzie mnie to jakies 13-14$(40zl) za czujnik maks (zamowilem troche innych rzeczy).
    Jezeli wszystko pojdzie ok to bede mogl ci podac namiary na sklep i powiedziec jak wszystko zalatwic... moze w przyszlym tygodniu dostane przesylke, nie wiem.... to tez zalezy ile ew. bedzie na cle lezec.

Przyszła do Ciebie już ta paczka z USA? Bo też jestem zainteresowany tym czujnikiem.
  • REKLAMA
  • #5 1386018
    MirekCz
    Poziom 35  
    Tak, przyszla, wszystko bez problemu.

Zamowilem z http://www.junun.org/MarkIII/Store.jsp

Prowadzi to jedna osoba, bardzo mila i pomocna.
    Niestety nie mozna placic visa a jedynie przekazem bankowym lub western union.. wiec za WU zaplacilem 15$ + 9$ koszty przesylki.... o dziwo nie wzieli mojej paczki na clo, wiec troche na tym sobie odrobilem te koszta:)

Zamowilem czujniki gp2d120, gp2d12, sharp is471f i fairchild qrb1134.
    Dostawa bez problemu, wszystko bardzo sprawnie, mniejwiecej w tydzien po odebraniu pieniedzy paczka lezala u mnie na stole.

Jakby kogos interesowalo to qrb1134 to czujnik podczerwieni, ja uzywam do wykrywania czy podloga jest biala czy czarna, dziala bez problemow z ok 3mm.
    IS471F to czujnik podczerwieni do wykrywania obiektow, dziala na odleglosc do ok. 10cm (z dwoma diodami IR).
    Oba czujniki podlancza sie w banalnie prosty sposob do mikrokontrolera i dzialaja bez zarzutow.
  • #6 1386152
    wicy
    Poziom 22  
    Ocena: 111
    Witam,
    Od dawna jestem żywo zainteresowany czujnikiem GP2D12, ale nie mam żanej możliwości zamówienia go za granicą ze względu na brak kart płatniczych. Napisz może jak wyglądała forma płatności i ile ostatecznie kosztował ten czujnik.
  • #7 1386189
    MirekCz
    Poziom 35  
    Witaj,
    Samemu nie zamawiaj, zaplacisz wiecej za przesylke itd niz ten czujnik warty :)
    Najlepiej poszukac kilka osob i sie zlozyc.. wtedy za jeden czujnik zaplacicie ok. 40zl no i mozna dostac jeszcze inne ciekawe czesci, ktorych w polsce niestety nie uswiadczysz. Mi wyszlo za jeden czujnik ok 35zl liczac wszystkie koszty.

Tak jak pisalem, za przekaz pieniedzy Western Union zaplacilem 15$ (za cos kolo 80$, nie wiem jakie sa stawki dla innych sum), za przeslanie listem lotniczym 9$.

Jak chcesz kupic pojedyncza sztuke to moze przejdz sie do jakiegos lokalnego sklepu z elektronika i z nimi pogadaj... pewnie sprowadza to tobie za 50-60zl.

Wiem ze niby proton.com.pl ma to w swojej ofercie.. tylko mimo ze pisze przy niektorych, ze zamowienie od 1sztuki, to na dziendobry mi sypneli 100 sztuk, wiec sobie podarowalem wogole rozmowe z nimi.
  • #8 1386367
    wicy
    Poziom 22  
    No tak, tylko kto tu jeszcze potrzebuje takie czujniki, ilu uzbiera się chętnych i kto mając jakieś możliwości (paypal, karta) zbierze kasę i zamówi dla wszystkich?? Ochotnicy mile widziani :) Ja się piszę na 2 szt. GP2D12.
  • REKLAMA
  • #9 1386493
    MirekCz
    Poziom 35  
    wicy:spojrz do gory, Megabyte tez chce je kupic.. to juz macie 2 osoby.. jeszcze jedna i ma to sens :)

Pozatym placac paypal'em chyba duzo mnie zaplacicie niz jak ja gdy korzystalem z Western Union.. wiec potencjalnie koszty beda duzo nizsze.

Jezeli bylibyscie chetni to napiszcie z jakiego sklepu chcecie zamowic, przejrzalbym oferte i moze tez cos zamowil z wami.

No i skrobnij moze kilka zdan co chcesz z tymi czujnikami robic, z checia poczytam :)
  • #10 1386597
    wicy
    Poziom 22  
    Dwie osoby to jeszcze nie tłum :(
    Poza tym ja osobiście nie mam pojęcia zielonego o dokonywaniu płatności dalej niż do Szczecina. Nie mam kart, a mój bank (nie bedę robił antyreklamy żubrowi, dlatego nazwy nie wymieniam) nie oferuje żadnych możliwości transefu za granicę. Kart kredytowych też specjalnie nie chce mi się zamawiać :-(
    Z jakiego sklepu chcę zamówić? Obojętnie! Z takiego, który oferuje 2 szt. i nie woła za to ponad 130 zł jak gamma bodajże.
    A do czego to ma służyć? Nie pisałbym w tym dziale, gdyby mi na starość nie odbiło i nie wziąłbym się za konstrukcję robota :) I dokładnie ma to służyć temu do czego jest stworzone, czyli do pomiaru odległości i na tej podstawie do wytyczenia mapy terenu. Projekcik robię sobie dłuuugo, żmudnie i po cichu... Nie mam się póki co czym pochwalić, bo nie mam kompletu części, ale razem z projektem powstaje strona www. Gdy dojdę do czegoś co warto zaprezentować - zapodam adres :)
  • #11 1393237
    drubaj
    Poziom 2  
    Piszę się na 2 szt. GP2D12 po rozsądnej cenie ( max 40 zł/szt).
  • #12 1394744
    selser
    Poziom 14  
    Witam
    Mam kartę internetową - jest widziana przez sklepy jako visa i mogę ewentualnie udostępnić do zapłaty , a co do czujnika to na razie nie wiem czy mi finanse pozwolą ale chętnie bym 1 do testów zamówił

Jeżeli ktoś zrobi rozeznanie to można spróbować

Pozdrawiam

poszukiwania sklepu proponuję zacząć tu : http://www.sharp-sme.com/distributors.php

jutro (znaczy dzisiaj :) ) podejdę do firmy "Eurodis" i postaram się dowiedzieć jakie minimalne ilości sprowadzają
  • Pomocny post
    #13 1394984
    drubaj
    Poziom 2  
    Witam.
    Podaję namiary na sklep, który prowadzi sprzedaż czujników w pojedyńczych ilościach.
    http://mselektronik.gdynia.pl/listtest.php?grupa=CZU04
    Ceny od 45zł netto za czujnik GP2Y0A02YK (zasięg 200 - 1500mm) do
    62 zł netto za zestaw GP2D120-KIT ( czujnik + 300mm kabel ze złączem).
  • #14 1980069
    MirekCz
    Poziom 35  
    Temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy czujników odległości na podczerwień Sharp, głównie modeli GP2D120 i GP2D12, używanych w robotyce autonomicznej do wykrywania obiektów. Czujniki te dostarczają analogowy sygnał napięciowy proporcjonalny do odległości obiektu (GP2D120: 30-400 mm, GP2D12: 100-800 mm), jednak charakterystyka pomiaru jest nieliniowa, co wymaga kalibracji i implementacji tablicy przeliczeniowej w mikrokontrolerze. Cena w Polsce wynosi około 50 zł, co jest uznawane za wysoką, dlatego użytkownicy rozważają zamówienia grupowe lub import z USA, gdzie cena za sztukę wraz z kosztami transportu i opłatami wynosi około 35-40 zł. Problematyczne są formy płatności i minimalne ilości zamówień w lokalnych sklepach. Czujniki te cechują się wąską wiązką pomiarową, co odróżnia je od sonarów i wpływa na precyzję detekcji. W dyskusji pojawiły się także inne modele czujników podczerwieni, takie jak Sharp IS471F i Fairchild QRB1134, używane do wykrywania powierzchni i obiektów na krótkich dystansach. Użytkownicy wymieniają się informacjami o dostępności, cenach, sposobach zamówień oraz zastosowaniach w robotyce i systemach pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA