logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje schematu przetwornicy DC - DC 12V / 15V ~ 6A

peugeot81 09 Mar 2005 08:59 1870 3
REKLAMA
  • #1 1299596
    peugeot81
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam serdecznie!Poszukuje schematu przetwornicy o takich parametrach jak w tytule... Prosze aby byl to jakis typowy uklad na szerko dostepnych podzespolach i w miare przystepny cenowo....Moze byc rowniez o wiekszych parametrach pradowych lecz min 6A....Dziekuje za wszelka odpowiedz... POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 1305558
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Widzę, że nikt Ci nie odpowiada, więc może ja coś spróbuję.
    Tu masz skrót do katalogu z przetwornicą. http://katalog.elektroda.net/download.php?id=21020
    Może to nie jest najszczęśliwszy układ ale można z niego zrobić taką przetwornicę. Jeśli dasz radę to próbuj ,jeżeli nie to, w miarę czasu, postaram się coś wymyślić.
    Jeżeli masz czas to poszukaj w katalogu- przy wielu scalakach jest dużo gotowych schematów, które można zaadoptować do twoich potrzeb.
    Za kilka dni się odezwę.
  • REKLAMA
  • #3 1350662
    peugeot81
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Na samym wstepie pragne podziekwac Tobie janto za odpowiedz na moj post.... Sciagnalem juz ten schemat przetwornicy i z tego co tu widac trzeba by bylo uzupelnic ja tylko o pewne elementy aby zwiekszyc jej obciazalnosc.... Ale o jakie.... Pewnie masz pojecie jak to zrobic .... Mam tez pewnie objekcje na ten temat jakis tranzystor mocy..... Moze pomozesz mi w tym za co bede ogromnie wdzieczny..... Prosze o dalsza pomoc.... Pozdrowionka Zycze rowniez wesolych Swiat Wielkanocnych!!!!!
  • #4 1357369
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Przepraszam, ostatnio przez pomyłkę wysłałem zły skrót, tu masz lepszy: http://katalog.elektroda.net/download.php?id=53625
    Na rys. 21 jest schemat, który chyba da się wykorzystać. Później się jeszcze odezwę.

W tym schemacie powyżej trzeba trochę pozmieniać, niestety, nie mam jak tego narysować, postaram się opowiedzieć:
    Tranzystor zastąpić cewką,
    cewkę zastąpić diodą (zamiast MR850 jakąś na 10A)
    dołożyć tranzystor TIP142 (Darlington) -baza do końcówek 9,10; -kolektor pomiędzy cewkę a diodę (na rysynku tranzystor ma zastąpić diodę)
    -emiter tam gdzie jest anoda diody;
    -końcówki 8 i 11 przez rezystor 150Ω do plusa;
    -na końcówkę 1 przez rezystor 5,1kΩ ma przyjść napięcie z dzielnika R1=10kΩ,R2=5kΩ. Dzielnik wpięty ma być między dotychczasowy rezystor 5,1kΩ a wyjście zasilacza.
    -zmienić wartość rezystora 0,1Ω na 0,015Ω.
    Mam nadzieję, że sobie dasz radę, jakby co, pisz na PW, będę się starał pomóc.
REKLAMA