logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz z reg prądu i napięcia z 12V(100W)szukam schematu..

pawel/l 10 Kwi 2008 18:37 3699 10
REKLAMA
  • #1 5015565
    pawel/l
    Poziom 10  
    Witam
    Poszukuje schematu zasilacza z możliwością regulacji prądu i napięcia mam transformator toridalny100w 12v oraz mostek 15A. Pytam już kolejny raz a ten schemat, czy ktoś mi potrafii pomóc? Oczywiście najlepiej jak schemat wykorzystałby całą moc transformatora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5017012
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Tylko zmień tranzystor na BD912 i załóż zabezpieczenie przeciw zwarciowe. Ja przez brak miałem już chyba ze 3szt. przebitych tych tranzystorów. I koniecznie duże chłodzenie, może wydzielić się nawet 84W ciepła.
  • #4 5017832
    pawel/l
    Poziom 10  
    Witam już znalazłem wcześniej ten schemat tylko nie ma on reg. prądu.
    Proszę o schemat z możliwością reg. prądu i napięcia...
  • #5 5022035
    pawel/l
    Poziom 10  
    Czy na tym forum jest jakiś elektronik z prawdziwego zdarzenia?? Znowu mój problem jest w tym samym punkcie... Zależy mi na tym schemacie...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5022083
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Masz nygusie :) coś porządnego i ładnie podziękuj https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=267128 Zrobiłem ich kilka i są bez zarzutu(mają pod sobą (większość zasilaczy z tego forum). (Załączyłem tu kiedyś ten schemat Motorolli, w pewnej dyskusji o przewagach świąt...)Regulacje płynną ograniczenia prądu zrobisz włączając na rezystor R6 potencjometr 200R równolegle i jego suwak wyprowadzajac przez 2k2 na bazę Q2-BC307. Do roboty! Jako Q1 użyj IRFZ44 Jakby co -pytaj
  • #7 5022123
    pawel/l
    Poziom 10  
    Witam
    Narazie dzięki jak wróce do domu to pokombinuje (studia).... Aha a ten potencjometr co tam jest to jest do reg napięcia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 5039121
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    pawel/l napisał:
    Witam
    Czy te modyfikacje mają wyglądać tak Zasilacz z reg prądu i napięcia z 12V(100W)szukam schematu.. ?
    p.s. nie wiem jaką wartość ma L1?

Proszę o odpowiedź ponieważ zależy mi na czasie.
    Pozdrawiam i z góry dzięki
    Chyba więcej zepsuć już nie mogłeś... 8-O
    Dlaczego zamieniłeś tranzystor Q2 typu N-P-N (właściwy) na P-N-P :?: :?: :?:
    Poza tym, to rezystor R7 ma być włączony szeregowo z bazą Q2 i nic więcej tam być nie może.
  • #10 5040415
    pawel/l
    Poziom 10  
    Witam
    Czy to będzie coś takiego?
    Zasilacz z reg prądu i napięcia z 12V(100W)szukam schematu..
    Proszę mi napisać jaką indukcyjność ma ta cewka L1??
  • Pomocny post
    #11 5042083
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Widzę że w moim ostatnim poście wkradł się błąd w podanym typie zamiennika- powinien być oczywiście dowolny npn np. BC237, a nie 307 (mea culpa) co trochę Ci zamieszało :) . Rozdziel anodę zenerki od suwaka PR . Dławik ma być taki by drut wytrzymał Twój prąd i rdzeń nie nasycał się, skrajnie możesz z niego zrezygnować i wstawić większy kondensator 2200-4700uF/25. Nie marudź tylko rób. Zaglądam teraz rzadko bo mam remont. Przesunąć poziom bramce mosfeta możesz również innymi sposobami np. z generatora na 555 zasilanego z głównego filtru, dalej z podwajaczem. Zasilacz z reg prądu i napięcia z 12V(100W)szukam schematu..
    Prawą stronę układu za mosfetem możesz pozostawić jak poprzednio (z regulacjami prądu i napięcia)

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu zasilacza o mocy 100W z regulacją prądu i napięcia, wykorzystującego transformator toroidalny 12V oraz mostek prostowniczy 15A. Zaproponowano schemat dostępny na forum elektroda.pl, z zaleceniem wymiany tranzystora na BD912 oraz zastosowania zabezpieczenia przeciwzwarciowego i dużego chłodzenia ze względu na możliwe wydzielanie nawet 84W ciepła. Wskazano, że regulację prądu można uzyskać przez dodanie potencjometru 200Ω równolegle do rezystora R6, a jego suwak wyprowadzić przez rezystor 2,2kΩ na bazę tranzystora Q2 (BC307 lub poprawnie BC237). Jako tranzystor Q1 sugerowano IRFZ44. Dyskutowano również o poprawnym doborze tranzystora Q2 (NPN, nie PNP) oraz prawidłowym włączeniu rezystora R7 szeregowo z bazą Q2. W kwestii dławika L1 podano, że powinien mieć indukcyjność zapewniającą nienasycanie rdzenia i wytrzymałość prądową drutu, a w skrajnych przypadkach można go zastąpić większym kondensatorem elektrolitycznym 2200-4700µF/25V. Zaproponowano także alternatywne metody przesunięcia poziomu bramki MOSFET-a, np. za pomocą generatora 555 zasilanego z głównego filtru. Schematy i modyfikacje były ilustrowane linkami do obrazów i plików na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA