logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-10 - Jak zlutować uszkodzony styk sabotażu w klawiaturze LCD?

speeder2 07 Sie 2013 09:05 4242 4
  • #1 12603058
    speeder2
    Poziom 9  
    Witam serdecznie!

Proszę o pomoc z obejściem styku sabotaż.
    W klawiaturze lcd do satel ca-10 niestety (jak widać na zdjęciu) uszkodził mi się styk sabotażu(przynajmniej tak mi się wydaje). W związku z tym po podłączeniu systemu alarmowego i wyjściu z trybu serwisowego, nie mija 30-60 sekund jak załącza się alarm( komunikat był sabotaż manipulatora). Próbowałem oczywiście przymocować sprężynkę do styku (oryginalną mi wcięło), niestety nadal dzieje się to samo. System składa się z 2 klawiatur(lcd,led) 2 pir i kilku kontaktronów. Problem jest tylko z klawiaturą lcd .W trybie serwisowym wykonywałem procedury fS109,110 i 124. W związku z powyższym przypuszczam że styk jest uszkodzony i muszę zrobić jego obejście. Proszę o podpowiedź które styki muszę zlutować , ewentualnie poradę jak ustalić które styki muszą być połączone( miernik i lutownicę posiadam).

Oto zdjęcie:
    Satel CA-10 - Jak zlutować uszkodzony styk sabotażu w klawiaturze LCD?
  • #2 12603073
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Zapewne te od góry na zdjęciu.
  • #3 12603196
    speeder2
    Poziom 9  
    Dzięki , chyba pomogło. Już 10 minut nie ma alarmu (a chyba centrala odpytuje co minutę).:)
  • #4 12604832
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Jak masz lutownice i cynę to kup nowy microswitch i przylutuj :) grosze kosztuje a jednak sabotaż jest, z niezabezpieczonej klawiatury prosta wlota na centralkę , jeden kondensator i rozbrojenie ;)
  • #5 12618237
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Z dowolnej płytki z elektroniką (od magnetowidów,komputerów , dvd i innych) taki mikrowyłącznik wylutujesz .Jak napisał kol. powyżej nie obniżaj wartości technicznych centrali-czyli systemu alarmowego.
REKLAMA