logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony dsc-w110 - po czyszczeniu wyłącz i włącz zasilanie.

Gunslinger 10 Sie 2013 15:00 2301 7
REKLAMA
  • #1 12613968
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 459
    Witam. W moim aparacie zacinał się obiektyw, aż wczoraj stanął na amen. Rozkręciłem go i okazało się że smar zamienił się w żółtą skrupę. Wyczyściłem cały smar i złożyłem aparat. Jednak pojawił się problem. Nie wiem jakim cudem ale w gnieździe taśmy od silnika napędu, soczewki i kilku drobiazgów wyrwałem to czarne do przytrzaskiwania taśmy, reszta gniazda cała. Myślałem że coś mnie trafi, tyle razu to robiłem, a teraz musiałem użyć za dużo siły. Efektem jest to że aparat wysuwa obiektyw płynnie, cofa go trochę, wysuwa i tak 3 razy. W końcu staje i wyświetla napis wyłącz i włącz zasilanie. Nie wiem czy to wina tego docisku, czy transponter (czy jakoś tak) od wysunięcia (ten od schowania wygląda normalnie, a po złożeniu obiektyw dochodzi do niego, więc na pewno działa) jest uszkodzony, czy co. Nie wiem nawet gdzie się znajduje. Da się to uratować?
  • REKLAMA
  • #2 12614074
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Musisz niestety szukać zatrzasku - bez tego nie będzie Ci łączył na złączu.
  • REKLAMA
  • #3 12614105
    Gunslinger
    Poziom 30  
    dzimi napisał:
    Musisz niestety szukać zatrzasku - bez tego nie będzie Ci łączył na złączu.

Szukać, czyli tego co odpadło? To nic z tego bo urwał się zaczep. Da się wymienić gniazdo, choćby w serwisie?
  • #4 12614198
    dzimi
    Gniazdo da się wymienić , ale skoro gniazdo jest dobre to wystarczy wstawić tylko zatrzask.
  • #5 12614441
    Gunslinger
    Poziom 30  
    dzimi napisał:
    Gniazdo da się wymienić , ale skoro gniazdo jest dobre to wystarczy wstawić tylko zatrzask.

Tylko skąd takowy załatwić? Mój ma urwaną jedną ośkę z boku. Po prowizorycznym wciśnięciu go na miejsce aparat dla odmiany 3 razy wysuwał i chował obiektyw, ale przez cały zakres, nie tylko trochę.
  • REKLAMA
  • #6 12616091
    dzimi
    Szukaj złącza FFC/FPC. Ważny przy zakupie jest ilość pin, raster, rodzaj zatrzasku.
  • REKLAMA
  • #7 12616201
    Gunslinger
    Poziom 30  
    A w serwisie aparatów nie mieli by takiego złącza, mógłbym zapłacić za naprawę do 60zł.
  • #8 12616930
    dzimi
    Próbuj, cóż mogę więcej napisać. Możliwe że jakiś z dawców części się wyłuska.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z aparatem Sony DSC-W110, w którym obiektyw zaciął się, a po rozkręceniu okazało się, że smar zamienił się w skrupę. Po czyszczeniu, podczas składania aparatu, uszkodzone zostało gniazdo taśmy silnika napędu, co spowodowało, że obiektyw wysuwa się i chowa wielokrotnie, a następnie wyświetla komunikat o konieczności wyłączenia i włączenia zasilania. Użytkownicy sugerują, że konieczne jest znalezienie brakującego zatrzasku lub wymiana gniazda, a także poszukiwanie złącza FFC/FPC, zwracając uwagę na ilość pinów i rodzaj zatrzasku. Wskazano również, że naprawa w serwisie może być możliwa w rozsądnej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA