logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig STF 72-1002/7 (TV4KS) - Tryb serwisowy na pilocie MAK Focus

__Grzegorz__ 10 Sie 2013 19:34 3324 4
REKLAMA
  • #1 12614905
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 233
    Witam,
    chcę wejść do TS w tym TV (poprawka geometrii po wymianie STV i Zenera 43V).

Pilot dostarczony z TV nie ma ukrytego przycisku SERVICE
    (pilot GRUNDIG TelePilot1002).

Kod 1263 na MAKu (mam MAK Focus) nie działa, tzn pilot obsługuje funkcje TV, ale przycisk OK powoduje przełączanie źródeł AV (TV/AV1/AV2/RGB).

Wypróbowałem wszystkie klawisze pilota, łącznie z SHIFTem. Bez skutku.

Podstawiłem pusty EEPROM (działa 24C08A, 24C16 i 24C32 jakby ktoś chciał podstawić), co spowodowało uruchomienie TS, ALE...

1). Mój generator sygnałów kontrolnych TV, oprócz generowania Composite i RGB potrafi nadawać RF na kanałach 22, 36 i 69.
    Nie potrafię zmusić TV aby przy ustawianiu geometrii w TV pokazał mi sygnał kontrolny kraty jaki podaję (w TS TV nie przełącza się automatycznie na SCART po podaniu sygnału, przełącza się w trakcie normalnej pracy).
    2). Zamiast delikatnej korekcji geometrii czeka mnie przy pustym eepromie katorga ustawiania wszystkich opcji, czego chcę uniknąć...

Zatem, moje pytanie, czy komuś udało się wejść do TS przy pomocy pilota MAK Focus i mógłby się podzielić tą wiedzą?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12614920
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Co za problem , jak generator ma RF, zaprogramować któryś z kanałów na prog.1?
    Cytat:
    1). Mój generator sygnałów kontrolnych TV, oprócz generowania Composite i RGB potrafi nadawać RF na kanałach 22, 36 i 69.
    Nie potrafię zmusić TV aby przy ustawianiu geometrii w TV pokazał mi sygnał kontrolny kraty jaki podaję (w TS TV nie przełącza się automatycznie na SCART po podaniu sygnału, przełącza się w trakcie normalnej pracy).
  • REKLAMA
  • #3 12614929
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Sztuczka z czystym EEPROMem zadziała tylko gdy EEPROM jest czysty.

Aby stroić TV, muszę ustalić choćby wartości opcji (bez tego są krzaki w OSD i OSD jest częściowo poza ekranem w prawo).

Jak zmienię cokolwiek, EEprom już nie będzie czysty, więc po zaprogramownaiu kanału, TV nie wejdzie do TS....
  • REKLAMA
  • #5 12615171
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    kod 1360 - nie działa. Klawisz MENU działa jak RECALL na oryginale.

Ale ... :)
    zrobiłem skanowanie kolejnymi kodami w pilocie MAK Focus i ... bingo :).

Działa kod 1442, po naciśnięciu klawisza (NASYCENIE +) pojawił się upragniony TS.

Temat zamknę za chwilkę. Muszę ustawić geometrię najpierw.

EDIT: Konieczna była jeszcze wymiana podeschniętego C310 (za mały zakres regulacji, nie można było przejść z klepsydry do beczki). TV śmiga.
REKLAMA