logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność slotu PCI-e x16 i karty PCI-e x1

moonsi 14 Sie 2013 01:20 33111 13
REKLAMA
  • #1 12626466
    moonsi
    Poziom 9  
    Witam.Założyłem temat ponieważ zadałem pytanie w kilku sklepach internetowych (dość poważnych sklepach)i nikt nie potrafił mi odpowiedzieć co i jak. Mam pytanie odnośnie kompatybilności PCI-e x16 i Pcie x1. Mam komputer Dell optiplex 790 sff, a w nim dwa sloty PCI-e x16 i podłączyć kartę firewire. I jeden ze sklepów odpisał mi, że mogę podłączyć PCI-e x1. Czy to możliwe? Czy to zadziała? Przecież to dwie różne rzeczy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12626478
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    moonsi napisał:
    Czy to możliwe? Czy to zadziała? Przecież to dwie różne rzeczy.

Ale X16 jest kompatybilne wstecz czyli możesz włożyć kartę 'krótką' PCI-E X1 do slotu X16 i będzie działać.
  • #3 12626481
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8302
    Witaj,
    Karta PCI-E x1 powinna działać w gnieździe x16.
    Wikipedia napisał:
    Istnieje kilka wariantów tej magistrali − z 1, 2, 4, 8, 12, 16 lub 32 liniami (lanes). Wraz ze wzrostem liczby linii wydłużeniu ulega złącze, jego konstrukcja (poprzez wspólną część początkową i jedynie dodawanie na końcu nowych linii) umożliwia działanie kart wolniejszych niż te, które maksymalnie obsługuje gniazdo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12626490
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, powinno to zadziałać. Dolne gniazdo PCI-E na Twojej płycie jest podłączone do 4 linii PCI-E (czyli jest to PCI-E x4). Karta do SFF musi być niskoprofilowa, ale widzę, że w zestawie jest śledź niskiego profilu. Moim zdaniem powinno działać :)

Być może Ci się przyda: http://www.dell.com/downloads/global/products/optix/en/optiplex-790-tech-guide.pdf
  • #6 12626493
    moonsi
    Poziom 9  
    Ten Dell jest prawie mój :) W niedzielę jestem umówiony na odbiór i stąd moje wątpliwości. Bo jak by się okazało, że nie jest kompatybilne z kartą firewie ponad 1200 poszłoby można powiedzieć w błoto. Cały zestaw ma pracować z kartą motu 896Hd.
  • #7 12626495
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przelicz dobrze, czy Ci się ten Dell opłaca :) Nie podałeś dokładnej konfiguracji, więc ciężko oszacować. Na pewno jego rozbudowa nie jest łatwa ;)

Jeśli mieszkasz w Polsce to za 112zł możesz taką kartę ściągnąć ze sklepu conrad.pl (tam znalazłem - cena zbliżona do ebaya, a pewnie szybciej ją dostaniesz). Dwa razy tańsza jest inna na morele.net, ale z chipsetem via i bez niskiego profilu, więc nie bardzo się dla Ciebie nadaje.
  • #8 12626499
    moonsi
    Poziom 9  
    Myślę, że się opłaca. Ma na stanie windows 7 pro Intel Quad Core 2400 i5 3.10Ghz 4gb ram.dwa dyski 250 i 160gb Komputer będzie pracował tylko przy obróbce muzyki i nic więcej. Myślę, że dell to dobry wybór i zdaje mi się że jest wydajny jak na taką cenę.
  • #9 12627033
    dt1
    Admin grupy komputery
    W tej cenie można byłoby się pokusić o złożenie czegoś podobnego i mogłoby się to nawet udać, ale niestety bez systemu w cenie. Zły ten komputer na pewno nie jest :)
  • REKLAMA
  • #10 12627414
    moonsi
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc. Zakupiłem takie coś https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.18. [Mirek Z.] w niedzielę dam znać, czy coś się spaliło, czy śmiga jak trzeba. Będę się modlił. Walczę już z firewire dobre ponad pół roku na innym komputerze :/
  • #11 12648561
    moonsi
    Poziom 9  
    No i odebrałem. Trochę lepszy niż miał być bo Optiplex 7010 z procesorem i5 3550 :) Ale nie o tym. Pojawił się problem. Podłączyłem kartę firewire i wszystko prawie wszystko ładnie pięknie oprócz sterowników do ''universal serial bus (usb) controller'' (nie zainstalowały się). karta ma dodatkowe zasilanie, ale jeszcze nie mam adaptera do tego zasilania i nie mogę podłączyć. O co chodzi z tymi sterami? Nigdzie nie mogę ich znaleźć.
  • #12 12648776
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Podaj dokladna wersje systemu oraz identyfikator urzadzenia z menadzera urzadzen.
  • #13 12649007
    moonsi
    Poziom 9  
    Windows 7 Profesional 64 bit sp1. karta firewire to Lycom PE-101 chipset TI w systemie instaluje się jako IEEE 1394 Bus host controllers, ale nie doinstalowuje się Universal serial bus (usb) controller. Jak podłączę do tego wszystkiego interejs audio to go wykrywa, ale nie mogę uruchomić dźwięku bo zamarza ekran.
  • #14 12651892
    moonsi
    Poziom 9  
    Czy coś podałem nie tak?

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

udało mi się zaktualizować Universal serial bus (usb) controller, ale mam kolejny problem. podłączam interface motu 896hd lub m-audio 1814 i jak ustawię jako urządzenie domyślne zamarza ekran i nie mogę nic zrobić. POMOCY

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pytał o kompatybilność kart PCI-e x1 z gniazdami PCI-e x16 w komputerze Dell Optiplex 790 SFF. Odpowiedzi wskazują, że karty PCI-e x1 są kompatybilne z gniazdami x16, co oznacza, że można je z powodzeniem zainstalować. Użytkownik planował zakup karty Firewire Lycom PE-101, która jest niskoprofilowa i powinna działać w systemie. Po zakupie użytkownik napotkał problemy z instalacją sterowników do kontrolera USB oraz z zamrażaniem ekranu po podłączeniu interfejsu audio. Udało mu się zaktualizować sterowniki USB, ale nadal występują problemy z działaniem interfejsu audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA