logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Optiplex 990 - Zachowanie portów USB przy podłączonym interfejsie audio.

marek-zarzycki 16 Lip 2018 08:29 972 4
REKLAMA
  • #1 17331364
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Posiadam Della Optiplex 990 SFF (i5-2400, chipset Q67) oraz zewnętrzny procesor dźwiękowy Line6 wykorzystywany jako interfejs audio.
    W skrócie sprawa wygląda tak, że interfejs audio dziwnie się zachowuje w zależności od portu USB do którego jest podłączony. Na chwilę obecną udało mi się znaleźć tylko jedną "kombinację" podłączeń USB przy których interfejs działa prawidłowo - tzn. podłączenie pod USB klawiatury, odbiornika myszki, interfejsu MIDI i wspomnianego interfejsu audio pod odpowiednie porty.

Na poniższym zdjęciu porty zaznaczone na czerwono są użyte:

Dell Optiplex 990 - Zachowanie portów USB przy podłączonym interfejsie audio.

Porty USB z przodu obudowy (4 sztuki) są wyłączone w BIOS; jeżeli je włączę, to interfejs zaczyna znowu działać nieprawidłowo.

PYTANIE:
    O co tutaj chodzi? Czy porty USB są jakoś ze sobą powiązane? Jeśli tak, czy ma ktoś schemat takiego powiązania dla tego Della?
  • REKLAMA
  • #2 17331473
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    marek-zarzycki napisał:
    Na chwilę obecną udało mi się znaleźć tylko jedną "kombinację" podłączeń USB przy których interfejs działa prawidłowo

I tego bym się trzymał. Są płyty główne, które nie umieją się w ogóle prawidłowo komunikować przez USB z pewnymi peryferiami. Np. z telefonami apple S4 plus - np. nie ładują przez błędne zgłoszenie kontrolera na zapotrzebowanie na prąd.
    Porty USB na FP pomierz za pomocą miernika. Ja osobiście unikam używania FP, bo zwykle jest marnej jakości i tylko robi problemy.
    marek-zarzycki napisał:
    O co tutaj chodzi? Czy porty USB są jakoś ze sobą powiązane? Jeśli tak, czy ma ktoś schemat takiego powiązania dla tego Della?

"Schemat" możesz podglądnąć za pomocą USB Tree View.
    Weź też pod uwagę jakość i wydolność zasilacza jaki ten zestaw "ciągnie".
    Inna sprawa, że bardziej profesjonalne "procesory" audio używają już bardziej sensownego FireWire.
  • REKLAMA
  • #3 17331646
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    FP? Możesz uściślić? Chodzi o front panel?

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Niestety w tym konkretnym komputerze będę również potrzebował wejść na froncie, więc sprawa się komplikuje, bo wystarczy, że włączę je w biosie i interfejs znowu zaczyna funkcjonować nieprawidłowo. Ostatnią deską będzie chyba zakup karty PCIe>USB 2.0 i wówczas zobaczę jak będzie działać. Obecnie mam taką kartę, ale na porty USB 3.0 i jest jeszcze gorzej niż z tymi oryginalnymi portami USB w tym Dellu.
  • REKLAMA
  • #4 17332064
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Tak. Front Panel. Sprawdź miernikiem te USB na FP, grubość i jakość "przewodzików" do niego i prawidłowość podłączenia. Radzę Ci.
  • #5 17333842
    marek-zarzycki
    Poziom 27  
    Wygląda na to, że sytuacja uległa znacznej poprawie po zmianie BIOSu z wersji najnowszej A23 do wersji A18 - tej z którą kupiłem komputer. W tej chwili mam włączone wszystkie porty USB i jak na razie interfejs działa prawidłowo, tj. rejestruje się za każdym razem pod linuksem, nie resetuje ustawień do początkowych itd.
REKLAMA