logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyprowadzenia na płycie głównej w standardzie AZALIA

mcy 10 Mar 2005 13:11 5417 7
  • #1 1303118
    mcy
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Dzień dobry

Zakupiłem płytę główną z HD AUDIO - Gigabyte. Ma ona na płycie złącze w standardzie azalia:

1 mic2_l
    2 gnd
    3 mic2_r
    4 -acz_det
    5 line2_r
    6 fsense1
    7 fauoio_jd
    8 no pin
    9 line2_l
    10 fsense2

czy ktoś mógłby określić do czego służą piny od 4 do 10. (Na googlach szukałem i nie znalezłem). Chciałbym wykorzystać dodatkowe złącza audio do podłączenia front Panela.
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • #2 1303136
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jakbys podal dokladnie model plyty dalo by sie moze znalesc pdf do niej z inskrukcja
  • #3 1303267
    mcy
    Poziom 15  
    Pdf z instrukcją to mogę Ci zalączyć lub wysłać na priva (8MB manual_8aenxp_d_e.pdf). W instrukcji jest dokładnie to samo co napisałem poprzednioi równie enigmatycznie. Płyta główna to GA-8AENXP-D. Na stronie producenta nic, w intelu nic. Co to jest ten FSENSE? Intryguje mnie wykorzystanie tych pinów.

Dziękuję i pozdrawiam
  • #4 1337681
    mcy
    Poziom 15  
    Podłaczyłem MIC R i L, LINE R i L GND wspólne dla obu i działa. Niestety nie działa HD audio - wykrywanie podłączonych odbiorników sygnału - prawdopodobnie F_SENSE. Czy może podłączyć je do lini sygnałów LINE2? Nie chcę stracić płyty głównej? CZy ktoś robił podobne eksperymenty. W zasadzie system powinien mnie informować o błędnym podłączeniu np. mikrofonu do wyjscia LINE2.

CZy ktoś spotkał się z tym problemem?
  • #5 1398714
    mcy
    Poziom 15  
    Nie działa mi wejście MIC. Podłączyłem Gnd - wspólna masa - pin 2 no i mic_L i mic_R odpowiednio do L i R mini Jack.

CZy ktoś może mi pomóc?
  • #6 1419820
    mcy
    Poziom 15  
    Widzę, że piszę sam do siebie!
    Ale może kogoś zainteresuje kiedyś ten temat. Dla tych osób miła wiadomość - mam schemat wyprowadzeń w standardzie Azalia.
    oto opis wyjść (po lewej płyta - po prawej schemat ALC880)
    1 mic2_l FIO-PORT-F-L
    2 gnd MASA
    3 mic2_r FIO-PORT-F-R
    4 -acz_det FIO-PRESENSE# - DO MASY
    5 line2_r FIO-PORT-E-R - SŁUCHAWKI
    6 fsense1 FIO-PORT-F-SENSE-RETURN - mikrostyk wykrywający plug in minijacka mikrofonu zwierany do FIO-SENSE (jak na rysunku) dla
    7 fauoio_jd FIO-SENSE
    8 no pin NO CONNECT
    9 line2_l FIO-PORT-E-L - SŁUCHAWKI
    10 fsense2 FIO-PORT-E-SENSE-RETURN - mikrostyk wykrywający plug in minijacka słuchawek zwierany do FIO-SENSE (jak na rysunku)

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wyprowadzenia na płycie głównej w standardzie AZALIA Azalia_FP.jpg (33.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1421000
    mcy
    Poziom 15  
    Dzięki, szkoda nie odpowiedziałeś miesiąc wcześniej.
    Faktycznie, z tych linków wziąłem informację o podłączeniu FPAUDIO do wyprowadzeń na płycie w standardzie AZALIA.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyprowadzeń audio na płycie głównej Gigabyte GA-8AENXP-D zgodnych ze standardem Azalia (HD Audio). Autor pyta o funkcje pinów 4-10 na złączu audio, gdyż dokumentacja i dostępne źródła nie wyjaśniają ich roli. Piny te to: 4 -acz_det (FIO-PRESENSE# do masy), 5 line2_r (prawy kanał słuchawek), 6 fsense1 (mikrostyk wykrywający podłączenie mikrofonu), 7 fauoio_jd (FIO-SENSE), 8 brak pinu, 9 line2_l (lewy kanał słuchawek), 10 fsense2 (mikrostyk wykrywający podłączenie słuchawek). Podłączenie mikrofonu i linii audio (L, R, GND) działa, ale funkcja wykrywania podłączonych urządzeń (FSENSE) nie działa prawidłowo. Wskazano, że FSENSE to sygnały wykrywania wtyczek minijack, które zwierają się do FIO-SENSE, co jest istotne dla funkcji HD Audio. Autor potwierdził, że schemat wyprowadzeń odpowiada układowi ALC880. Podano również linki do dokumentacji Intel i C-Media dotyczącej standardu Azalia i sygnałów audio.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA