logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte M55S-S3 wykrywanie mic i line-out na przednim panel

Lak 16 Paź 2007 16:09 12923 10
REKLAMA
  • #1 4384379
    Lak
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Po podłączeniu słuchawek, głośników lub mikrofonu to przedniego panelu sterownik nie wykrywa urzadzenia przez co nie wyłacza wyjscia/wejscia na tylnym panelu. Płyta działa w obudowe Cyclone czy jest to kwestia płyty czy tez moze wyjść panela przedniego????
  • REKLAMA
  • #2 4384403
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Miałem podobny problem z płytą GIGABYTE zintegrowaną z kartą dźwiękową Realtek. Wynikało to z nieprawidłowego opisu konfiguracji.
    W "Panelu sterowania" - Realtek konfiguracja audio HD wszedłem na zakładkę "wejście /wyjście audio", a następnie nakliknąłem na "kluczyk" przy opisie analogowe i zaznaczyłem "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego" ( odwrotnie niż nakazuje logika) i poskutkowało.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4384408
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W manualu do płyty głównej masz opisane piny na płycie służące do podłączenia przedniego panelu. Kombinacja ze zworkami, poczytaj.
  • REKLAMA
  • #4 4385893
    Lak
    Poziom 15  
    piny sprawdzałem zreszta nie da sie ich źle podłączyć bo przewód od panela zakończony jest jedna kostka:) a co do uwagi HeSza to rzeczywiście program jakso dziwnie reaguje na te opcje co juz wcześniej zauważyłem, mianowicie gdy ustawie wykrywanie urządzeń an przednim panelu to sa nieaktywne czyli tak jak by nie bylo wykrywania a gdy wyłączę wykrywanie to i mikrofon i sluchawki pokazane sa jako aktywne:) i dalej nie odcina tylnego panela...
  • REKLAMA
  • #5 4545879
    Strohs
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Poczytaj nieco specyfikacje do HD audio to zrozumiesz dlaczego tak to działa. Wyprowadzenia w twoim przednim panelu to na 99% standard PC97 a nie HD audio a nie sa to kompatybilne standardy. Aby opcja wyciszania tyłu po włożeniu jacka od słuchawek działa musisz mieć panel w obudowie zgodny ze specyfikacją HD audio (azalia).
  • #6 5032043
    dir90
    Poziom 11  
    Ja mam podobnie nie wykrywa włożonych słuchawek ani mikrofonu. Poniżej przedstawiam specyfikacje z płyty głównej i obok obudowy (mam nadzieję że coś da się wypatrzeć) drastycznych różnic nie widać jednak nie działa.
    Zastanawiam sie czy da sie to jakoś zgrać poprzekładać przewody lub sprawić jakiś interface tak aby działało...
    Z góry dziękuję....
    Gigabyte M55S-S3 wykrywanie mic i line-out na przednim panel
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #7 5032072
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Jak przewody dobrze podłączyłeś to sprawdź czy w biosie jest ustawione AC97 czy HD Audio, przestaw na AC97 (możliwe, że po przejściu z HD Audio na AC97 w biosie po wejściu do windy może być potrzebna ponowna instalacja sterów od dźwięku)
  • #8 5032109
    dir90
    Poziom 11  
    Przewody połączony 100% dobrze (zresztą działają słuchawki i mikrofon) chodzi jedynie o ich detekcje przy podłączeniu przy czym powinny się wyłączać gniazda tylne.
    Jak chodzi o bios to nie ma tam za wiele do ustawiania można jedynie wyłączyć automatyczne wykrywanie zewnętrznej karty dźwiękowej ("Azalia Codec->Auto, Disnabled") o wyborze wyjścia HD ->AC 97 można tylko pomarzyć
  • #9 5651658
    Pacan57
    Poziom 11  
    HeSz napisał:
    Witam.
    Miałem podobny problem z płytą GIGABYTE zintegrowaną z kartą dźwiękową Realtek. Wynikało to z nieprawidłowego opisu konfiguracji.
    W "Panelu sterowania" - Realtek konfiguracja audio HD wszedłem na zakładkę "wejście /wyjście audio", a następnie nakliknąłem na "kluczyk" przy opisie analogowe i zaznaczyłem "wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego" ( odwrotnie niż nakazuje logika) i poskutkowało.
    Powodzenia

GIGABYTE EP31-DS3L to co on pisał sprawdziło mi sie na mojej płycie polecam najpierw to sprawdzic dzieki za pomoc
  • #10 6894816
    dir90
    Poziom 11  
    HeSz napisał:
    Witam.
    Powodzenia

Rzeczywiście można by pomyśleć ze to skutkuje ale wyłączenie wyrywania gniazda przedniego całkiem logicznie skutkuje. Sterownik po prostu włącza panel przedni na stałe mi natomiast chodzi o takie działanie by panel przedni działał tylko po włączeniu do gniazda przewodu po czym wyświetla się okno dialogowe z zapytaniem co zastało włączone - bo tak to właśnie powinno działać i to jest tematem postu. Jak ktoś potrafi to rozwiązać to nadal czekam na odpowiedź
  • #11 6894877
    tubek
    Poziom 12  
    dir90 w obudowie powinienes miec dwie wersje kostek do podlaczenia panelu przedniego. HDAudio i AC97, dopiero przy podlaczeniu tego HD bedzie wykrywac ci panel przedni. Własnie przy podlaczeniu AC97 trzeba wylaczyc funkcje wykrywania panelu przedniego zeby dzialal. Jezeli jest to kostka AC97 to nie walcz z tym. :)Poprostu obudowa zrobiona tanim kosztem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku wykrywania podłączonych słuchawek, mikrofonu lub głośników na przednim panelu płyty głównej Gigabyte M55S-S3, co skutkuje brakiem wyłączania wyjść/wejść na panelu tylnym. Przyczyną może być niezgodność standardów między przednim panelem obudowy a płytą główną – najczęściej panel jest zgodny ze standardem AC'97, a płyta wymaga HD Audio (Azalia). W BIOS-ie często można wybrać tryb pracy audio (AC'97 lub HD Audio), co wpływa na detekcję urządzeń. Sterownik Realtek HD Audio oferuje opcję wyłączania wykrywania gniazda przedniego, która w praktyce może działać odwrotnie niż intuicyjnie się wydaje. Przy podłączeniu panelu AC'97 należy wyłączyć wykrywanie gniazda przedniego, natomiast dla HD Audio wykrywanie powinno być włączone, aby działała automatyczna detekcja i wyłączanie tylnych gniazd. W przypadku braku zgodności standardów lub tanich obudów z panelem AC'97, automatyczna detekcja i przełączanie nie działa poprawnie. Niektóre rozwiązania wymagają zmiany ustawień BIOS lub sterowników, a czasem konieczna jest wymiana panelu przedniego na zgodny ze specyfikacją HD Audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA