logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK175 - niestabilna iskra, zapłon 6V, jak poprawić działanie?

hamer1231 17 Sie 2013 18:30 2814 14
REKLAMA
  • #1 12637934
    hamer1231
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich.
    Mam następujący problem, na początku podłączyłem na krótko tzn. czarny kabel od platyn dałem na cewkę i czerwony wychodzący z wiązki dałem na drugi zacisk cewki, iskra się pojawiła, ale nie chciał odpalić.
    Wtedy zauważyłem, że platyny otwierają się w złym miejscu.
    Ustawiłem go tak, jak powinien być.
    Platyny otwierają się prawidłowo, ale iskra raz jest, raz jej nie ma.
    Dzisiaj podłączyłem do jednego z styku cewki platyny, a do drugiego prostownik. Iskra była bardzo dobra, odpalił bez problemu, ale jak odłączę prostownik, to raz iskra jest, raz jej nie ma i moje pytanie jest takie, co mam zrobić żeby motor miał iskrę i palił?
    Nie zależy mi na światłach, jedynie ma palić.
    Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12638073
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    Akumulator masz sprawny? Tam jest bodaj zapłon bateryjny.
  • #3 12638092
    hamer1231
    Poziom 9  
    Ja podłączyłem to na krótko czyli kabel od świateł dałem na cewkę bez użycia akumulatora . Wiem ze można jeździć bez akumulatora bo kumpel tak miał i jeździł ale sprzedał motor a teraz już nie pamięta jak było to podłączone .

Dodano po 1 [minuty]:

Ogólnie to z zapłony wychodzi 5 kabli jeden jest od platyn reszta od cewek świetlnych.
  • #4 12638191
    Muciek50
    Poziom 16  
    Ocena: 53
    Ten silnik nie lubi spinania na krótko i odwdzięcza się tym że szybko cewka pod bakiem ulega uszkodzeniu :) Tak trudno jest zastosować mostek prostowniczy za 5zł i mieć to ładowanie?
  • REKLAMA
  • #5 12638256
    hamer1231
    Poziom 9  
    Ten mostek ładowniczy i akumulator to nie jest nic trudnego ale nie mam miejsca na akumulator po prostu nie mam go gdzie umieścić. Założyłem wszystko jeszcze raz dokręciłem cewkę i iskra jest ale nie jest taka sama jak na prostowniku troszkę słabsza paliwo dochodzi ale mimo to nie chce odpalić. Co mogę zrobić aby była była mocniejsza ???
  • #6 12638300
    TM85
    Poziom 27  
    hamer1231 napisał:
    Ja podłączyłem to na krótko czyli kabel od świateł dałem na cewkę bez użycia akumulatora . Wiem ze można jeździć bez akumulatora bo kumpel tak miał i jeździł ale sprzedał motor a teraz już nie pamięta jak było to podłączone .

Dodano po 1 [minuty]:

Ogólnie to z zapłony wychodzi 5 kabli jeden jest od platyn reszta od cewek świetlnych.

I to jest powód że przerywacz chodzi 10 min. Dwadzieścia lat temu miałem ten sam problem. W drogę bierzesz kilka zapasowych przerywaczy i można jeździć.
  • #7 12638320
    hamer1231
    Poziom 9  
    A oprócz tych paru przerywaczy co można na to poradzić ??
  • REKLAMA
  • #8 12638338
    Muciek50
    Poziom 16  
    CDI założyć :P Link
  • #9 12638355
    hamer1231
    Poziom 9  
    Już myślałem nad tym ale jest za drogi. A czy przez to ze przerywacz ma lekki luz tzn na tym bolcu na którym są zamontowane może pojawiać sie problem znikającej iskry ??
  • #10 12638367
    Muciek50
    Poziom 16  
    Czujnik 5zł moduł 10 i transformator zamiast przewijania 10 czy tam wydłubać z radyjka.... Tak luz może powodować że znika...
  • #11 12638386
    hamer1231
    Poziom 9  
    aaaa ja myślałem o tym zapłonie z skutera za 300zł. To jest juz lepsze rozwiązanie lecz powiem szczerze ze nie wiem czy sobie z nim poradzę bo jest trochę skomplikowane

Dodano po 11 [minuty]:

a czy jak podłącze kabel od ładowania do kabla przy cewce to będzie lepsza iskra ??
  • REKLAMA
  • #12 12640087
    magneto0909
    Poziom 13  
    Ocena: 76
    Witam. Nic nie wymyślisz na zapłonie bateryjnym tylko akumulator, była wersja 175 z magneto to można było bez akumulatora.
  • #13 12641222
    hamer1231
    Poziom 9  
    Kurcze ale na internecie jedni pisza ze na krótko kobuz odpali ale na pycha inni pisza ze nawet z pierwszego kopa pali . Założyłem świece samochodowa i iskra jest bardzo dobra. Kupię jutro nowa świece i napisze czy odpalil czy nie.
  • #14 12643454
    TM85
    Poziom 27  
    W takim układzie nie uzyskasz dobrej iskry. Cewka zapłonowa jest skonstruowana na 12V prądu stałego a ty zasilasz ją prądem przemiennym i w żaden sposób nie stabilizowanym.
  • #15 12643992
    hamer1231
    Poziom 9  
    A jest jakiś sposób na to żeby był stabilny ?? Na jakimś forum czytałem ze za miast akumulatora można podłączyć 2 płaskie baterie i mostek prostowniczy próbował ktoś tej metody ??

Dodano po 48 [minuty]:

Jednak zdecydowałem się ze założę ten akumulator i mam pytanie czy może być żelowy 6v 4.5ah??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z niestabilnym zapłonem w motocyklu WSK175, który działa na 6V. Po podłączeniu cewki zapłonowej iskra pojawia się sporadycznie, a silnik nie odpala. Użytkownik próbował podłączyć cewkę bez akumulatora, co skutkowało słabszą iskrą. W dyskusji poruszono różne metody poprawy działania zapłonu, w tym zastosowanie mostka prostowniczego, akumulatora, a także alternatywnych rozwiązań, takich jak zapłon z skutera. Użytkownicy sugerują, że stabilizacja zasilania jest kluczowa dla uzyskania mocniejszej iskry, a także zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia cewki przy nieprawidłowym podłączeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA