logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Zakup urządzenia wielofunkcyjnego do 1500 zł

Monik82 19 Sie 2013 11:14 1221 2
REKLAMA
  • #1 12643150
    Monik82
    Poziom 1  
    Witam.

Zamierzam zakupić zakupić urządzenie wielofunkcyjne, tylko zupełnie nie wiem jakie:)

Przeczytałam różne opiniie na forum i dalej nie wiem czy lepszą opcją byłoby urządzenie laserowe czy atramentowe. Chodzi oczywiście o to, aby koszt wydruku był jak najmniejszy. Niektórzy piszą, że taniej wychodzi drukowanie atramentówką a gdzie indziej, że na tonerze mozna wydrukować nawet 20 tys stron, co czyniłoby jednak z drukarki laserowej bardziej opłacalną

Drukować będę głównie dokumenty tekstowe, ale czasem potrzeby będzie również druk kolorowi np. zdjęcia dokumentów, jakieś fotografie itp.

dobrze jakby urządzenie miało wi-fi, wejście usb.

Nie mam wymagań odnośnie producenta, chodzi o to aby sprzęt nie był awaryjny no i aby firma ta miała jakiś dość dobry serwis na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń:)

Kwota, którą przeznaczyłam to maksymalnie 1500 zł.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 12645186
    suri1986
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Nie zostało podany rozmiar papieru i stan urządzenia.
    Ogólnie radze dwa - jedno tanie atramentowe na rzadkie wydruki kolor.
    Drugie na tani wydruk mono - czyli z urzywek na przykład Canon IR 2200/2800/3300 lub jeśli nie potrzebny A3 to HP M4345 mfp - świetne maszyny, dość popularne części, mało awaryjne i bardzo tani wydruk.
  • #3 12645320
    thorgee
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Podejdź do tematu zakupu urządzeń od strony ich eksploatacji, tzn. kupujesz raz a uzywasz kilka lat, jak eksploatacja będzie droga to co miesiąc, rok będziesz przepłacać jakieś pieniązki w stosunku do lepszego rozwiązania. Ogólna różnica może być bardzo duża, zależy od drukowanych ilości.

Najpierw zastanów się co i ile chcesz drukować (tekst, grafika, cz-białe, zdjęcia), na jakim papierze (zwykły o gramaturze 80 g/m2 np polspeed, albo satynowany, kreda czyli śliski, papier 120-160 g/m2 i papiery grube 200-250 g/m2).
    Jeśli na razie nie wiesz który sie przyda, to udaj się z jakimś testowym obrazkiem na jakiś punkt xero i wydrukuj próbki na różnym papierze, zobaczysz jaka różnica w jakości i cenie za jedną stronę.

Jak już będziesz wiedziała co, jak i ile będzie drukowane, to zobacz jaki sprzęt temu sprosta... może sie okazać że trudno znaleźć, ale przynajmniej zakup będzie bardziej świadomy, bo to zawsze jakiś kompromis jest.

Oprócz sprawdzania urządzeń sprawdź także ile kosztują do nich wkłady bo pierwsze zazwyczaj są niepełne, startowe. Przy laserowych urządzeniach komplet orygoinalnych to czasem równowartość urządzenia. Oczywiście są zamienniki ale jakość jest różna, choć są także dobre ale to raczej nie z tych najtańszych.
    Ogólnie temat rzeka i można polec co krok.

Pomogłem :-) ?
REKLAMA