logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Z13012 - przegrzewanie i upuszczanie wody w trybie parzenia kawy

tomix 19 Sie 2013 17:24 3258 5
REKLAMA
  • #1 12644433
    tomix
    Poziom 16  
    Ocena: 98
    Cześć, chciałbym Was prosić o pomoc w zdiagnozowaniu usterki ekspresu ciśnieniowego - model jak w temacie.
    Ekspres posiada dwa tryby nagrzewania - do parzenia kawy i do spieniania mleka. Niestety mimo przestawienia go w tryb pierwszy na wyświetlaczu pokazuje się 6 kresek od temperatury (czyli maks) i zaczyna próbować się chłodzić upuszczając wodę ze zbiornika. Tak w koło. Usterka wystąpiła w nocy, mimo całkowitego wyłączenia (tylko wtyczka do kontaktu była podłączona) strasznie się nagrzał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12645805
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    Po pierwsze, odłacz całkowiscie z prądu eskres - Grozi pożarem
    Po drugie.. Na płytce elektronicznej znajduje się przekaźnik, to on jest winien..
    Po głebszym przyjrzeniu się prawdopodobnie zobaczysz nadtopioną jego obudowe z boku..
    PO wymianie z reguły pomaga , jednakże by sytuacja się nie powtórzyła proszę zainwestować w naprawde porządny.
    Jednakże jeżeli ekspres został juz przegrzany za mocno, uszkodzeniu mogł ulec czujnik NTC wkręcany do termobloku..
    Ja jednak radzę wymienić przekaźnik i zobaczyć czy wszystko będzie okey..

Lecz jak wyzej wspomniałem , proszę odłaczać ekspres z prądu , szczególnie na noc..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 12645834
    tomix
    Poziom 16  
    Dzięki za wskazówki. Jeszcze go testuje, ale na noc na pewno odłączę. Sprawdzałem czujnik temperatury na termobloku i jest ok, poza tym właściwie wskazuje temperaturę na wyświetlaczu. Czy możliwe, że są dwa termistory?
    Przekaźnik również sprawdziłem i jest ok, zero naruszenia plastikowej obudowy. Najlepsze jest to, że po rozkręceniu (częściowo, bo nie wiem jak się do niego całkowicie dobrać :D ), wykonaniu pomiarów widocznej małej płytki z trafo 14V i złożeniu - działa dobrze. Ciężko mi będzie jednak mu zaufać szczególnie jak będę z domu wychodził.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12646145
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    Oczywiscie..
    jednkże usterka jest mi dobrze znana i na 100% winny jest przekaźnik, pomimo nieuszkodzonej obudowy w środku jest juz podtopiony i będzie się zawieszał..

Termistorów nie ma dwóch.. Jest jeden czujnik NTC , a pytałem o niego , gdyż czasem po przegrzaniu potrafi go nawet fizycznie uszkodzodzić..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #5 12646642
    tomix
    Poziom 16  
    Dzięki za informacje, wygląda na to, że bardzo mi pomogłeś. Po powrocie do domu wylutuje dziś przekaźnik i podmienię jakimś innym. Dam znać po.
  • #6 13492865
    tomix
    Poziom 16  
    Diagnoza nioop okazała się w 100% skuteczna. Do wymiany przekaźnik. Model oryginału: Song Chuan 899-1A-F-V z cewką 12VDC NO, specyfikacja: http://www.datasheetdir.com/899-1A-F-V+download. Czujnik temperatury również do wymiany.
REKLAMA