logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI PM8M3-V - wyłącza się po starcie, sygnały dźwiękowe jak bomba

kryhoo 19 Sie 2013 17:42 2529 15
REKLAMA
  • #1 12644497
    kryhoo
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam problem z płytą główną MSI PM8M3-V.
    Mianowicie, chodzi o to, że gdy płyta startuje, po ukazaniu się obrazu startowego oraz po standardowym sygnale dźwiękowym, gaśnie ekran, po czym głośniczek systemowy zaczyna dawać bardzo krótki sygnał przyśpieszając tempo (dosłownie jak "bomba"), przy czym wiatraczki kręcą się cały czas tak samo. Gdy uda mi się wejść do ustawień BIOS-u, jest to samo - czyli po wejściu w ustawienia ekran po chwili tak samo gaśnie i jest ta sama sytuacja z głośniczkiem systemowym. Dodam, że czasami płyta w ogóle nie startuje. Kondensatory nie są wypukłe, płyta wygląda jak nowa. kupiłem ją jakiś czas temu używaną razem z zamontowanym już procesorem (Intel Pentium 4 HT 64-Bit 3.2 GHz).

Sprawdzałem u znajomego z innym zasilaczem, innymi pamięciami oraz kartą graficzną, jednak dalej występuje ten problem.

Z góry dziękuje za zainteresowanie sie tematem.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • MSI PM8M3-V - wyłącza się po starcie, sygnały dźwiękowe jak bomba Zdj__cie0129222.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12644534
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    Zdemontuj i ponownie załóż chłodzenie. Nałóż nową warstwę pasty termoprzewodzącej.
  • REKLAMA
  • #3 12644653
    kryhoo
    Poziom 12  
    a to niespodzianka ! w ogóle nie było nałożonej pasty, suchy jest ten procesor, dzięki ! zaraz nałożę paste

Dodano po 59 [minuty]:

nałożyłem paste i nic to nie dało
  • #4 12645099
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    Wykonaj Clear CMOS.

Jeżeli nie pomoże zostaje Ci sprawdzenie procesora na innej płycie lub Twojej płyty z innym CPU.

Rozumiem, że chłodzenie jest poprawnie zamontowane?
  • #5 12645139
    kryhoo
    Poziom 12  
    wykonałem wielokrotnie już. po wyczyszczeniu czasem startuje na nieco dłużej (ok 7 sekund) ale gdy chcę wejść do BIOSu to od razu zaczyna się sytuacja opisana w pierwszym poście (bardzo krótkim rwany, przyśpieszający dźwięk z głośniczka z czarnym ekranem).

chłodzenie jest oczywiście zamontowane poprawnie, jako ciekawostke dodam, że przy tej sytuacji z czarnym ekranem i sygnałami - nie mogę wyłączyć komputera poprzez standardowy przycisk power, tylko muszę odcinać zasilanie, a przy tym miga dioda power na obudowie... poza tym, mam dwie kości pamięci: Kingston 512 MB DDR1 PC3200 400Mhz CL 2.5 i Samsung 1GB DDR1 PC3200 400Mhz CL3. Gdy je wyciągnę i uruchomię płytę, to nie ma nawet sygnału z głośniczka o błędzie pamięci (a z tego co się orientuje - płyta powinna dać sygnał)... gdy włożę Kingstona to nie odpala się nawet ekran, tylko jest ten dziwny sygnał z głośniczka, a gdy włożę samego Samsunga, to uruchamia się ekran, chwilę podziała (ok. 3 - 7 sekund) i zaczyna się... tak samo jest z obiema włożonymi kośćmi. jak coś, to obie kości są 100% sprawne, testowane na innej płycie (VIA KT4AV), działają razem bez problemu.

niestety nie mam jak sprawdzić tego procesora na innej płycie w tej chwili.

Dodano po 2 [godziny] 30 [minuty]:

dodaje zdjęcie ekranu - sekunde przed wyłączeniem ekranu i cykaniem.

MSI PM8M3-V - wyłącza się po starcie, sygnały dźwiękowe jak bomba
  • REKLAMA
  • #6 12645983
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Przecież "gołym okiem" widać, że PC proponuje Ci to co pisał wcześniej Kasek21. A więc Clear CMOS ! A potem po starcie wejście do Biosu i ustawienia parametrów na Defaults, zapis, restart i ponowne wejście do Biosu dla właściwego ustawienia konfiguracji i parametrów docelowych.
    Tylko zrób Clear CMOS prawidłowo - odłącz wcześniej całkowicie zasilanie (230V) zasilacza - najlepiej wyciągnij kabel !
  • #7 12646376
    kryhoo
    Poziom 12  
    tak jak pisałem - robiłem to już wiele razy, niestety nie mogę wejść do BIOSu b wyłącza sie ekran i zaczyna pikać z głośniczka... gdybym mógł to zrobić, na pewno bym tak postąpił
  • #8 12646395
    Sh3vieR
    Poziom 13  
    spróbuj zresetować bios, wyciągając bateryjkę, może to coś da. Jeżeli w biosie nie możesz nic zmienić.
  • #9 12646479
    Lzep
    Poziom 39  
    Dziwne to wszystko, nawet procesor się nie zgadza ! Na zrzucie ekranu jest Intel Pentium 4 3.0 GHz (200x15.0), a nie 3.2 GHz jak pisze autor ?

Wszystko wskazuje na uszkodzoną płytę. Skoro była sprawdzana z innym zasilaczem, pamięciami i kartą graficzną, więc jeśli jeszcze możesz to reklamuj u sprzedawcy.
  • #10 12646611
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Proszę numer biosu lub zakładkę motherboard z cpu-z, oraz rev płyty. Producent zaleca live update więc nie ma informacji jakie poprawki przyszły od czasu produkcji płyty.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1687808.html
    Zerknij - bios poprawia obsługę 1440x900 - jedyne info nt. poprawek jakie znalazłem.
    Domyślam się, że niemożliwy jest flash biosa w przypadku tak uszkodzonej płyty?

Dodano po 3 [minuty]:

ps.
    kryhoo napisał:
    dodaje zdjęcie ekranu - sekunde przed wyłączeniem ekranu i cykaniem.

Prosimy umieszczać własne zdjęcia albo informować, żeby nie wprowadzać w błąd innych uzytkowników forum! To jest screen z płyty p4m800pro!!!
  • #11 12646869
    Lzep
    Poziom 39  
    Co do tożsamości płyty, to miał bym wątpliwości czy to jest p4m800pro ?
    Na screenie w 3-iej linii jest wersja bios-u -> W7211VMS V1.5 120106 odpowiadająca płycie MSI PM8M3-V (MS-7211) w wersji PCB 1.0 lub 3.0 -> http://pl.msi.com/product/mb/PM8M3-V.html#/?div=CPUSupport
    Z kolei występuje niezgodność (po za datą) z identyfikatorem na dole ? :D

Dla płyt MSI spotkałem się już nie jeden raz z problemem identyfikacji ! Firma robiła całe mnóstwo płyt jako OEM dla innych producentów wykorzystując PCB używane również dla kilku swoich produktów.
  • REKLAMA
  • #12 12646930
    safbot1st
    Poziom 43  
    Już się zgadza. To jedna i ta sama płyta : PM8M3-V

Co się dzieje po naciśnięciu F1?
  • #13 12647795
    kryhoo
    Poziom 12  
    więc może sprzedawca mnie oszukał, nie mam pojęcia, procesor - mój błąd, to 3.0Ghz pomyliłem się w poście, sorry.

jeśli chodzi o aktualizacje BIOSu, to raczej nie jest to możliwe (ale moge sie mylić), bo zawsze jak uda mi się ją włączyć, to po 3 sekundach (jak dobrze pójdzie to po 7 - 10, tak było w przypadku gdy robiłem zdjęcie) wyłącza się ekran i dzieje się to co opisałem), w dodatku nie mam stacji dyskietek - chyba że istnieje jakiś inny sposób wgrania BIOS'u ?

bateryjkę już wykładałem, nawet wkładałem inną (z innej, sprawnej płyty) i jest to samo. tak samo jak po resecie zworką. a po naciśnięciu F1 też dzieje się to samo.

zależy mi na zrobieniu tej płyty... i tak już na tą chwile wielkie dzięki za rady, aby jeszcze bardziej przybliżyć sytuacje wstawiam dwa filmiki niestety słabej jakości - ale słychać i widać dokładnie to co opisuje, pierwszy przedstawia sytuację gdy włączam zasilanie i nic nie ruszam, a drugi gdy wciskam przycisk F1.
    Załączniki:
    • Wideo0001.3gp (2.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • po_nacisnieciu_F1.3gp (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 12647957
    safbot1st
    Poziom 43  
    Uszkodzony procesor lub płyta. Sprawdź na innym procku.
  • #15 12648835
    kryhoo
    Poziom 12  
    jeszcze dla pewności wyciągnąłem procesor z płyty, przeczyściłem go z pasty i naniosłem na nowo, zamontowałem ponownie i zresetowałem ustawienia BIOSu.

coś to podziałało... teraz po tych 10 sekundach nie gaśnie ekran i nie ma sygnałów, tylko po prostu komputer się automatycznie wyłącza, tak samo jest gdy nacisnę F1 lub delete by wejśc do biosu. przy starcie jest sygnał z głośniczka poprawnego uruchomienia (zwykły standardowy pik)... dziwne jest to bo logicznie rzecz biorąc uszkodzenie płyty i procesora powinno być chyba sygnalizowane jakimiś kodami z głośniczka, chyba że się myle.

póki co nie mam możliwości sprawdzenia innego procesora.
  • #16 12649354
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie wiem, w jakich okolicznościach nastąpiło uszkodzenie, jeśli przy podkręcaniu np. to moje ostatnie słowo w temacie:
    safbot1st napisał:
    Uszkodzony procesor lub płyta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI PM8M3-V, która wyłącza się po starcie, a głośniczek systemowy wydaje krótkie, przyspieszające sygnały dźwiękowe. Po uruchomieniu, ekran gaśnie, a wentylatory działają normalnie. Użytkownik sprawdził różne komponenty, w tym zasilacz, pamięci RAM i kartę graficzną, ale problem nadal występuje. Sugerowane rozwiązania obejmują nałożenie nowej pasty termoprzewodzącej, wykonanie Clear CMOS, resetowanie BIOS-u oraz sprawdzenie procesora na innej płycie. Użytkownik zauważa, że nie może wejść do BIOS-u, a po naciśnięciu F1 sytuacja się powtarza. W końcu, po kilku próbach, komputer przestaje wyłączać ekran, ale nadal się wyłącza. Istnieje podejrzenie uszkodzenia płyty głównej lub procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA