logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać wejście USB lub jack do radia SONY XR-1300R?

PlayBoY_ 20 Sie 2013 18:51 3189 11
REKLAMA
  • #1 12648632
    PlayBoY_
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Mam pytanie odnośnie wspomnianego radia samochodowego. Postanowiłem "przerobić" je na radio domowe. Wszystko działa jak należy. Mam jednak pytanie skierowane do bardziej doświadczonych użytkowników. Dało by radę podpiąć wejście USB lub jacka tak aby radio obsługiwało pendrive lub w drugim przypadku np. telefon?
    Jest to stosunkowo stare radio.
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/3589543500_1377017448.jpg]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 12657495
    PlayBoY_
    Poziom 8  
    Czyli rozumiem, że można by podpiąć jacka pod piny. Tylko które?
    I czy w tak podpiętej np.mp3 radio trzeba by specjalnie ustawiać, czy sygnał pójdzie prosto do głośników, bez możliwości regulacji z panelu??
  • #5 12657559
    Dj Haker

Poziom 35  
    Ocena: 99
    Są dwie opcje.

Dorobić wejście liniowe i wpiąć się przed końcówką mocy. Niestety nie mam SM i Ci nie pomogę w tej kwestii, może ktoś inny.

Druga to kaseta adapter jak już powiedziałem. Zobacz sobie w googlach jak to wygląda.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
    Aleja Kijowska 24, Kraków, 30-079 | Strona WWW: https://odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #6 12657689
    PlayBoY_
    Poziom 8  
    Ok, dzięki za pomoc.
    Mam jeszcze jeden problem. Otóż radio zasilał zasilacz 12V, "fachowiec" zapewniał, że taki w zupełności wystarczy. Jednak radio nie było w stanie "pociągnąć" 2 notabene również starych głośników-po prostu włączało się przy zwiększaniu głośności. Po jakimś czasie zasilacz wysiadł. Jaki zatem byłby odpowiedni, tak aby radia nie spalił, ale również nie spalił samego siebie??

Oznaczenia na głośniku:
    Impedance 3Ω
    5W(NOM) 8W(MAX)
  • #7 12657809
    Rafik_
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Wg manuala radio ma 45W x 4 kanały na 4Ohm głośnikach jak masz wszystkie 4 podpięte to 180W mocy max wyciskasz czyli P/U 180W/12V czyli max 15A wydajność zasilacz (to tak w uproszczeniu bo nie wiadomo czy to moc skuteczna czy muzyczna) ale kto słucha na maxa i skąd w domu tak duży zasilacz na 12V? Jak tylko dwa podłączasz i nie za głośno słuchasz to 5A-8A w zupełności wystarczy, a zabezpiecz zasilacz poprzez bezpiecznik np samochodowy nie większy jak wydajność zasilacza.
  • #8 12657889
    PlayBoY_
    Poziom 8  
    Hmm, czyli jaki konkretnie byłby dobry? Wolę spytać niż mieć później racę dymną w pokoju.
    Obecny 1500mA (12.0V)nie dawał rady.
  • #9 12658520
    Dj Haker

Poziom 35  
    PlayBoY_ napisał:
    Obecny 1500mA (12.0V)nie dawał rady.

Nie miał prawa dawać rady. Cud, że starczyło prądu na rozruch.

Proponuję kupić jakiś zasilacz komputerowy i podłączyć go na sucho.

Wszystko wpakuj do jednej obudowy i będzie ładnie wyglądało :)
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • REKLAMA
  • #10 12658696
    PlayBoY_
    Poziom 8  
    Czyli rozumiem że zasilacz 12V 5-8A-na dwa głośniki lub 15A na pełną moc radia w zupełności wystarczy?
  • #11 12658702
    Dj Haker

Poziom 35  
    Kolega wyżej założył, że radio pobiera max. 15A. Zawsze to lepiej mieć zapas mocy na zasilaczu, więc wydaje mi się, że dobrze abyś szukał właśnie zasilacza 15A.

Jak obciążysz go w połowie ( 8A ) to będzie lepiej niż mieć zasilacz 8A i obciążać go na maksa. Masz przykład z tym 1,5A.

Stąd też proponuję zakup zasilacza komputerowego. One mają dużą wydajność prądową.
    Konto firmowe:
    Odzyskajdane.info
  • #12 12674706
    Rafik_
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Pod warunkiem, że działają tylko na 12V bo nie wszystkie zasilacze "idą"pełną mocą na tym napięciu z nieobciążonym napięciem 5V czy 3,3V

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość dodania wejścia USB lub jack do radia samochodowego SONY XR-1300R, które przerabia na radio domowe. Odpowiedzi wskazują, że nie ma możliwości dodania wejścia USB, a najtańszą opcją jest użycie adaptera kasetowego. Można natomiast dorobić wejście liniowe, ale wymaga to podłączenia do odpowiednich pinów przed końcówką mocy. Dodatkowo, użytkownik ma problemy z zasilaniem radia, które nie działało poprawnie z zasilaczem 12V 1500mA. Użytkownicy sugerują zasilacz o wydajności 5-15A, najlepiej komputerowy, aby zapewnić odpowiednią moc dla radia i głośników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA