logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFB 1604 - Pralka wylewa wodę po 5 minutach od napuszczenia.

zbiguok 20 Sie 2013 20:40 3345 5
REKLAMA
  • #1 12649074
    zbiguok
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Pralka na każdym programie napuszcza wodę i po ok. 5 minutach ją wylewa. Sprawdziłem hydrostat, wypinając z niego kabelki podczas pracy pompki i pompka się nie wyłączyła. Sprawdziłem też grzałkę i termostat. Doszedłem do tego, że obwód silnika pompki załącza programator stykiem B9-B11 (odłączyłem kabelek od styku B9 i pompka się wyłączyła). W związku z tym, czy to jest objaw uszkodzenia styku programatora? Ponadto zawsze myślałem, że programator na czas grzania wody się zatrzymuje. Może się mylę, ale ze schematu wynika, że zasilanie do silnika programatora jest niezależne od grzania. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12657498
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Może to być programator. Ale najpierw bym sprawdził wszystkie podzespoły dla pewności , zaczynając od szczotek silnika.

Dodano po 48 [sekundy]:

A na wirowaniu też ci ciągnie wodę ?

Moderowany przez movzx:

"Ciągnąć" można kota za ogon. Na przyszłość proszę wyrażać się nieco mniej potocznym językiem, co ułatwi wzajemne zrozumienie.

• REKLAMA
  • #3 12658822
    zbiguok
    Poziom 12  
    Po wypuszczeniu wody nabiera ją znowu tak, że program idzie aż do końca tylko że odbywa się to na tyle szybko, że pranie jest wyprane w letniej wodzie. Jedynie na programie z gotowaniem, woda jest trochę cieplejsza i trwa to dłużej. Nie posiadam wiedzy jak długo mogą trwać poszczególne programy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12662920
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Zdecydowanie programator do wymiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12672346
    peterwolski
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    programator ;)
  • #6 12799869
    zbiguok
    Poziom 12  
    Programator wymieniony i pralka działa prawidłowo. Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem i dziękuję za wszystkie pomocne wpisy.
REKLAMA