logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Q530 - Przegrzewanie się CPU i wyłączanie laptopa

daq86 21 Sie 2013 23:13 3828 13
REKLAMA
  • #1 12653673
    daq86
    Poziom 2  
    Witam

Od pewnego czasu laptop wyłącza mi się po kilkuminutowym czasie mocnego obciążenia CPU. Wykonałem parę testów i wynika z nich, że procesor bardzo szybko osiąga około 100C i po chwili komputer się wyłącza.
    Wymieniłem pastę termoprzewodzącą, ale niewiele to pomogło. Robiłem to pierwszy raz, więc jutro spróbuje powtórzyć czynność, ale dziwią mnie trochę wykresy jakie widzę w OCCT - procesor niemal od razu po włączeniu testu skacze z 50-60C do 80-90C, a potem co kilka sekund temperatura skacze raz do góry (100) raz w dół (60) i tak w kółko, aż w końcu komputer się wyłącza. Czy to normalne objawy przy niewydajnym chłodzeniu? Wykres nie powinien iść po prostu ciągle w góre? Pod spodem screen - pół minuty po włączeniu testu

Samsung Q530 - Przegrzewanie się CPU i wyłączanie laptopa
  • REKLAMA
  • #2 12653780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 12654278
    daq86
    Poziom 2  
    1. Tak - wentylator zaczyna pracować szybciej, ale niewiele to daje
    2. Tego nie sprawdzałem.

Cóż, spróbuje dzis jeszcze raz nałożyć pastę (Revoltec Thermal Grease Diamond) i może porządnie docisnąć do niej cały układ chłodzenia. Dziwi mnie tylko ten wykres - może problemem jest nieprawidłowy pomiar temperatury?
  • REKLAMA
  • #4 14841725
    gryngol
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem z tym laptopem. Wyczyszczone chłodzenie, wymienione pasty. Jak dziala sam Windows, ew. youtube, temperatury są ok 40-45st. Jak załączę strestesta w sekunde rosną do ok 90-100 i po jakims czasie lap sie wyłącza. Moze to jakiś błąd czujnika? PO wylaczeniu strestesta prawie od razu spada do 40st.
  • #5 14841775
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Sprawdź heatpipe - taki efekt to najczęściej właśnie uszkodzona rurka chłodzenia.
    Zakładam, że pastę i termopady masz dobrej jakości i prawidłowo wszystko poskładane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 14841862
    gryngol
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Właśnie rozwiązałem problem. Zrobiłem upgrade BIOS i temperatury nie skaczą, w stresie ma maks 70 i się nie wyłącza:)
  • REKLAMA
  • #7 15503082
    fcpride
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    "Właśnie rozwiązałem problem. Zrobiłem upgrade BIOS i temperatury nie skaczą, w stresie ma maks 70 i się nie wyłącza:)"

Tylko trzeba sobie zadać pytanie ja udało się producentowi na nowszym biosieBIOS'ie uzyskać taką różnicę w temperaturach?
    Już odpowiadam: na wersji biosuBIOS'u 04KF podczas obciążenia 100% temperatura na CPU wzrasta do około 90 stopni (na sprawnym chłodzeniu) a częstotliwość pracy to nominalne 2,4GHz. Przy słabym obciążeniu częstotliwość spada do 1,2 GHz i temperatury to około 50 stopni.
    Po aktualizacji do wersji 06KF wszystko niby jest dobrze po podczas obciążenia 100% CPU uzyskuje 55-65 stopni. Ale producent uzyskał taki wynik ponieważ ograniczył zegar na procesorze do 1,2GHz. A co za tym idzie uzyskamy mniejszą wydajność pracy, którą możemy odczuć np. podczas grania. W ten sposób Samsung rozwiązuje problem w Q530.
  • #8 15695406
    koti80
    Poziom 2  
    Witam

Mam taki sam problem z laptopem Samsung NP-Q530-JT01PL i proszę o wystawienie tego biosBIOS-u w wersji 06KF

Z góry dzięki
  • #9 15695427
    fcpride
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Jeżeli ktoś chce zauktualizować biosBIOS do nowszej wersji w Samsung Q530 proszę skorzystać z aplikacji BIOSUpdate.
    Załączniki:
    • BIOSUpdate.exe (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 15697613
    koti80
    Poziom 2  
    Dziękuję za udostępnienie tego pliku. Pomogło
  • #11 19389797
    mnosarz
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Chciałbym zapytać o termopady. Wymieniłem pastę i wyczyściłem chyba pozostałości z termopadów, przez co mimo aktualnego BIOSu przegrzewa się. Pytanie: tam powinny być 2 termopady - na GPU i CPU? Dowolny termopad?
  • #12 19390780
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Skoro długi czas działał dobrze na Bios 04KF, i potem zaczął się przegrzewać
    -po zmianie Bios na 06KF nie przegrzewa się , ale!!
    Cytat:
    Po aktualizacji do wersji 06KF wszystko niby jest dobrze po podczas obciążenia 100% CPU uzyskuje 55-65 stopni.
    Ale producent uzyskał taki wynik ponieważ ograniczył zegar na procesorze do 1,2GHz. A co za tym idzie uzyskamy mniejszą wydajność pracy,

i5-450M to : bazowa 2.4Ghz / 2.6GHz Turbo

:idea: :?: jaki jest sens uzywania tego laptopa z cpu (z 2.4> 1.2) GHz/35W

p.s
    Masz główny problem nie w Bios
    Opisywano podobny problem (przegrzewania się cpu) na tym forum wiele razy
    - ponadto zwróc uwagę ,że jest tam grafika NVidia GT310/330 (N11P-GE1)
    GT330 to TDP=25W
    GT310 15W

Kol.ski1977 podpowiedział od czego masz zacząć
    * plus ( changed power settings to high performance)

Pokaż zakładkę (sensor) z HWInfo / lub Aida64Extreme
  • #13 19390862
    mnosarz
    Poziom 12  
    sk1977 napisał:
    Zakładam, że pastę i termopady masz dobrej jakości

Termopadu nie mam, dopiero teraz to zauważyłem i kojarzę, że były tam jego resztki. Nie wiem jaka grubość powinna być i czy na CPU i GPU, jeszcze jeden układ jest chlodzony - może tam było?
    Nie mam takich informacji gdzie powinien siedzieć termopad.
    Pasta - wątpię, by była to dobra jakość. Szczerze to majątku na nią nie wydałem: 2,5g za 1,6zł. Przypuszczam, ze muszę wziąć coś lepszego, ale meczą mnie te termopady.
    Obecnie przy dużym obciążeniu procek osiaga 100st, przy 105 się wyłacza.

## Kupilem właśnie Pasta termoprzewodząca ARCTIC MX-4 4g.
    Ta moja to silokonowa sprzed roku, mam nadzieję, że nowa pasta rozwiąże problem.
  • #14 19394036
    mnosarz
    Poziom 12  
    sam sobie odpowiem częściowo.
    Nowa pasta o niebo lepsza. Teraz max 70st przy dłuższym 100%, ale chwilowo tylko.
    Moja stara pasta poszła do kibla.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy laptopa Samsung Q530 zgłaszają problem z przegrzewaniem się procesora, który prowadzi do wyłączania się urządzenia podczas intensywnego obciążenia. Po wymianie pasty termoprzewodzącej i czyszczeniu układu chłodzenia, niektórzy zauważyli, że temperatura CPU szybko wzrasta do 100°C, co skutkuje wyłączeniem laptopa. Wskazano na możliwe uszkodzenie rurki heatpipe oraz błędy w pomiarze temperatury. Użytkownicy, którzy zaktualizowali BIOS do wersji 06KF, zauważyli poprawę w zarządzaniu temperaturą, jednak niektórzy skrytykowali ograniczenie częstotliwości pracy procesora, co wpływa na wydajność. Wymiana pasty na lepszą jakość, taką jak ARCTIC MX-4, również przyniosła pozytywne rezultaty, obniżając maksymalną temperaturę do 70°C.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA