Witam,
Mój komputer ma prawie 4 lata, właśnie jestem w czasie remontu podczas, którego bezpieczniki strzelały jak głupie w różnych sytuacjach, toteż po kilku testach doszedłem do tego iż prawdopodobnie spaliła mi się płyta główna (brak sygnałów dźwiękowych po odpięciu RAMu bądź grafiki oraz brak obrazu przy sprawnych wentylatorach i diodach), po krótkim rozpatrzeniu decyzji co zrobić w tej sytuacji doszedłem do wniosku, że lepiej będzie trochę zainwestować niźli naprawiać ten komputer, stąd moja prośba o podpowiedzi w tej sprawie.
1. Zastosowanie czyli do czego komputer będzie wykorzystywany
Komputer służyłby główni do grania, ale również do prac biurowych, programowania oraz odtwarzania filmów.
2. OC/Overclocking.
Co do OverClockingu to nigdy nie próbowałem, ale jeśli warto to chętnie bym spróbował.
3. Części pozostałe po starym PC. Rzecz istotnie ważna.
Mój były komputer, z którego możliwe, że można coś wyciągnąć:
Płyta główna: Asus P5K (prawdopodobnie spalona)
Procesor: Intel Core 2 Quad Processor Q6600
Karta graficzna: ATI Radeon HD 4850 Series + chłodzenie Arctic Cooling Twin Turbo
RAM: Patriot 2x2GB DDR2 800MHz LLK + Patriot 2x1GB DDR2 800MHz LLK
Dysk twardy(niedawno wymieniany): Seagate Barracuda 2000GB model ST2000DM001
Zasilacz: Cooler Master SilentPro 600W
Obudowa: Nie mam pojęcia jak sprawdzić model.
4. Istotnie ważna jest też pojemność dysku potrzebna do pracy/gier
Pojemność dysku, którą tu mam w zupełności mi wystarcza.
Domyślam się, że jedyne co z tego można wyciągnąć to obudowę, zasilacz i dysk twardy, ale wymieniam wszystko w razie czego.
5. Budżet którym dysponujemy
Mój budżet , który aktualnie ciężko będzie przekroczyć to około 2000 zł. Dodam też, że monitor oraz zewnętrzne DVD posiadam i tego nie będę wymieniał oraz, że jestem trochę uprzedzony co do Radeonów ze względu na doświadczenia.
Z góry dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam.
Mój komputer ma prawie 4 lata, właśnie jestem w czasie remontu podczas, którego bezpieczniki strzelały jak głupie w różnych sytuacjach, toteż po kilku testach doszedłem do tego iż prawdopodobnie spaliła mi się płyta główna (brak sygnałów dźwiękowych po odpięciu RAMu bądź grafiki oraz brak obrazu przy sprawnych wentylatorach i diodach), po krótkim rozpatrzeniu decyzji co zrobić w tej sytuacji doszedłem do wniosku, że lepiej będzie trochę zainwestować niźli naprawiać ten komputer, stąd moja prośba o podpowiedzi w tej sprawie.
1. Zastosowanie czyli do czego komputer będzie wykorzystywany
Komputer służyłby główni do grania, ale również do prac biurowych, programowania oraz odtwarzania filmów.
2. OC/Overclocking.
Co do OverClockingu to nigdy nie próbowałem, ale jeśli warto to chętnie bym spróbował.
3. Części pozostałe po starym PC. Rzecz istotnie ważna.
Mój były komputer, z którego możliwe, że można coś wyciągnąć:
Płyta główna: Asus P5K (prawdopodobnie spalona)
Procesor: Intel Core 2 Quad Processor Q6600
Karta graficzna: ATI Radeon HD 4850 Series + chłodzenie Arctic Cooling Twin Turbo
RAM: Patriot 2x2GB DDR2 800MHz LLK + Patriot 2x1GB DDR2 800MHz LLK
Dysk twardy(niedawno wymieniany): Seagate Barracuda 2000GB model ST2000DM001
Zasilacz: Cooler Master SilentPro 600W
Obudowa: Nie mam pojęcia jak sprawdzić model.
4. Istotnie ważna jest też pojemność dysku potrzebna do pracy/gier
Pojemność dysku, którą tu mam w zupełności mi wystarcza.
Domyślam się, że jedyne co z tego można wyciągnąć to obudowę, zasilacz i dysk twardy, ale wymieniam wszystko w razie czego.
5. Budżet którym dysponujemy
Mój budżet , który aktualnie ciężko będzie przekroczyć to około 2000 zł. Dodam też, że monitor oraz zewnętrzne DVD posiadam i tego nie będę wymieniał oraz, że jestem trochę uprzedzony co do Radeonów ze względu na doświadczenia.
Z góry dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam.