logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silnik 7,5 kW wystarczy do pompy 18 cm3 przy 160 bar w łuparce?

koczkool 22 Sie 2013 18:59 19083 15
  • #1 12656530
    koczkool
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Serdecznie witam wszystkich użytkowników!
    Chciałbym zacząć od tego, że zajmuję się drewnem kominkowym i przymierzam się do konstrukcji łuparki hydraulicznej do drewna.
    Pierwszym krokiem którym się zajmuje to dobór odpowiedniego układu hydraulicznego. Dlatego chciałbym się poradzić osób z doświadczeniem związanym z hydrauliką siłową.

Planuje użyć silnika 7,5 kW 1500 obr/min + pompa 18 cm3.
    Dla takiej pompy wymagane zapotrzebowanie mocy wynosi zgodnie z wzorem 8,6 kW czyli trochę więcej.

I teraz pytanie czy taki silnik da sobie z tym radę? Pompa ma działać w ciśnieniu 160 Bar

PS. Układ będzie zasilał siłownik dwustronnego działania 80/45/500, żeby go przesunąć do przodu i cofnąć używamy 4,2 l oleju, trwa to 9,3 sekundy.
    Siła łupania 5 ton.
  • Pomocny post
    #2 12656985
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Skoro wyliczyłeś, ze pompa przy 1500obr/min wymaga 8,6kW to silnik jest za mały. Silniki do maszyn zawsze dobiera się z zapasem, najlepiej żeby pracowały na 70%mocy znamionowej. Chyba, że praca będzie dorywcza i silnik nie zdąży się przegrzać.
  • #3 12657535
    koczkool
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź, to cenna rada odnośnie tego zapasu mocy, powinien być jak najbardziej zachowany.
    A może taki cykl pracy opisany poniżej pozwoli na użycie trochę słabszego silnika?
    4 s pompowanie pod obciążeniem (rozłupywanie klocka)
    4 s powrót siłownika bez obciążenia
    1 s przerwa
    Jak nie pozwoli to dam taki jak trzeba.
    Ps.
    Tutaj obliczałem sobie ile kosztuje praca różnych pomp z odpowiednim silnikiem
    i wychodzi że zwiększenie wydajności pompy i łuparki o połowe kosztuje 2,30 zł ekstra.
    To bardzo niewiele! Ale z tego wynika coraz większy silnik. Trochę przeraża mnie silnik 11 kW to już naprawdę sporo!

cm3 sec kW koszt/h zmiana czasu i koszt tejże
    16 10,5 7,68 4,61 zł
    18 9,3 8,64 5,18 zł 113% 0,58 zł
    20 8,4 9,6 5,76 zł 125% 1,15 zł
    22 7,6 10,56 6,34 zł 138% 1,73 zł
    24 7,0 11,52 6,91 zł 150% 2,30 zł
    26 6,5 12,48 7,49 zł 163% 2,88 zł
    28 6,0 13,44 8,06 zł 175% 3,46 zł
  • #4 12657625
    apajak1988
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Jaki typ pompy?
    Przy 160 bar i siłowniku o którym piszesz, siła "łupania" wyniesie ok. 8 ton.
    Prędkość wysuwu - 83mm/s
    Prędkość powrotu - 121mm/s
  • #5 12657653
    koczkool
    Poziom 9  
    Pompa zębata , podłączona sprzęgłem elastycznym.
  • #6 12657773
    apajak1988
    Poziom 19  
    Zazębienie zewnętrzne czy wewnętrzne?
  • #7 12660750
    koczkool
    Poziom 9  
    Myślałem o pompie zębatej z zazębieniem zewętrznym, popularnie i jest duży wybów.
    A jak się to ma do doboru jak najbardziej ekonomicznego silnika??
  • #8 12661173
    apajak1988
    Poziom 19  
    Z danych podanych przez Ciebie, przy sprawności zespołu 91% moc silnika wynosi P=6,3kW.
  • #9 12661204
    koczkool
    Poziom 9  
    A można prosić o objaśnienie takich wyliczeń? I jak to się ma do tego konkretnego przypadku? Masz jakies sugestie apajak??
  • #10 12661337
    koczkool
    Poziom 9  
    Wszystko się zgadza, ale pytanie jest takie czy przy takich obciążeniach można zastosować mniejszą moc zasilania niż wyliczona z wzoru??
  • #11 12661840
    koczkool
    Poziom 9  
    Pompa 18 cm3/obr + Silnik 1500 obr/min = 27 L/ min
    wzór= przepływ( l/min)* cisnienie(bar)/500
  • #12 12662147
    apajak1988
    Poziom 19  
    1. Silnik ma 1450 obr/min.
    2. Co przy sprawności zespołu 91% ( sprawność mech. * spr.wolumetryczna) daje 23,5l/min.
    3. Wzór na obliczenie mocy silnika P=Q*p/600
    4. Silnik 7,5kW będzie ok.
  • #13 14653957
    organ1985
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam !
    Zbudowałem łuparkę hydrauliczną do ciągnika napędzaną napędem WOM chciałem aby tłok pracował tak 6-8 s. Po wyliczeniach Pana w Hylmecie dobrał pompę miało działać a jest problem. Tłok wysuwa się ok 25 s. i teraz ciekawa sprawa siłownik pracuje w taki samym czasie zarówno na wolnych obrotach ciągnika jak i na połowie gazu jak również na 1800 obr co daje na wałku WOM 540 obr/min czyli pompa pracuje na swoich pełnych obrotach i przy pełnej wydajności.
    I to jest problem ponieważ 25 s to stanowczo za dużo. Gdybym chciał aby tak wolno to pracowało to kupił bym coś używanego a nie inwestował takich pieniędzy
    Skład zestawu wszystkie elementy fabrycznie nowe:
    - hylmet UNHZ PZ30-WOM-34 + przekładnia (multiplikator) 1:3,0 (pompa tez odsyłana na reklamację wszystko jest tak jak trzeba)
    -siłownik 50/100/700,
    - rozdzielacz 80 l do łuparki kupiony w Agricola Lubień Kujawski zdjęcie rozdzielacza. ( zastanawiam się czy tu nie ma przyczyny. rozdzielacz odsyłałem na reklamację bo nie działał zatrzask i podobno był rozregulowany został rzucony na urządzenie teraz zatrzask działa a zawór ustawiony na 175 bar.) teraz oznaczyłem śruby regulacyjne i próbowałem coś sam podkręcić lecz efektu dalej brak ciśnienie się zmienia bo np siłownik troszkę słabszy ale nie ma zmiany prędkości.
    - zbiornik na olej 25
    i reszta danych
    wąż zbiornik pompa DN 13 cala koncówki 3/4 cala
    wąż pompa - rodzielacz DN 12 4 oplotowy koncówki 3/4/ cala
    wąż rozdzielacz - przelew do zbiornika DN 13 końcówki 3/4 cala
    węże rodzielacz - siłownik w siłownik wkręcone redukcje 3/8 cala na M18x1.5 złącza M18x1.5 przekrój węzy DN 10.

Jeszcze sprawdziłem coś takiego:
    Odkręciłem wąż łączący pompę z rozdzielaczem i wsadziłem do bańki 5 l. Na bardzo wolnych obrotach ciągnika 5 l napełniło w ok 15 s. Później odkręciłem wąż przelewowy pomiędzy rozdzielaczem a zbiornikiem przy takich samych obrotach wyszły podobne czasy. Już nie wiem gdzie szukać przyczyny
    Proszę o wszelkie podpowiedzi.
  • #14 14655885
    zembol
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Jaki rodzaj suwaka w tym rozdzielaczu
    Czy osiągane jest przy maksymalne ciśnienie w układzie (175 bar)
    Czy pompa jest prawidłowo podłączona ( przewód ssawny/tłoczny) i kierunek obrotów jest prawidłowy.
    W jaki sposób zrealizowany jest ssak w zbiorniku, wysokość ,położonie filtry
    przydał by się tez schemat hydrauliczny układu.
    Swoja droga siłownik jakies 5.4 litra w 25 sek, bez obciążenia 5 litrow w 15 sek, a) zawor maksymalny ulewa caly czas do zbiornika
    b) pompa traci wydajność przy wzroście ciśnienia ( zlom )
    c) uszkodzony siłownik z przeciekiem wew.

Pozdrawiam
    Radek
  • #15 14660537
    organ1985
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam.
    Dzięki za odpowiedź.
    Poniżej zamieszczam zdjęcie zbiornika i rozdzielacza. Czy silnik 7,5 kW wystarczy do pompy 18 cm3 przy 160 bar w łuparce?
    Przewody do pompy podpięte prawidłowo. Obroty są właściwe bo pompa jest razem z multiplikatorem i z wyjściem WOM do ciągnika. Nie da się tego inaczej złożyć. Zbiornik zamontowany jet troszkę wyżej od pompy, olej pobierany jest z dołu zbiornika, przelew z drugiej strony na wysokości 3/4 wysokości zbiornika. W środku jest ściana grodziowa tak aby pompa nie pobierała wzburzonego przepływem oleju.
    Teraz prę słów o rozdzielaczu. Rozdzielacz jak na zdjęciu kupiony nowy i po zmontowaniu urządzenia odesłałem go na reklamację gdyż nie działał zatrzask który powinien działać przy powrocie siłownika i odskakiwać gdy siłownik już wróci do końca. Po wrzuceniu go w Agricoli na urządzenia powiedzieli, że był rozregulowany i pewnie to ja tam coś sam sobie ustawiałem co mija się z prawdą bo ja tylko zmontowałem dźwignię i miło działać. Sprawdzili, ustawili 175 barów i odesłali. Podpiąłem znowu to samo więc zasugerowali, że pompa uszkodzona. Pompę odesłałem na gwarancję ale na próbach im wyszły wszystkie parametry poprawne ciśnienie 200 barów a nawet max 210 barów wydajność taka jak w założenia pod 54 l/min.
    Dalsza historia napisałem do Agricoli odpowiedzieli, że za małe redukcje w siłowniku i rozdzielaczu i tym dławie układ. Węże, redukcje zmienione i kolejne pieniądze w błoto bo efektu dalej brak.
    W ten siłownik wchodzi ok 5,5 litra oleju to przy takich parametrach pompy to siłownik powinien działać w ok 6 s. przy pełnej wydajności. Weźmy jakieś straty to niech działa 10 s. i już jestem zadowolony ale nie 25 s. a nawet 28 s. przy taki czasie maszyna traci ekonomiczny sens jej używania. Na forum napisał kolega, że on ma siłownik 80 i wysuwany 60 cm Czy silnik 7,5 kW wystarczy do pompy 18 cm3 przy 160 bar w łuparce? i ma pompę i rozdzielacz od T 25 i działa mu to w 12 sekund a przecież pompa w ruskim jest małej wydajności.
    teraz odniosę się do sugestii.
    A) z tym zgodził bym się całkowicie, ponieważ widać w zbiorniku że jak dam pracę na siłownik to duża część oleju po prostu wyrzucana jest do zbiornika a w ogóle jak już cofam siłownik to jest taki przepływ w zbiorniku, że aż wychlapuje się olej przez ten korek z odpowietrznikiem. Cały czas zostaję przy tym że to właśnie zawór zwrotny w rozdzielaczu jest zepsuty i przepuszcza na przelew a nie do siłownika.
    B) pompa sprawdzana wszystko tak jak trzeba. Na bardzo małych obrotach ciągnika (bez gazu) pompa podaję 5 l w ciągu 15 sekund czyli ok 20 litrów na minutę i zaznaczam bez zwiększania obrotów, a jeśli dał bym tak połowę gazu to na pewno wydajność wzrosła by znacząco i doszło by jeszcze ciśnienie
    C) siłownik również nowy. Jeśli był by popsuty tzn z przeciekiem wewnętrznym to siłownik nie miał by siły a siłę to on ma bo korzenie drzew łupie pięknie a jak już nie daje rady z sękiem to aż ciągnik przymula.

Mam ochotę kupić jeszcze jeden taki rozdzielacz tylko u kogo innego, ale jeszcze się wstrzymam do poniedziałku, bo zadzwonię do Agricoli i będę pytał jak tą sytuację rozwiązać.
    Przecież to jest bardzo prostu układ hydrauliczny. Zbiornik-pompa-rozdzielacz-siłownik dwustronnego działania-przelew.

Pozdrawiam Michał
  • #16 17138989
    Felix_hydro
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam! O ile jeszcze autor jest zainteresowany rozwiązaniem problemu.. Nie wiem po jaki kij na zasilanie wrzucać wąż hydrauliczny o średnicy DN 13 i to na ssaniu.. To jakbyś pił kisiel przez cienką słomke do drinków. Minimum wąż DN 25 do takiej pompy z taką wydajnością.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje budowę łuparki hydraulicznej do drewna i zastanawia się, czy silnik 7,5 kW wystarczy do pompy o pojemności 18 cm³ przy ciśnieniu 160 bar. W dyskusji podkreślono, że moc silnika powinna być dobrana z zapasem, najlepiej na poziomie 70% mocy znamionowej. Użytkownik rozważa cykl pracy pompy, który może pozwolić na użycie słabszego silnika, jednak obliczenia wskazują, że przy wymaganej mocy 8,6 kW silnik 7,5 kW może być niewystarczający. Wskazano również na znaczenie sprawności układu hydraulicznego oraz na konieczność doboru odpowiednich komponentów, takich jak pompa zębatą z zazębieniem zewnętrznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA