logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać model głośników Tonsil GDWT z nieczytelnym stempelkiem?

TermalDJ 23 Sie 2013 19:30 4347 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak rozpoznać model głośników Tonsil GDWT z nieczytelnym stempelkiem i jakie części zamówić do regeneracji?

To najpewniej Tonsil GDWT 9/80; w odpowiedzi padło też, że to wersja bez poprzeczek nad membraną [#12661094] Do regeneracji cewka do GDWT 9/70 i 9/80 jest praktycznie taka sama, więc różnica w brzmieniu nie będzie zauważalna [#12660661] Jeśli chcesz przywrócić oryginalny zestaw SABA CE9596, powinien tam być GDWK 9/80/1 bez krzyżyka, a nie GDWT [#12661094][#12661804] Zamiast zostawiać GDWT w tych kolumnach, lepiej je zregenerować, sprzedać i kupić właściwe GDWK [#12660892]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 12660238
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.

Posiadam takie oto głośniczki widoczne na zdjęciach. Widać od razu że są to Tuby (GDWT) ale niestety głośniczki posiadają brzydką dolegliwość :|
    Na każdym z nich jest nie dokładnie odbity stępel i to mi uniemożliwia rozpoznanie modelu. Czy jest jakiś sposób na rozpoznanie co to za glośniki? Chcę jeszcze dodać że są one spalone więc chciałem kupić nowe cewki ale przez ten problem nie wiem jakie. Załączam archiwum RAR ze zdjęciami, wystarczy pobrać :D
    Pozdrawiam :D
    Załączniki:
    • GDWT.rar (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12660394
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Wygląda na GDWT 9/70.
    PS. Na drugi raz zamieszczaj zdjęcia za pomocą serwera obrazków. Pobieranie archiwum jest uciążliwe.
  • REKLAMA
  • #3 12660464
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Przepraszam.
    Czy w żaden inny sposób nie można się dowiedzieć na 99% jaki to model?
    Jeżeli trzeba to załączę więcej zdjęć. Zapomniałem (a to jest istotne) podać model kolumn z jakich one pochodzą. Są to SABA CE9596. Dziwne jest też to że normalnie w tych kolumnach jest raczej montowany głośnik GDWK 9/80 a mi się trafił GDWT.
  • #4 12660486
    telecaster1951
    TermalDJ napisał:

Czy w żaden inny sposób nie można się dowiedzieć na 99% jaki to model?
    Albo GDWT 9/80 albo 9/70. Ja stawiam na ten drugi, ale one są dość mocno podobne.
    TermalDJ napisał:
    Są to SABA CE9596. Dziwne jest też to że normalnie w tych kolumnach jest raczej montowany głośnik GDWK 9/80 a mi się trafił GDWT.
    Najwyraźniej ktoś przed Tobą spalił GDWK i wstawił GDWT. Nie ma możliwości aby Tonsil zamienił głośniki wysokotonowe.
    Zregeneruj te GDWT, sprzedaj i kup GDWK 9/80.
  • #5 12660538
    TermalDJ
    Poziom 13  
    "Zregeneruj te GDWT, sprzedaj i kup GDWK 9/80." Raczej tak zrobię.
    Ale przedtem potrzebuje wiedzieć jakie części zamówić. Co do tego że w tych kolumnach oryginalnie siedzi prawdopodobnie GDWK 9/80 wydaje mi się trochę dziwne.
    Czy ten głośnik nie jest za mocny w stosunku do reszty? Siedzą tam jeszcze GDM 12/60/4 i GDN 25/55 i wydaje mi się że ten GDWK zagłuszy wszystko a tego raczej bym nie chciał. Jak myślisz jak to z tym jest?
  • REKLAMA
  • #6 12660661
    telecaster1951
    Moc głośnika nie ma nic wspólnego z jego głośnością. Ona określa tylko jego wytrzymałość. Nic nie zagłuszy, popatrz na jego SPL.

Dodano po 1 [minuty]:

TermalDJ napisał:
    Ale przedtem potrzebuje wiedzieć jakie części zamówić.
    Nie ma znaczenia czy weźmiesz cewkę do 9/70 czy 9/80. To są podobne głośniki, poza tym przy ich brzmieniu różnica nie będzie zauważalna.
  • #7 12660729
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Wygląda na to że jestem na 99% pewny jaki to głośnik. Jest to GDWT 9/80.
    Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy warto jest je regenerować czy kupić oryginalne GDWK?
  • Pomocny post
    #8 12660892
    telecaster1951
    Zregeneruj GDWT i sprzedaj. Zarobisz na tym parę dyszek, dołożysz drugie tyle i kupisz GDWK.
  • #9 12660930
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Koniecznie mówisz bym GDWT zregenerował i sprzedał tak? A dlaczego?
    Sądzisz że ich dźwięk mnie nie zadowoli? Podobno strasznie syczą ale od czego mam korektor. Przypominam sobie że podobno GDWK łatwo spalić? Oczywiście spalenie następuje wtedy kiedy zostanie przekroczona moc głośnika a nie z powodu innych przyczyn?
  • #10 12661003
    telecaster1951
    TermalDJ napisał:
    Sądzisz że ich dźwięk mnie nie zadowoli?
    Nie są to przetworniki stosowane oryginalnie w tym zestawie. Zwrotnica projektowana jest pod konkretne przetworniki i inne nie mogą być stosowane! Saba to całkiem niezły zestaw, nieźle grający, ale pod warunkiem posiadania oryginalnych przetworników.
    TermalDJ napisał:
    Podobno strasznie syczą ale od czego mam korektor.
    Od czego? Od wprowadzania zbędnych zniekształceń. Korektor to przy dobrych zestawach, zbędna przeszkadzajka.
    TermalDJ napisał:
    Przypominam sobie że podobno GDWK łatwo spalić?
    Czy ja wiem. W moich Zg25c cewki w GDWK są te same od produkcji czyli od prawie 40 lat.
    TermalDJ napisał:
    Oczywiście spalenie następuje wtedy kiedy zostanie przekroczona moc głośnika a nie z powodu innych przyczyn?
    Rzadko kiedy głośniki wysokotonowe palą się od przekroczenia mocy. Zwykle palą się od przesterowania wzmacniacza. Innymi słowy, przekraczasz 60% położenia potencjometru głośności, lawinowo rosną zniekształcenia, szczyty sygnału są ucinane co w efekcie daje sygnał z odcinkami prądu stałego, który zabija głośnik wysokotonowy. Jak widać głośnik nie pali się od tak, a z powodu nieumiejętnego obsługiwania sprzętu audio.
  • #11 12661029
    TermalDJ
    Poziom 13  
    "Nie są to przetworniki stosowane oryginalnie w tym zestawie. Zwrotnica projektowana jest pod konkretne przetworniki i inne nie mogą być stosowane!"

Czyli mówisz że głośniej sobie nie zagram z tymi głośnikami a może nawet w ogóle? Jakie mogą być skutki jeżeli będę używał tych nie oryginalnych GDWT w kolumnach z zwrotnica która jest przystosowana do GDWK. Mówisz że SABA to dobry zestaw wygląda na to że znasz ten zestaw dokładnie. Mógł byś mi powiedzieć jaki dokładnie jest oryginalny głośnik wysokotonowy? Jest to na 100% GDWK 9/80? Pytam ponieważ mogę je w tej chwili kupić a do końca aukcji pozostał 1 dzień. Kostują 60zł czy to dobra cena?
  • #12 12661094
    telecaster1951
    TermalDJ napisał:

Czyli mówisz że głośniej sobie nie zagram z tymi głośnikami a może nawet w ogóle?
    Nie rozumiem jak to się ma do mojej wypowiedzi.
    TermalDJ napisał:
    Jakie mogą być skutki jeżeli będę używał tych nie oryginalnych GDWT w kolumnach z zwrotnica która jest przystosowana do GDWK.
    Będziesz miał skopany dźwięk.
    TermalDJ napisał:
    Mówisz że SABA to dobry zestaw wygląda na to że znasz ten zestaw dokładnie
    Po prostu go słyszałem. Nie miałem w domu wszystkich zestawów Tonsilu. ;)
    TermalDJ napisał:
    Jest to na 100% GDWK 9/80?
    Tak. Wersja bez poprzeczek nad membraną.
    TermalDJ napisał:
    Kostują 60zł czy to dobra cena?
    Za parę?
  • #13 12661118
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Tak za parę.
    Chodziło mi o to czy na tych tubach mimo że są nie oryginalne w tym zestawie będę mógł używać tych kolumn na wyższej głośności bez jakich kolwiek uszkodzeń.
  • #14 12661157
    telecaster1951
    Jaki masz wzmacniacz?
    TermalDJ napisał:

Tak za parę.
    Jeżeli 8 omowe to możesz kupić.
    TermalDJ napisał:

Chodziło mi o to czy na tych tubach mimo że są nie oryginalne w tym zestawie będę mógł używać tych kolumn na wyższej głośności bez jakich kolwiek uszkodzeń.
    Co masz na myśli mówić wyższe głośności.
  • #15 12661187
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Narazie żaden ale planuje kupić Diore WS442. Wystarczy pod SABY? Jeżeli nie to jaki był by odpowiedni wzmacniacz w bardzo podobnej cenie.
    "Co masz na myśli mówić wyższe głośności"
    Chodzi mi o wykorzystanie ich 50% lub więcej mocy. Katować nie zamierzam :)
    EDIT:
    Mógł byś mi powiedzieć o co chodzi z "wersją bez poprzeczek na membranie"? Czy to jakiś znaczący w parametrach czy wyglądzie głośnika?
  • #16 12661271
    telecaster1951
    TermalDJ napisał:
    Narazie żaden ale planuje kupić Diore WS442
    Gorzej wybrać nie mogłeś.
    TermalDJ napisał:

Chodzi mi o wykorzystanie ich 50% lub więcej mocy. Katować nie zamierzam :)
    Moc możesz wykorzystać całą, ale jeśli będzie to sygnał czysty a nie przesterowany.
    TermalDJ napisał:

Mógł byś mi powiedzieć o co chodzi z "wersją bez poprzeczek na membranie"? Czy to jakiś znaczący w parametrach czy wyglądzie głośnika?
    Nie taki: Jak rozpoznać model głośników Tonsil GDWT z nieczytelnym stempelkiem?
    TermalDJ napisał:
    jaki był by odpowiedni wzmacniacz
    Coś o mocy większej od Saby, tak abyś nie przekraczając clipu, mógł wykorzystać jak najwięcej z zestawów.
    Np. Denon PMA-520.
  • #17 12661301
    TermalDJ
    Poziom 13  
    http://allegro.pl/wysokotonowe-tonsil-gdwk-9-80-8-ohm-od-emifon-gw-i3473997528.html oto aukcja z której zamierzam kupić.
    Dlaczego sądzisz że Diora to aż taki szajs? W końcu Polskie to i to czemu ma źle grać? Diora jak dla mnie jest idealna bo nie droga i z jakością dźwięku wiem że nie jest najgorzej a ten Denon chodzi po 200zł na Allegro - jak dla mnie za drogo.
  • #18 12661319
    telecaster1951
    TermalDJ napisał:
    Dlaczego sądzisz że Diora to aż taki szajs?
    Bo ją znam.
    TermalDJ napisał:
    Diora jak dla mnie jest idealna bo nie droga i z jakością dźwięku wiem że nie jest najgorzej
    To jest najgorszy polski wzmacniacz. Przedwzmacniacz zaprojektowany fatalnie. Potem ratowali to wypuszczając korektor graficzny, ale na niewiele się to zdało, bo był tak samo tragiczny.
    TermalDJ napisał:
    W końcu Polskie to i to czemu ma źle grać?
    Tonsil swego czasu robił świetne zestawy głośnikowe, które do tej pory są uważane za niezłe, a diora w tym czasie robiła tragiczne wzmacniacze. Jeżeli koniecznie chcesz coś polskiego, kup coś Unitry Foniki.
  • #19 12661329
    TermalDJ
    Poziom 13  
    "Tonsil swego czasu robił świetne zestawy głośnikowe, które do tej pory są uważane za niezłe, a diora w tym czasie robiła tragiczne wzmacniacze. Jeżeli koniecznie chcesz coś polskiego, kup coś Unitry" albo ja jestem głupi albo Diora jest firmy Unitra?
    Mówisz że mam kupić coś Unitry to przecież Unitra produkowała wzmacniacze pod nazwą Diora czyli o co chodzi?
  • #20 12661357
    telecaster1951
    Wróć. Miało być Foniki.
    TermalDJ napisał:
    Mówisz że mam kupić coś Unitry to przecież Unitra produkowała wzmacniacze pod nazwą Diora czyli o co chodzi?
    Unitra to było zjednoczenie. Różni producenci sprzętu elektronicznego byli zjednoczeni pod marką Unitra.
    Wzmacniacze produkowane przez łódzką Fonikę, były trochę lepsze od tego co robiła Diora.
  • REKLAMA
  • #21 12661366
    TermalDJ
    Poziom 13  
    O Fonice akurat nie mam pojęcia. Czy mógł byś mi polecić jakiś wzmacniacz tej firmy?
  • #22 12661407
    telecaster1951
    Proszę PW9013, PW8010, PW7020.
    Jednak ja Cię serdecznie zachęcam do odłożenia kasy na coś mocniejszego. Z porządnym Japończykiem zagrają znacznie lepiej.
  • #23 12661457
    TermalDJ
    Poziom 13  
    "Jednak ja Cię serdecznie zachęcam do odłożenia kasy na coś mocniejszego" Przemyśle to, ale jest jeszcze jedno wyjście.
    Posiadam w domu starą wieże AIWA do tej pory używam jej i jakość dźwięku ma na prawdę dobrą idealnie jak dla mnie tylko że jest jeden problem. Ona ma 6ohm a SABY 8ohm. Czytałem gdzieś że jeżeli kolumny mają równą lub wiekszą moc od wzmacniacza który ma mniejsze ohmy od kolumn to można spokojnie ich używać. Owszem można ale czy i ja mógł bym? Jak zniosą to kolumny i wzmacniacz co się może stać?
  • #25 12662423
    TermalDJ
    Poziom 13  
    "oryginałów nie dostaniesz"
    Skoro mówisz że nie dostane to pozostaje mi kupić te z krzyżykiem.
    Ten krzyżyk to element znaczący w brzmieniu czy tylko w wyglądzie?
  • #26 12662445
    telecaster1951
    TermalDJ napisał:
    Skoro mówisz że nie dostane to pozostaje mi kupić te z krzyżykiem.
    Przecież GDWK 9/80/1 są bez krzyżyka i możesz je kupić. Nie kupisz głośników z białym koszem.
    TermalDJ napisał:
    Ten krzyżyk to element znaczący w brzmieniu czy tylko w wyglądzie?
    Masz krzyżyk praktycznie przylegający do membrany. Masz zupełnie inne promieniowanie dźwięku.
  • #27 12662459
    TermalDJ
    Poziom 13  
    No to trudno będę polował na 9/80/1.
    Teraz chciałbym wrócić do mojego poprzedniego pytania.

"Posiadam w domu starą wieże AIWA do tej pory używam jej i jakość dźwięku ma na prawdę dobrą idealnie jak dla mnie tylko że jest jeden problem. Ona ma 6ohm a SABY 8ohm. Czytałem gdzieś że jeżeli kolumny mają równą lub wiekszą moc od wzmacniacza który ma mniejsze ohmy od kolumn to można spokojnie ich używać. Owszem można ale czy i ja mógł bym? Jak zniosą to kolumny i wzmacniacz co się może stać?"
  • #28 12662480
    telecaster1951
    Impedancja zestawów głośnikowych musi być większa lub równa impedancji zalecanej przez producenta. Moc nie ma tu wiele do gadania. Jednak ta wieża zapewne ma niewielką moc, zatem będziesz musiał uważać na przesterowania. Innymi słowy będziesz mógł potencjometr głośności ustawić tak na max 60%, dalej już rosną jedynie zniekształcenia, moc jest już maksymalna.
  • #29 12662494
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Wieża posiada 2x75W RMS
    Zakładam że ma około 2x50 bo w takich wieżyczkach zawsze jest coś zmanipulowane :)
    A więc jeżeli podłącze te kolumny do niej to potencjometr powyżej 50% naprawdę z uwagą?
    Tak to się nic nie stanie?
  • #30 12662506
    telecaster1951
    TermalDJ napisał:
    A więc jeżeli podłącze te kolumny do niej to potencjometr powyżej 50% naprawdę z uwagą?
    Tak to się nic nie stanie?

Nie powinno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada głośniki Tonsil GDWT, które mają nieczytelny stępel, co utrudnia identyfikację modelu. W dyskusji pojawiają się sugestie, że mogą to być modele GDWT 9/70 lub GDWT 9/80. Użytkownik planuje regenerację głośników, ale zastanawia się, czy lepiej kupić oryginalne głośniki GDWK 9/80, które są przeznaczone do kolumn SABA CE9596. Wskazano, że regeneracja GDWT i ich sprzedaż może przynieść zysk na zakup GDWK. Użytkownik pyta również o kompatybilność głośników z wzmacniaczem oraz o ryzyko uszkodzenia sprzętu. W końcu, po uzyskaniu informacji, decyduje się na regenerację i zakup GDWK.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA