logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo zamontować uszczelkę w pralce Elektrolux EWT 1016?

banan_nd 27 Sie 2013 10:23 4788 5
REKLAMA
  • #1 12672539
    banan_nd
    Poziom 2  
    Witam
    Drugi raz wymieniam to samo łożysko (strona bierna) w pralce EWT 1016 w odstępie 2 miesięcy do łożyska najprawdopodobniej dostaje się woda sądzę że z powodu źle założonej uszczelki (zaznaczona na zdjęciu) ktoś może ma schemat albo radę jak to dobrze poskręcać żeby nie dostawała się woda ?
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo zamontować uszczelkę w pralce Elektrolux EWT 1016? rys.png (224.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12674690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14540964
    piotr_the
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,
    mi po 2 latach znowu zaczęło cieknąć, ja tą uszczelkę małą z wargą montowałem tak że wargę wcisnąłem do obudowy metalowej przed łożyskiem i tak wkręciłem, czy to źle czy należy ten mały uszczelniacz nałożyć na oślę wargą w stronę łożyska i dopiero dokręcić?
  • REKLAMA
  • #4 14542344
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3357
    piotr_the napisał:
    tak że wargę wcisnąłem do obudowy metalowej przed łożyskiem i tak wkręciłem

Ło matko 8-O - i 2 lata pociągnęło :?: toć to rekord świata przy takim montażu :)
    piotr_the napisał:
    czy należy ten mały uszczelniacz nałożyć na oślę wargą w stronę łożyska i dopiero dokręcić

Ta kto nalezy zrobić. Przedtem oczywiście dokładnie wyczyścić wokół osi gniazdo v-ringa
  • REKLAMA
  • #5 14543452
    piotr_the
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Dobra czyli zdemontuje łożysko i spróbuję jeszcze raz, tz. vring wcisnę na ośkę ,nie zrobiłem tak bo obawiałem się, że ja będę wkręcał ułożyskowanie plastikowe to ta wara może się przyciąć podwinąć, co mam nasmarować smarem czy cały vring razem z warom i czy tą drugą uszczelkę dużą też umieścić w gnieździe bębna czy mogę w plastiku od łożyska?.
    Powiem , że po wymianie na podróbkę teraz nie mogłem za chiny wkręcić tego łożyska ani wkręcając śruby ani przecinak rozwaliłem całkowicie te otwory do wykręcanie ostały mi się jedynie ze cztery i zastosowałem klucz do odkręcania tarczy z dużego Boscha coś takiego http://nexterio.pl/56548,Bosch-Klucz-widelkow...i&utm_term=Klucze%20do%20elektronarz%C4%99dzi i po paru godzinach walki się udało, teraz dałem smar na gwint mam nadzieje że pójdzie łatwiej.

Czy jest sens do środka obudowy łożyska władować pełno smaru, że jak puści vring to woda nie dojdzie łatwo do łożyska za łatwo?
  • #6 14544014
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA