logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki Linux na All-In-One z 1,6 GHz AMD, 764 MB RAM, USB, Firefox, Java, Flash?

mjab 27 Sie 2013 11:00 2988 19
REKLAMA
  • #1 12672634
    mjab

Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam,

Posiadam komputer All-In-One ktory posiada 1,6 GHz procesor AMD, 764 MB RAM DDR1, Grafika integrowana Sis chipset tez SIS.

Potrzebuje Linuxa do instalacji na USB Pendrive 8GB (dysku HDD w komputerze brak) ktory poprostu uruchomi Firefox z java i flash. Dodatkowo musi obsługiwac dzwiek SIS i drukarke po LAN - SAMSUNG SCX-4623FN

Srodowisko graficznie nie ma znaczenia. Wazne by obslugiwal powyzsze punkty no i byl po polsku.

PS. Sorry za nie uzywam polskich fontow, ale obecny system Linux Mint 13 nie obsluguje polskich literek i strasznie muli, z tad pytam o inny system :)
    Konto firmowe:
    Jabłoński KOMPUTERY
    Ogrodowa 3a, Rypin, 87-500 | Tel.: 507XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.k.j.pl
  • REKLAMA
  • #2 12672708
    Lubię placki
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Debian + coś lekkiego np. lxde. Albo lubuntu, jak nie chcesz wszystkiego samodzielnie konfigurować.
  • #3 12672757
    mjab

Poziom 10  
    Mint to odmiana Ubuntu? Wydaje mi sie ze lUbuntu moze byc ok? To jakas lekka edycja?

Dodano po 2 [minuty]:

Musze przyznac ze Mint 13 jest ok, tylko strasznie muli i nie obsluguje polskiego. Jak wybieram instalacje polskiego jezyka to zasysa cos z sieci i ma nagle blad polaczenia z siecia.

Ubuntu ma te przewage ze obsluguje ten sprzet. Bo np. puppy nawet ma klopoty z grafika SIS. O Dzwieku mozna zapomniec :P
    Konto firmowe:
    Jabłoński KOMPUTERY
    Ogrodowa 3a, Rypin, 87-500 | Tel.: 507XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.k.j.pl
  • REKLAMA
  • #4 12672767
    Lubię placki
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Lubuntu to Ubuntu z lxde, lekkim środowiskiem nie wymagającym zmiany przyzwyczajeń z windowsa (prawie). Spróbuj, mi działało na takiej konfiguracji w miarę - jednak więcej ramu się przydaje (firefox strasznie dużo zabiera).
  • #5 12672786
    mjab

Poziom 10  
    Obecnie mam Mint 13 z Xface i jest tragedia. :P Muliii...

Zaraz zobaczę Ubuntu. ;)

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

ok, zadziałała wersja lUbuntu 12.04 ale nie działa drukarka. Nie ma sterownika :(
    Konto firmowe:
    Jabłoński KOMPUTERY
  • #6 12674506
    Mr_Unk
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A nie da się rzeczonego sterownika doinstalować ?

Z tego co widzę, Samsung sterowniki udostępnia: Link
  • REKLAMA
  • #7 12676387
    mjab

Poziom 10  
    ok, ale jak to zrobić jak nie mam hasła do konta root? :D

Dodano po 41 [sekundy]:

muszę uruchomić komendę exec install.sh :D
    Konto firmowe:
    Jabłoński KOMPUTERY
  • REKLAMA
  • #8 12676670
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Uruchom komendę poprzedzając ją komendą sudo, uruchomi się (prawdopodobnie) z odpowiednimi uprawnieniami. Na przykład sudo exec install.sh
  • #10 12676780
    Mr_Unk
    Poziom 17  
    We wszystkich *buntu hasło do sudo było twoim hasłem usera (zamiast roota), jeśli dobrze pamiętam.

klasyk napisał:
    Co właściwie znaczy słowo Ubuntu? W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
  • #12 12677939
    Mr_Unk
    Poziom 17  
    To sobie ustaw. Powinno zadziałać.
  • #13 12679083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 12679232
    michał_bo
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Jeżeli nie wymagasz od tego sprzętu za wiele, to PuppyLinux jest idealny.
  • #15 12831413
    laryadi
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Do administratora proszę nie usuwać postu.Wiem że tego typu postów jest mnogo ale zaden konkretny .Sam korzystam z debiana i opensuse ale te systemy to nie dla mojego brata tak więc mam pytanie mój brachol ma kompa o podobnych parametrach . Myślałem nad UBUNTU oraz nad OLA z LXDE (jakoś UBUNTU mi przed 5 laty nie przypadło do gustu ).Słyszałem że linux OLA jest dla laików tylko czy aby na pewno? Mało o OLI jest w necie poza podstawowymi . Jest jeden szkopuł ,a mianowicie mój brat jest kompletnym laikiem. Ma zainstalowany XP ,przegląda neta i to praktycznie wszystko .Szukam linuxa do niego (zero konsoli wszystko tryb graficzny) łatwy w obsłudze no i żeby przypominał XP (z tym to najmniejszy problem) .Chodzi mi oto żeby mógł sobie radzić ,sam wydrukować po prostu to co robi teraz na XP. Zmiana jest wymuszona bo XP do konca roku ma wsparcie ,a 7-ka na tym sprzecie za bardzo nie będzie chodzić jeśli w ogóle wystartuje ,a kasay na nowego kompa nie ma
  • #16 12905415
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 12908031
    laryadi
    Poziom 18  
    Myślałem nad nim ,ale ja za trzy miechy jadę za granice, a jemu nie będzie kto mógł pomóc w razie awarii .Dla tego szukam coś w rodzaju XP.
  • #18 12948551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 12948798
    laryadi
    Poziom 18  
    Postawiłem suska z xfce i teraz szkole brata

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje lekkiej dystrybucji Linuxa do zainstalowania na komputerze All-In-One z procesorem AMD 1,6 GHz i 764 MB RAM, z możliwością uruchomienia Firefoxa z obsługą Java i Flash, a także wsparciem dla dźwięku SIS i drukarki Samsung SCX-4623FN. W odpowiedziach sugerowane są dystrybucje takie jak Debian z LXDE, Lubuntu oraz PuppyLinux, które są uznawane za odpowiednie dla podanych specyfikacji sprzętowych. Użytkownik napotkał problemy z instalacją sterowników do drukarki oraz z obsługą polskiego języka w Mint 13. W końcu, po próbach z różnymi systemami, użytkownik stwierdził, że najlepszym rozwiązaniem okazał się Linux Mint z XFCE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA