logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JAKI LINUX na cel 400mhz,128ram,6gb (lub 20gb) dysku ?

matisan 03 Lut 2007 00:36 2384 13
REKLAMA
  • #1 3521520
    matisan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam
    mam lapka toshiba o parametrach jak w tytule. chcialbym zainstalowac legalny system czyli linuxa.
    posiadam płyty UBUNTU v. 5.10.

pytanie - czy ten system sie nada to tego sprzetu?? ma ktos doświadczenia z tym systemem?

uzywam komputera do:
    - internetu
    - ogladania filmow (divx)
    - pisania (mam juz openoffice - moim zdaniem bdb)
    - gry naprawde sporadycznie,
    - obróbka zdjęć (potrzeba obsługi usb)

jeśli nie ten to jaki?

pzdr

dziekuje za dotychczasowe porady. otrzymalem emaila ze temat był juz wałkowany. umiem korzystac z szukacza i nie znalazlem jasnej odp co bedzie chodziło na konkretnym kompie.
    nadgorliwy uzytkownik ktory zgłosił sprawe do moderatora moze, moim zdaniem, zrobic piękną tabelke linuxów z określeniem jakie maja wymagania min i jak na nich smigaja system. wiecej by punktów dostał niz za skarzenie sie moderatorowi..
    moze to troche złośliwe ale od 2 tyg szukam czegos konkretnego na temat linuxów i ich wymagan sys. i nic nie znajduje..
    [/img]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3521658
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam ubuntu to bardzo dobry system ale stanowczo szybszy jest KateOS
    sam go używałem jak miałem 128 ram :).
    http://www.kateos.org/
  • #3 3521707
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    polecam slackware, nowa 11 na jajku huge26.s obsłuzyć ci powinna wszystkko co masz w laptopie i jest to system mający małe wymagania, tlyko w kazdej dystrybucji możesz mieć drobne cięcia jeśli chodzi o KDE bo jednak jest ładnie rozbudowane, ale ograniczając detale powinno chodzić ładnie, zawsze możesz ewentualnie używać czegoś lżejzego od KDE
  • #4 3522253
    matisan
    Poziom 12  
    mlody2: którą wersje tego systemu proponujesz?? tam jest chyba z 7 roznych:)
    sciagałes z neta czy miałes cd? obsługuje usb itp ?
  • REKLAMA
  • #6 3527723
    matisan
    Poziom 12  
    pod tym adresemsa obrazy iso chyba 4 płyt cd. rozumiem ze nie wszystkie zawieraja system a tylko dadatki,tak?
    druga rzecz - ten UBUNTU- jakie ma wymagania tak zeby 'smigał' przyzwoicie?
  • REKLAMA
  • #7 3527768
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    A jaki masz dostep do neta? Ze swej strony polece arch linux badz gentoo. Arch jest prekompilowany dla i686 (czyli od pentium pro w zwyz) a nie jak slackware dla i486. Roznica w szybkosci jest zauwazalna. Instalka ciezka nie jest, a wygoda uzytkowania :) Arch zajmuje 503MB na plytce a gentoo jakies 2CD.

Pozdrowienia
    Airnox
  • #8 3527838
    matisan
    Poziom 12  
    neta mam 1mb. radzi sobie. a skad mozna zassac "arch linux badz gentoo"?? sa do nich stery i programy bez problemu? po polsku i z obsluga usb? rozumiem ze maja normalne tryby graficzne..
  • REKLAMA
  • #9 3527855
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, sterowniki są takie same do wszystkich Linuksów i każdy nowszy Linux obsługuje USB. Za gentoo raczej się nie zabieraj, to chyba najlepsza dystrybucja Linuksa, ale może Ci sprawić duże problemy. Arch jest lepszy, ale możesz go spróbwać. Polecę jak poprzednicy, KateOS.

matisan napisał:
    a skad mozna zassac "arch linux badz gentoo"??

www.google.pl

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #10 3527861
    Mlody2
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Myślę że gentoo na początek to nie jest dobry pomysł ale zawsze możesz popróbować i sam wybierzesz dla siebie najlepszą dystrybucje.
    A co do płyt masz do wyboru albo system na dwóch cd
    KateOS_3.2-CD1.iso
    KateOS_3.2-CD2.iso
    albo system na jednej płycie dvd.
    KateOS_3.2-DVD.iso
  • #11 3527885
    pepe94
    Poziom 14  
    każdy nowszy Linux obsługuje usb
  • #12 3538394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3565501
    matisan
    Poziom 12  
    witam
    na poacztku dziekuje za wszystkie posty - mam nadzieje ze pomogą nie tylko mnie.
    postaram sie przedstawic wnioski.
    na początek zainstalowałem co miałem pod reką - UBUNTU v.5.10. hmm
    -instalacja trwała dobre 3 godziny (serio!) dobrze ze prosta i intuicyjna.
    - pierwszy problem to grafika- mam sporą matryce 1024x ..... a system wyswitlla tylko 800x600.. tak jakby karta była niezainstalowana.. skad wziać? zagadka
    - ogólne 'zamulenie' kompa. powiedzmy ze da sie pracować ale trzeba mu dac ok 5 sec chwilke do namyślenia sie:) gorzej z open office v 2.0 (wbudowany w system) bo to troche jak word 97 na 486 :/
    - znalazł czytnik kart z hubem usb ale zeby czytął karte trzeba ja włozyc przed właczeniem kompa.
    - nie chca grac utwory MP3..

+ ładna i przystępny interfejs uzytkownika.
    +intuicyjne menu
    + wbudowane wiekszosc programów ( gaim-jak GG, open office, odtwarzacze - pomijajac w/w problemy)
    + startuje przyzwoicie - moze na szybszym kompie nawet byłoby lepiej.
    + większość urządzen znajduje i inst bez zgrzytów.

dopisze jak cos zauwaze :)
    wnioski - potrzeba mocniejszego cos niz moj biedny kompik :) myśle ze 600 mhz i w góre powinien sobie spokojnie pracować. mam 128ram - nawet sobie radzi (wg. programu diagn). miejsce na hdd - zjadł 'tylko' 1,8 GB ;D

postaram sie wziac na 'warsztat' także proponowany tutaj KATEOS.. oczywiscie wrażenia opisze.
  • #14 3565742
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    ja bym ci jednakże proponowała slackware na takiego kompa, jest napisany pod architekturę i486 ale na lepszych ładnie chodzico do grafiki to doinstaluj sobie drivery, na stronie producenta będą

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz laptopa Toshiba z procesorem 400 MHz, 128 MB RAM i dyskiem 6 lub 20 GB poszukuje lekkiej dystrybucji Linuksa do legalnej instalacji, z uwzględnieniem obsługi USB, przeglądania internetu, odtwarzania filmów DivX, pisania (OpenOffice) oraz sporadycznych gier i obróbki zdjęć. Ubuntu 5.10 zostało zainstalowane, ale działa wolno, ma problemy z rozdzielczością ekranu (tylko 800x600 zamiast 1024x...), brak natywnej obsługi karty graficznej, problemy z odtwarzaniem MP3 oraz wymaga długiego czasu uruchamiania i pracy. Proponowane alternatywy to KateOS (wersja 3.2), która jest lżejsza, obsługuje USB i jest dostępna po polsku, Slackware 11, który ma niskie wymagania i jest zoptymalizowany pod architekturę i486, Arch Linux (prekompilowany dla i686) oraz Gentoo (bardziej zaawansowany i trudniejszy w instalacji). KateOS dostępny jest na kilku płytach CD/DVD, a sterowniki USB są standardowo obsługiwane przez większość nowoczesnych dystrybucji. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność doinstalowania sterowników graficznych dla poprawy wydajności i rozdzielczości. Dyskusja podkreśla potrzebę stworzenia tabeli z wymaganiami systemów Linux dla różnych konfiguracji sprzętowych.
REKLAMA