logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z AMD Phenom II X4 840 nie uruchamia się, czarny ekran, BIOS niedostępny

BaoLee 28 Sie 2013 10:25 2388 28
REKLAMA
  • #1 12676279
    BaoLee
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.

Moj zestaw:

CPU: AMD Phenom(tm) II X4 840 Processor x4 ~3200MHz
    Mobo: As rock N68-S3 UCC
    GPU: NVIDIA GeForce GT 520
    Zasilacz: 400 W. =.=
    Ram: Kingston 8gb ddr3 - 1600 mhz

Moj problem jest taki: Wczoraj wieczorem oglądałem sobie film jak zawsze, dzisiaj z zamiarem po pracowania na Pc spotkał mnie nie miły problem. Otóż nic sie nie da zrobić.. komputer włącza się, ekran jest czarny, w dodatku lampka od monitora pika tak jakby byl w stanie hibernacji. Nie da się wejść do BIOSu, tak samo wszelkie próby F8 nie dają skutku. Próbowałem nawet włożyć płytę od Windowsa, ale ta nawet nie ruszyła w stacji.

Na płycie głównej wszystko wygląda normalnie, kabelki wszystkie powpinane, nie ma śladów przepalenia czegokolwiek. Po włączeniu,wiatraczki i zasilanie obudowy działają normalnie

Czytałem podobne tematy, nic nie pomogło. Proszę o pomoc .
  • REKLAMA
  • #2 12676292
    urbanpl4
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Pewnie jest to wina monitora, też tak miałem ze starym kompem Asusem, czasem sam komp się włączał, a monitor nie, podopinaj kable od moniota i spróbuj kilka razy nacisnąc włącznik moniotra.
  • #3 12676306
    BaoLee
    Poziom 9  
    Nie to nie monitor, sprawdziłem takie banały :D
    Monitor jest sprawny. To było pierwsze co sprawdziłem. To wina komputera, ponieważ on się nawet nie uruchamia, nie ma charakterystycznych dźwięków które zawsze były. Nawet zresetować go nie można :)
  • REKLAMA
  • #4 12676311
    Radio control
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    podaj model i marke zasilacza,ja obstawiam karte graficzną.
  • #5 12676319
    urbanpl4
    Poziom 10  
    Długo masz tego Pc`ta??? mogła siąśc karta graficzna jak wyżej ^ ^
  • #6 12676329
    BaoLee
    Poziom 9  
    Tez obstawiam kartę graficzną :)
    Pc ma około 3 latek. Mierzyłem się z wymiana karty graficznej w ciągu paru tygodni, a wraz z nią zasilacza; który jest gówniany :) jakaś Akyga która nawet nalepki nie ma.

Tylko zastanawia mnie jeżeli to karta graf padła, to dlaczego jej całe chłodzenie dalej działa. Może jednak to coś innego ?
  • REKLAMA
  • #7 12676337
    urbanpl4
    Poziom 10  
    Spróbuj moze oddac Pc do serwisu, żeby przynajmniej diagnozę postawili :)
  • #8 12676340
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Chłodzenie chodzi bo jest na jego wejściu napięcie, co nie znaczy że grafika w pełni sprawna.
  • #9 12676348
    BaoLee
    Poziom 9  
    Ale to dziwne, bo Pc'ta jakoś nie zarzynałem i tak z dnia na dzień taka awaria ? ;x
    Działał 3 lata bez praktycznie żadnej usterki bo dbałem o niego..

No będzie trzeba udać się do ' lekarza '.

Dodano po 3 [minuty]:

Boje sie tylko o twardziela, jaka jest szansa ze od niego zalezy awaria ?
  • REKLAMA
  • #10 12676374
    urbanpl4
    Poziom 10  
    BaoLee napisał:
    Boje sie tylko o twardziela, jaka jest szansa ze od niego zalezy awaria ?

a no właśnie... twardziel też może byc uszkodzony, no ale właśnie tak z dnia na dzień wszystko się popsuło.. trochę dziwne
  • #11 12676381
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    TyPeczek napisał:
    Chłodzenie chodzi bo jest na jego wejściu napięcie, co nie znaczy że grafika w pełni sprawna.

Dokładnie - wiatraczek zasilają jedynie 2 "ząbki" z socketu - plus i minus - chłodzenie działa nawet na w 100% uwalonej karcie!
  • #12 12676383
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Zanim udasz się do "lekarza" wymontuj NVIDIA GeForce GT 520. Następnie zresetuj Bios baterią lub zworką, kolejno podłącz monitor do zintegrowanej karty graficznej. Uruchom komputer. Jeżeli Pc się uruchomi to grafika do wymiany, jeżeli nie to przyczyny będziemy szukać dalej.

Niewątpliwie konieczna wymiana zasilacza na markowy (jeżeli masz możliwość podstaw inny)
  • #13 12676393
    safbot1st
    Poziom 43  
    BaoLee napisał:
    nie ma charakterystycznych dźwięków które zawsze były.

Wyjąć grafikę i ram, zostawić jedynie procesor - jeśli nie będzie żadnych piknięć po włączeniu - (musi być pc speaker) - cień pada na płytę główną.
  • #14 12676405
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    BaoLee napisał:
    Tez obstawiam kartę graficzną :)
    Pc ma około 3 latek. Mierzyłem się z wymiana karty graficznej w ciągu paru tygodni, a wraz z nią zasilacza; który jest gówniany :) jakaś Akyga która nawet nalepki nie ma.

Tylko zastanawia mnie jeżeli to karta graf padła, to dlaczego jej całe chłodzenie dalej działa. Może jednak to coś innego ?

To na pewno coś innego. Dobrze wiesz ze masz gowniany zasilacz. Nie wpadłem na pomysł ze to on mógł ubić Twoj sprzęt? Nie włączaj juz komputera na tym zasilaczu. Pożyczka od kogoś markowy zasilacz i sprawdź co jeszcze żyje.
  • #15 12676429
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Ocena: 253
    Też tak sądzę, że to może być zasilacz. Jak już masz uruchomiony komputer to posprawdzaj jakie ma napięcia... Odłącz wszystko, zostaw płyte ram i procesor i zasilacz i zobacz czy się uruchomi.
  • #16 12676430
    safbot1st
    Poziom 43  
    młody14 napisał:
    Nie wpadłem na pomysł ze to on mógł ubić Twoj sprzęt?

Nie wpadł autor - my tak :)
    młody14 napisał:
    Pożyczka od kogoś markowy zasilacz i sprawdź co jeszcze żyje.

safbot1st napisał:
    Wyjąć grafikę i ram, zostawić jedynie procesor - jeśli nie będzie żadnych piknięć po włączeniu - (musi być pc speaker) - cień pada na płytę główną.
  • #17 12676440
    BaoLee
    Poziom 9  
    @młody14, zasilacz jest gówniany :) ale przez 3 lata ciągnął all, aż miło .

Przetestuje wszystko co napisaliście i zobaczymy. Dam znać .

Dodano po 22 [minuty]:

Wiec tak: Odłaczyłem grafike, pamiec ram i zbedne rzeczy. Wyjąłem baterie biosu na pare min, włożyłem ponownie. Po podlączeniu do zasilania bez grafiki i ramu NIE było zadnego pikania :)
    Czyli sieknieta plyta głowna, czy tak ?
  • #18 12676533
    safbot1st
    Poziom 43  
    BaoLee napisał:

Spróbuj jeszcze podmienić procek - może byc na jakiegoś athlona/sempa.
  • #19 12676558
    BaoLee
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    BaoLee napisał:

Spróbuj jeszcze podmienić procek - może byc na jakiegoś athlona/sempa.

Nie mam takich możliwości ;/

Dodano po 4 [minuty]:

Mozna się jakoś upewnić ze to na 100% płyta ?
  • #20 12676597
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Jak sprawdzisz resztę, to będziemy wiedzieć mniej więcej.
  • #21 12676619
    safbot1st
    Poziom 43  
    BaoLee napisał:
    Mozna się jakoś upewnić ze to na 100% płyta ?

Piszesz, że normalnie przy starcie było piknięcie - więc speaker masz włączony działający.
    Włóż jeszcze pojedyńczą kość RAM, monitor podepnij do integry - może "zaskoczy".
    Jeśli posiadasz miernik - podaj napięcia jak w instrukcji (w tym przypadku tylko spoczynek):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Możesz zaglądnąć do zasilacza - sprawdź, czy kondensatory w nim i na płycie nie są popuchniętel lub wylane. Odkurzyć zasilacz w środku nie zaszkodzi. Sprawdź czy wentyl w psu się kręci. Jakieś "nieładne" zapachy się pojawiły?
    ps.Użycie innego procesora dużo by wyjaśniło.
  • #22 12676629
    BaoLee
    Poziom 9  
    No to tak jak mówie. Podłączyłem monitor do zintegrowanej, bez ramu i karty graf włączyłem pc.. coś zaburczało i tyle, żadnego znaku życia :)
    Nie było żadnych zapachów.. kondensatory sprawdzone i wszystko wygląda po staremu.
    Co mam sprawdzić dalej ?
  • #23 12676647
    Dj Joker
    Poziom 26  
    Te napięcia sprawdź, to że kondensatory wyglądają ok, to nie znaczy że jakiś mosfet sie nie sfajczył. Sprawdź je koniecznie ;)Albo podłącz inny zasilacz.
  • #24 12676706
    safbot1st
    Poziom 43  
    BaoLee napisał:
    Co mam sprawdzić dalej ?

safbot1st napisał:
    Jeśli posiadasz miernik - podaj napięcia jak w instrukcji (w tym przypadku tylko spoczynek):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

safbot1st napisał:
    Włóż jeszcze pojedyńczą kość RAM, monitor podepnij do integry - może "zaskoczy".

...czasami wydaje mi się, że moja klawiatura za delikatnie pisze...
  • #25 12676721
    Dj Joker
    Poziom 26  
    safbot1st - Innych głosy też są przecież bez celowe...

Prosta sprawa, jak autor chce naprawiać to niech kupi wreszcie najtańszy multimetr i tak zawsze w domu się przydaje.
  • #26 12676899
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dj Joker napisał:
    najtańszy multimetr i tak zawsze w domu się przydaje.

Potwierdzam - to się kabel jakiś przetrze itp. - jak najbardziej "must have" :)
  • #27 12677734
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    BaoLee napisał:
    @młody14, zasilacz jest gówniany :) ale przez 3 lata ciągnął all, aż miło .

No to swoje juz wyciągnął. Teraz stwierdził że dalej nie da rady i jebs w płytę główną za 3 lata bezlitosnego katowania :-) jak dla mnie pierwszymi ostatnim podejrzanym zostaje zasilacz. Sieknal na płytę zbyt wysokie napięcie i tym ją ubil. Choć to nic pewnego. Zaopatrz się w miernik, pomierz napięcia z zasilaczu (tylko nie podłączaj do niego dysku jeśli tak Ci na nim zależy) i podaj je tu. Najlepiej by było jakbyś przeszedł się z częściami z twojego kompa do kogoś i u niego je sprawdził.
  • #28 12677810
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ponawiam apel o włożenie 1 kości RAM i odpalenie tego cuda na integrze!
  • #29 12677829
    BaoLee
    Poziom 9  
    Spróbowałem z ramem, bez ramu, różne cuda. Z napięciami nie będę się bawił bo jeszcze go dobije. Gdy skończyły mi się pomysły, zaniosłem do lekarza :)
    dziękuje wszystkim za pomoc. Poinformuje co było przyczyną za kilka dni .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się, wyświetlając czarny ekran i nie pozwalając na dostęp do BIOS-u. Zestaw komputerowy składa się z procesora AMD Phenom II X4 840, płyty głównej Asrock N68-S3 UCC, karty graficznej NVIDIA GeForce GT 520, zasilacza 400 W oraz 8 GB pamięci RAM Kingston. Po włączeniu komputera wentylatory działają, ale brak jest charakterystycznych dźwięków uruchomienia. Użytkownik sprawdził monitor, kable oraz zasilacz, ale problem nadal występuje. W dyskusji sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie karty graficznej, zasilacza lub płyty głównej. Użytkownik przeprowadził kilka testów, takich jak odłączenie karty graficznej i pamięci RAM, a także reset BIOS-u, co nie przyniosło rezultatów. Ostatecznie zdecydował się na oddanie komputera do serwisu w celu diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA