logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] samsung/sync master/940ew - Ciemny obraz usterka techniczna.

KruQQ 30 Sie 2013 18:07 1467 2
REKLAMA
  • #1 12685522
    KruQQ
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Moim problemem jest monitor który po podłączeniu do komputera daje ciemny obraz oraz piskliwy dźwięk . Dźwięk to pewnie cewka.
    ale bardziej mnie interesuje strasznie ciemny obraz tak że w dzień nie da się na nim pracować jedynie w nocy przy zagaszonym świetle jest zdatny do pracy.
    Dane techniczne:
    P/O NO: 93000008020
    O/C NO: 52571040
    Model : LG 19HAWCSH/EDC
    ASS'y NO: BN91-01183F
    LCD: AUO 19" TYPE: Wide
    S/N NO: 2007 W21 02429

Wykluczyłem problem związane z kablami karta graficzna i reszta podzespołów.
    Sprawdzałem na innym komputerze efekt ten sam .
    Ustawienia monitora z jego własnego menu nie pomagają.
    obraz nie chce być jaśniejszy.
    samsung/sync master/940ew - Ciemny obraz usterka techniczna.

Na zdjęciu jest układ od tego monitora.
    Jeśli ktoś widzi jakieś nieprawidłowości lub ma propozycje usterki byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12685601
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Do desantu masz oba kondensatora te tuż obok trafa na środku PCB. Daj sobie zdjęcie na powiększenbie i porównaj z resztą, a zobaczysz, ze mają wywalone lekko denka i po mojemu oto jest cała usterka monitora. Po prostu kondensatory straciły swoją nominalnąpojemność/nomilnalną ilość prądu jakimogą zmagazynować przez co spadło napięcie i dlatego monitor działa jak działa. Jeżeli nie byłoby kondensatora o takich parameratach jak na oryginale, może być większa, ale pojemność musi być taka sama. Zobierz sobie je tylko do abarytowego porównania, bo ja miałem taki przypadek, że kupowałem kondensator na 16V zamiast 10 i okazało się, że ledwo wszedł, tak więc warto zabrać oryginał i jeżeli nie będzie na takie samo napięcie porównać, czy gabarytowo podejdzie.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze jeden masz do desantu - lewy dolny róg PCB C119 oznaczenie. Dobrze będzie też wymienić sąsiednie, czyli C109, C110, pomimo tego, ze są ok, ponieważ ze względu na ten jeden, sąsiedzi na pewno dostali ostro i stracili swoją pojemność, a nawet dla 100% pewności i za razem dla świetego spokoju pozostałe w tej okolicy również bym wymienił, ponieważ zapewne one też zdechną, a koszt kondensatorów nie jest taki duży, tak więc uważam, że jak już się naprawia, to raz a porządnie, tak więc warto dać te nie więcej jak 15-20 zł.(pewnie nawet grubo przesadzam) i wymienić te kondensatory na Jamicony np. i wtedy monitor posłuży jeszcze dlugie lata.
  • #3 17085703
    KruQQ
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    wymiana pomogła. monitor chodzi do tej pory ;)
REKLAMA