logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Compact Green 16esi - dziwne zachowanie podczas grzania c.o.

aromed 01 Wrz 2013 09:35 2874 8
REKLAMA
  • #1 12690399
    aromed
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Ponieważ nie znalazłem na forum rozwiązania mojego problemu zdecydowałem się napisać. Kocioł jak w temacie, w tej chwili ma około 3 lat. Przez jakieś 2,5 roku działał bardzo dobrze. Pewnego wieczoru stwierdziłem, że w domu jest zimno. Piec nie działał. Serwisant dokonał przeglądu i stwierdził że uszkodzeniu uległa sonda pogodowa, którą odłączył. Temperatura c.o. ustawiona na sztywno. Drugi serwisant grzebał ze 2 godziny i stwierdził, że nie wie co jest. W skrócie: obecnie piec jako tako działa - widać to na załączonym w linku filmie. "Kaloryferek" na wyświetlaczu miga - pompa niby chodzi, ale nie ma płomienia. Po chwili piec odpala, temperatura wzrasta do roboczej, przekracza ją i piec się wygasza. Cały cykl się powtarza. Czasami jest tak, że piec pochodzi dłużej, ale wtedy zadana temperatura zmienia się sinusoidalnie - powiedzmy ma być 60 a jest 63 i spada do 57 i rośnie i spada i tak w kółko. Kaloryfery są ciepłe tylko do połowy. Wygląda to jakby był problem z podaniem nagrzanej wody do kaloryferów? Może coś się przytkało urwanym kamieniem w instalacji? Wcześniej kaloryfery były cieple całe a temperatura była stała jak głaz. Co dziwne, obecnie nie ma problemów z grzaniem cwu. Piec stabilnie trzyma 80 stopni podczas grzania zasobnika. Chcę się poradzić zanim serwisant wymieni połowę pieca. Obecnie obstawia sondę NTC. Co Wy na to? Aha jeszcze link.

https://www.youtube.com/watch?v=nnJuegNsKyc

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12690744
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    Witam, trzeba sprawdzić czy filtr C.O nie jest przytkany no i zaobserwować czy sonda NTC na CO nie jest wadliwa.
  • #3 12691228
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1978
    Brak przepływu przez kocioł.
    Sonda NTC również miałaby wpływ przy pracy na CWU. Kocioł grzejąc ciepłą wodę również kontroluje swoją temperaturę.
    Sprawdź filtr siatkowy przed kotłem tak jak napisał WOjtek92.
    Przynajmniej 3 grzejniki ustaw na głowicach 5 lub je zdemontuj.
    Może być również problem z zaworem 3D ale najpierw sprawdź filtr.
  • REKLAMA
  • #4 12692188
    aromed
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie. Czy filtr jest wbudowany w kociol, czy takowy powinien byc zamontowany na rurkach dochodzących do pieca ? U mnie niczego takiego nie ma - dom byl kupowany od dewelopera i mam wrazenie ze przyoszczedzono na czym się dało... Mnie też wydawało się że może być problem z przepływem. Moim zdaniem pompa pracuje jakby ciszej - dzwiek jest stlumiony, poza tym wyglada to jakby piec mial problem z podaniem podgrzanej wody na obwod... Rozwazalem awarie pompy itd. Myślałem nawet nad tym żeby jakiś sposób przepłukać instalację grzejnikowa, byc może coś by wyleciało i odblokowało przepływ. Początkowo piec miał problemy również przy grzaniu ciepłej wody temperatura również falowała nawet wyskakiwał jakiś błąd ale z czasem jakby sam się naprawił problemy sa tylko przy ogrzewaniu. Jeeszcze pytanie: czy sonda NTC jest jedna czy osobne dla co i cwu? Pozdrawiam.
  • #5 12692207
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Sondy są osobne ale to robota dla serwisu, jeśli masz belkę montażową to filtr masz w zaworze C.O (ostatnie przyłącze z lewej) bądź jest gdzieś na rurce wchodzącej do kotła.
  • #6 12692528
    aromed
    Poziom 10  
    Wiem ze to robota dla serwisu. Sam nie będę grzebal. Odpalilem piec bo ciut zimno :-) Wrzucilem kolejny filmik jak pracuje http://youtu.be/02rWK0fhvDg rurka od pieca ciepla, do pieca prawie zimna. Filtr byl chyba sprawdzany , zawor 3d tez, tzn pan ruszal jakims bolcem i twierdzil ze ok. Wydaje mi sie tez ze jest zbyt wolny przeplyw bo prawie nie slychac szumu wody w kaloryferach. Czy mozna w jakis sposob sprawdzić wydajnosc pompy i jaka powinna byc ta wydajność?
  • REKLAMA
  • #7 12693179
    W0jtek92
    Poziom 39  
    A może silnik zaworu 3 drogowego się zepsuł? Serwis go nie sprawdził? Masz ewidentny brak obiegu, skoro pompa 'wibruje' gdy ją dotykasz znaczy że pracuje.
  • REKLAMA
  • #8 12695795
    Piotr77777
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 266
    Jeśli to deweloper robił to pewnie jest zastosowany filtr taki jaki byl na wyposażeniu w kotle czyli z dużymi dziurkami w sitku a on raczej sie nie zatyka.
    Przyczyna może byc sonda ale podejrzewam ze bałaganu narobił tez pierwszy "serwisant" odłączając pogodówke.
  • #9 12796738
    aromed
    Poziom 10  
    No więc tak:
    Najpierw przyjechał serwisant (ten pierwszy) i wymienił 2 sondy NTC. Nie dało to dużo, kocioł jako tako pracował na temp. 58 st, oczywiście "falowo". Przy grzaniu cwu dodatkowo wyskakiwał błąd 78 lub 79 i zawieszał kocioł. Sprawdził filtr i zawór trójdrogowy. Nic. Konsultował się chyba z centralnym serwisem poradzono zmniejszyć max temp wody idącej do wężownicy zasobnika na 70st (?)... i obserwować. Po wymianie zdań i mojej niechęci co do zostawienia mnie z niesprawnym piecem w akcie desperacji serwisant wymienił pompę - i okazuje się że to prawdopodobnie było to. Piec zachowuje się zupełnie inaczej czyli normalnie. Ponieważ zrobił to jakąś godzinę temu za wcześnie na hurraoptymizm, ale jestem dobrej myśli... Temperatura jest stabilna, piec bez problemu pracuje np na 40 stopniach... A już na początku mówiłem, że wydaje mi się jakby tamta stara pompa pracowała ciszej niż zwykle i nie słychać przepływu wody w kaloryferach. Ale kto mnie słuchał, przecież pompy się nie psują... Chociaż trzeba przyznać, że się kręciła, tylko widocznie wolniej, albo to wina zakamienienia, bo dość duży nalot na wirniku a może elektronika jakaś... W każdym razie z nową jest ok. Rozważam jeszcze płukanie instalacji. Napiszę na pewno co było dalej. Dzięki za odzew.

Piec działa, pompa na pierwszym biegu i jest ok. Serwisant zamontował trochę inną pompę, tzn ma inne prędkości na poszczególnych biegach. Pierwszy taki jak był, drugi taki jak trzeci w tej starej i trzeci - 110w. Z płukania na razie rezygnuję, po pierwsze nie mam kasy (koszt pompy). Temat zamykam. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kotłem Beretta Compact Green 16esi, który po 2,5 roku działania przestał prawidłowo grzać. Po przeglądzie serwisanta stwierdzono uszkodzenie sondy pogodowej, a po odłączeniu jej kocioł działał, ale z nieprawidłowościami w temperaturze i brakiem płomienia. Użytkownik podejrzewał problemy z przepływem wody, filtrami oraz pompą. Po wymianie sond NTC i dalszych próbach, serwisant wymienił pompę, co poprawiło działanie kotła, stabilizując temperaturę. Użytkownik zauważył, że stara pompa pracowała ciszej, co mogło wskazywać na jej uszkodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA