logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego magnetowid SHARP VC-A30 zatrzymuje się po naciśnięciu PLAY?

andypola.dark 12 Mar 2005 16:15 3332 7
REKLAMA
  • #1 1309482
    andypola.dark
    Poziom 10  
    Witam! Wpadł mi do naprawy magnetowid Sharp VC-A30, wszystko w nim działa bez zarzutu prócz jednego - po naciśnięciu przycisku PLAY taśma podsuwa się do głowicy głowica startuje wszystko odbywa się normalnie,jednak po ok.1sek w momencie uruchomienia się silnika napędu taśmy wyświetlacz przełącza się na STOP taśma odsuwa się i wszystko wraca do pozycji STOP.Po ponownym naciśnięciu PLAY wszystko się powtarza.Wie ktoś co to może być?Dodam że układ AUTO STOPU działa napięcia są w normie,taśma nie ma dużych oporów przy przewijaniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1309936
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Poniewaz mialem ten sam problem skorzystalem z programu naprawczego µP na elektrodzie (najpierw naprawilem zasilacz),jesli wszystko masz w porzadku (tory optyczne ) to dolacz 4,7 k do +5V i chyba noga 21 µP(sprawdz to)Moj zadzialal .
  • REKLAMA
  • #3 1310006
    andypola.dark
    Poziom 10  
    Co robiłeś z zasilaczem, ta sztuczka z 4,7k u mnie nie działa.
    Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

Przez chwilę zaczął mi normalnie działać, myślałem że to zimny lut, ale obejrzałem wszystkie płytki - są w idealnym stanie.
  • #4 1310319
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    Wymienilem wszystkie elektrolity (byly po13 latach wyschniete i bez pojemnosci) w zasilaczu .Sproboj wymienic przelacznik funkcji .
  • REKLAMA
  • #5 1310584
    andypola.dark
    Poziom 10  
    Podmieniłem płytkę z silnikiem głowicy, wszystko jest O.K.coś na niej nie kontaktuje, chyba magnetyczny czujnik obrotów, jak sprawdzę to dam znać. Dzięki!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1314642
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Ja stawiam na przełącznik funkcji i sprawdzilbym rzeczywiście zasilacz.
  • #7 1316592
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Sprawdź impulsy zwrotne obrotów druma Jeżeli nie dochodzą do procesora to objaw będzie właśnie taki jak opisałeś.
  • #8 1317003
    gavi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ziemniak napisał:
    Sprawdź impulsy zwrotne obrotów druma Jeżeli nie dochodzą do procesora to objaw będzie właśnie taki jak opisałeś.

Dokładnie tak. A precyzyjniej:
    Z drumu pobierane sa impulsy fazy i częstotliwości. Impulsy fazy podawane sa na układ formowania w serwie (jest troszke bardziej skomplikowane, ale dla uproszczenia mozemy tak załozyć) i wytwarzana jest tam z nich fala prostokątna o współczynniku wypełnienia 1:1 .Fala ta ma dwa zadania
    1. Steruje przełącznikiem głowic we wzmacniaczu wstępnym
    2. Jest podawana na mikroprocesor sterujący mechaniką i informuje mikroprocesor o tym iz drum sie obraca. Brak właśnie tej fali powoduje opisany efekt zatrzymywania się magnetowidu. Przyczyny moga być oczywiście różne - zarówno brak impulsów fazy z drumu (uszkodzona głowiczka pick-up lub wyłamany magnesik na dolnej części silnika - tez sie z tym spotkałem), pusty kondensator szeregowy przez który impulsy podawane są na serwo , jak tez i uszkodzenie samego serwa.

Generalnie przy próbie uruchomienia odtwaraania testowane są następujace czujniki:
    1. Czujnik obrotu bebna - mechanizm omówiony przed chwilą. Objaw - taśma jest dociagana do głowicy i albo natychmiast, albo po 1-2 sekundach (w zależnosci od magnetowidu) cofa się do pozysji stop.
    2. Czujnik przesuwu taśmy - czujnik umieszczony najczęsciej pod talerzykiem dowijajacym. Z czujnika wychodzi fala prostokątna (przy obrocie talerzyka) o amplitudzie nie mniejszej niz 3,5-4V. Sygnał wchodzi na procesor i informuje o przesuwie taśmy (dowijaniu). Objawy : przy braku sygnału taśma jest dociagana do głowicy i rusza normalny przesów, lecz po okoła 4-6 sekundach zatrzymuje się i cofa do pozycji stop. Czesta przyczyna jest zakurzenie czujnika opto pod talerzykiem i spadek amplitudy sygnału. Zdarza się nieraz, że np na początku kasety taśma "idzie" a pod koniec wyłacza się - jest to również efekt brudnego czujnika. Poniewaz przy szybszych obrotach (początek taśmy) częstotliwość fali jest większa, więc na detektorze sygnał będzie większy niz przy wyższych obrotach - przy "progowym " zabrudzeniu jest to istotne
    Czujnik ruchu jest najczęściej pod przednim talerzykiem, rzadko - pod tylnym. W ekskluzywnych modelach zdarzają się pod oboma i słuzą do dodatkowych funkcji (np. remaining time lub zmienna predkość przewijania)
    3. Czujniki początku i końca taśmy - testowane są najczęściej przed uruchomieniem funkcji odtwarzania. Uszkodzony tylny czujnik moze "oszukiwać" procesor , że taśma jest na końcu i nie pozwoliś w ogóle na star odtwarzania, ale spotkałem się tez z efektem startu owijania taśmy dookoła głowicy i natychiastowym powrotem do stop - odobnie jak w punkcie 1 ale szybciej i krócej
    Myślę że dla większości forumowiczów są to sprawy oczywiste, ponieważ jednak jak widzę zdarzają się tez nowi adepci, do nich kieruję ten tekst.
    Pzdr,
    W

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Sharp VC-A30 zatrzymuje się po naciśnięciu PLAY, gdy taśma podsuwa się do głowicy, a następnie po około sekundzie silnik napędu taśmy uruchamia się, ale urządzenie przełącza się na STOP i taśma cofa się. Problem nie wynika z układu AUTO STOP ani z oporów taśmy. Przyczyną mogą być impulsy zwrotne obrotów druma, które nie docierają do mikroprocesora sterującego mechaniką, co powoduje zatrzymanie odtwarzania. Możliwe usterki to uszkodzony czujnik obrotów (np. magnetyczny czujnik lub głowiczka pick-up), wyłamany magnes na silniku, uszkodzony kondensator szeregowy w torze sygnału fazy lub awaria serwa. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana elektrolitów w zasilaczu, przelacznika funkcji oraz testowanie sygnałów fazy i częstotliwości z druma. Dodatkowo, w niektórych przypadkach pomocne może być podłączenie rezystora 4,7 kΩ do +5V i odpowiedniej nóżki mikroprocesora (np. nóżka 21). Wymiana lub sprawdzenie płytki z silnikiem głowicy oraz czujników obrotów jest również wskazana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA