logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galaxy Tab 2 - Doskonałe połączenie z WiFi - brak dostępu do internetu

Iwantcookie 03 Wrz 2013 13:39 17097 8
REKLAMA
  • #1 12697970
    Iwantcookie
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam. Nie jestem pewien czy temat powinien zawisnąć tu czy w dziale z urządzeniami mobilnymi, więc jeśli nie trafiłem proszę o przeniesienie.

Ale do rzeczy.

Mój problem jest prosty, aczkolwiek dla mnie abstrakcyjny. Sprowadza się do tego, że Tab łączy się bezproblemowo z siecią WiFi, ma pełen zasięg, jest ikonka na pasku zadań i nawet świecą się strzałki upload/download, ale nie ładują się strony internetowe ani sklep Google'a. Sieć jest sprawna, testowane na kilku laptopach, innych urządzeniu z androidem i wszędzie działa. Nikt z kilkunastu użytkowników nie zgłaszał problemów. Tylko to jedno urządzenie nie chce działać.

Kilka danych o sieci:
    WPA2-PSK/WPA-PSK
    AES+TKIP
    Uwierzytelnianie pod adresach MAC (urządzenie zostało dodane do tabeli)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12698107
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Zobacz na tablecie czy jest włączone DHCP, jak tak to czy są poprawne: ip, brama, dns.
  • REKLAMA
  • #3 12698268
    Iwantcookie
    Poziom 17  
    Wszystko co wymieniłeś jest poprawne. Adres IP otrzymał dobry, z wolnej puli. Bez żadnego konfliktu.

Może być przydatną informacja, że po zmianie szyfrowania na WPA-PSK + TKIP laptopy samsunga zaczęły śmigać szybciej w sieci, jednak w tym tabie nic się nie zmieniło. Wygląda na to że samsung nie radzi sobie z AES na urządzeniach netgear'a i nie za bardzo umie sobie wtedy wybrać TKIP przy AES+TKIP. Tylko czemu tab nie zaczął śmigać, a inne samsungi chodzą lepiej...
  • Pomocny post
    #4 12698388
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 168
    Chodzą szybciej bo to twój AP nie radzi sobie z szybkim szyfrowaniem po AES :)
    TKIP nie jest tak wymagające i router szybciej przerzuca i potwierdza pakiety (kosztem poziomu bezpieczeństwa).
    Nawet jakby laptopy miały włączone softwarowe szyfrowanie AES w driverach, to nie dało by się tego realnie odczuć, chyba, że masz jakieś przedpotopowe procesory w nich. Zresztą większośc kart WiFi szyfruje dziś dane sprzętowo.
    Co do Tab-a to ew. sprawdź jeszcze czy synchronizuje czas z siecią poprawnie.
    Może to być też problem DNS-ów. Czasami problemem jest tzw. cach-owanie DNS ustawione w routerku. Czy jeżeli jako stronę www wpiszesz jakiś IP gdzie jest strona to też nie działa ?
    Np czy działa na nim strona do zarządania AP-kiem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12699052
    dinos83
    Poziom 33  
    WEP i WPA-TKIP nie jest kompatybilne z 802.11n. Ping na tablet idzie, czyli masz połączanie lan? Podałeś ze IP jest ok, a Brama, DNS? Sprawdź czy działa strona http://213.180.141.140 W routerze widnieje tablet, widać jakiś ruch w pakietach? Przywróć ustawienia fabryczne w tablecie.
  • REKLAMA
  • #6 12699437
    Iwantcookie
    Poziom 17  
    AP raczej sobie radzą z szyfrowaniem AES bo wszystkie inne urządzenia bezprzewodowe hulają. To drogi sprzęcior, do 16 zarządzalnych AP i do tego jednostka zarządzająca. Dość wysoka półka.

Jednostka pokazuje że urządzenie jest wpięte w sieć, a połączenie jest szyfrowane na AES (jeszcze zanim zmieniłem na TKIP). Ruch w pakietach jest znikomy. Co do ustawień fabrycznych to pewnie tym się skończy ale zanim to zrobię chcę sprawdzić wszystkie możliwe alternatywy.

W sumie nie testowałem czy strony wchodzą z pomięciem DNS'ów. Jak go dzisiaj z powrotem dostanę to spróbuje. Dzięki za uwagę. Taby mają jakąś pamięć podręczną DNS'ów, można zrobić flush?
  • Pomocny post
    #7 12700324
    dinos83
    Poziom 33  
    Niby są jakieś programy co czyszczą pamięć podręczną DNS. Jeszcze możesz spróbować usunąć cache z programów. Może się okazać ze jakiś program, gra robi problemy.
  • #8 12700479
    Iwantcookie
    Poziom 17  
    Cashe czyste,z instalacją z sklepu jest ten problem że nie ma neta a nie ma tam żadnego explorera plików i nie wiem czy da rade bez niego zainstalować coś z poza sklepu. Jak dostane sprzęt z powrotem to przetestuje wszystkie Wasze rady i dam znać jakie były efekty.
  • #9 12726638
    Iwantcookie
    Poziom 17  
    Dostałem sprzęt z powrotem. W międzyczasie dołożyłem u siebie w pokoju router, niezależny od zestawu o którym ostatnio pisałem. Sieć skonfigurowana jest na nim na WPA2, AES+TKIP. O dziwo Tab chodzi bezproblemowo... Tak samo na sieciach domowych...

Pozostałe urządzenia zrekonfigurowałem na WPA, TKIP. I zaczął na niej chodzić jak burza...

Zgłupiałem całkiem teraz... Możliwe, żeby średniej klasy router (taki o: Linksys Cisco) radził sobie z szyfrowaniem AES, a sprzęt Netgear'a za grubą kasę (WMS5316) nie?

P.S. Rozwiązano, problem leżał po stronie nieprawidłowo działającego AP.

P.S. 2: Problem wrócił, tym razem na innym modelu Galaxy Tab'a. Po zagłębieniu się w odpowiedzi do tego tematu przyjrzałem się jeszcze raz ustawieniom jednostki zarządzającej i wygląda na to, że nie pobiera ona poprawnie czasu z serwera czasu, niezależnie od tego jaki serwer się wybierze. W tej chwili uparcie twierdzi, że jest 14 lipca, godzina 8:14 i za cholerę nie mogę tego zmienić.

Firmware jest najnowszy, restart jednostki nie pomaga. Macie jakiś pomysł?

P.S. 3: Dla potomnych: problem leżał w tym, że sprzętowy firewall nie puszczał zapytań o czas do zewnętrznego serwera czasu. Udało się to naprawić podając jednostce adres lokalnego serwera czasu (tutaj akurat admina domeny).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tabletem Galaxy Tab 2, który łączy się z siecią WiFi, ale nie ma dostępu do internetu. Inni użytkownicy nie mają podobnych problemów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień DHCP, adresów IP, bramy i DNS. Po zmianie szyfrowania z WPA2-AES na WPA-TKIP, inne urządzenia zaczęły działać lepiej, ale tablet nadal miał problemy. Użytkownik odkrył, że problem leży po stronie nieprawidłowo działającego punktu dostępowego (AP), a po podłączeniu do innego routera (Linksys Cisco) tablet działał bez zarzutu. Dodatkowo, problem powrócił na innym modelu Galaxy Tab, co sugeruje, że ustawienia czasu w AP mogą być nieprawidłowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA