logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres kawowy Tchibo Cafissimo TCM257880 - nie działa

kamil246 03 Wrz 2013 16:13 110424 27
REKLAMA
  • #1 12698430
    kamil246
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Ekspres kawowy Tchibo Cafissimo nie działa.
    Ekspres wcześniej nie był używany przeleżał rok w pudełku.

Objawy:
    Migają wszystkie przyciski i wskaźnik "zbiornik na wodę pusty". Pompa się uruchamia lecz ekspres nie pobiera wody. Gdy pompa samoczynnie się wyłączy, przyciski świecą nadal.
  • REKLAMA
  • #2 12764949
    wiciury
    Poziom 12  
    Ocena: 71
    Sprawdź czujnik zamkniętej prawidłowo szuflady z kapsułką, to taki dzyndzel, który powinien się wepchnąć po zamknięciu prawidłowo włożonej szufladki z kapslem. U mnie był problem, bo szufladka pękła po obwodzie i nie wciskała prawidłowo czujnika. Tchibo daje dożywotnią gwarancję na tę część, z czego skorzystałem.
  • REKLAMA
  • #3 12772539
    kamil246
    Poziom 9  
    Niestety to nie to, nie przyniosło rezultatu.
  • #4 12946983
    maxiara
    Poziom 1  
    Ocena: 11
    Pomóżcie mi, upadla mi ta czarna część, w którą wkłada się kapsułki, rozpadła się, ale udało mi się ją złożyć - niestety źle. Teraz nie mogę jej rozłożyć by to zmienić. Czy mogę gdzieś kupić taką część? Albo jeśli zareklamuję - ile może kosztować wymiana/naprawa?
  • #5 12948467
    wiciury
    Poziom 12  
    Ocena: 71
    Pojemnik na kapsułki ma DOŻYWOTNIĄ gwarancję. Zadzwoń na linię serwisową i zamów nową. Widać Twoja posiadała wadę i rozpadła się w czasie normalnego użytkowania.
  • #6 16905455
    zupens007
    Poziom 10  
    Ocena: 32
    Mój ekspres również stał dłuższy czas nieużywany. Podczas próby zaparzenia kawy cała woda idzie w przelew i na ociekacz zamiast przez dyszę. Rozebrałem ekspres, sprawdziłem drożność wężyków i wydają się być ok. W starszych tematach znalazłem poradę by drucikiem przeczyścić dyszę tą bezpośrednio przy kapsułce, nic nie dało. Dodam tylko że gdy użyję pokrętła do spieniania mleka, to woda lejąca się do tacki jest gorąca. Przy rozbieraniu zainteresowała mnie jedna rzecz, trójnik wychodzący z podgrzewacza (na czerwono na zdjęciu). Czy on nie powinien mieć w sobie jakiegoś zaworu, który w pierwszej kolejności powinien kierować wodę do góry a nie wszystko w bok i do ociekacza?
  • REKLAMA
  • #7 17055280
    Art-75
    Poziom 10  
    Cześć

Mam to samo co zupens007.
    Przerobiłem motyw z przetykaniem górnej dyszy jak kolega wyżej - bez skutku.
    Odkamieniałem ekspres dwa razy.
    Woda czasem jeszcze leci na tyle aby dało się zrobić kawę, ale i to nie zawsze.
    Na koniec parzenia słychać charakterystyczne cmoknięcie widoczne na wodzie, która ulała się do tacki.

Proszę mądre głowy o poradę, albo kolegę wyżej jeżeli rozwiązał problem.
  • #8 17055298
    zupens007
    Poziom 10  
    Ja swój ekspres ogarnąłem. U mnie woda zamiast do zaparzacza lała się w przelew, a to dlatego, że trójnik z zaworem był niesprawny. Rozłożyłem wszystko na części pierwsze, następnie złożyłem i wszystko działa. Przy czyszczeniu dyszy cienki drucik trzeba naprawdę głęboko wcisnąć. U mnie pomogło. A proces odkamieniania kończy się normalnie, bo u mnie przy zatkanej dyszy nie mógł dojść do końca i ekspres sygnalizował błąd.
  • REKLAMA
  • #9 17061294
    Art-75
    Poziom 10  
    Rozkręciłem ekspres i rozłożyłem gumowe wężyki. Przeczyściłem je razem z czarnym trójnikiem na ile mogłem, trochę kawowego nalotu się w środku osadziło. Potem drucikiem ok. 15 cm przetkałem górną dyszę od strony gdzie wkłada się kapsułki. Nie widziałem na drucie żeby coś tam było. Jak na razie bez poprawy.
    @zupens007, a czy Ty rozbierałeś ten biały trójnik, który zaznaczyłeś na zdjęciu i wężyki, które łączy?
  • #10 17061697
    zupens007
    Poziom 10  
    Rozbierałem ten trójnik, jest w nim zawór bezpieczeństwa - sprężynka z kawałkiem plastiku. Gdy ciśnienie urośnie bo, np. dysza jest zatkana, to zawór się otwiera i cała woda idzie w tackę przy ociekaczu. Jeżeli chcesz go rozebrać, to niech ekspres będzie zimny, bo ja trochę poparzyłem się parą.
  • #11 17077350
    Art-75
    Poziom 10  
    Ten zaworek ze sprężynką też wyciągałem i czyściłem za pierwszym razem. Teraz już dzieje się tak, że woda przestaje lecieć przez kapsułkę i nie ścieka już do tacki tylko wypływa z podajnika kapsułki dookoła. Tak jakby ciśnienie w kapsułce było wysokie, ale woda nie nie znajdowała w niej ujścia. Jutro idzie na śmietnik.
  • #12 17077781
    zupens007
    Poziom 10  
    Co się poddajesz tak szybko, wystaw na części. A kapsułki masz świeże? Spróbuj dźwignię metalową mocującą kapsułkę zaciągnąć zdecydowanym ruchem, może szpikulec nie przebija folii zabezpieczającej.
  • #13 17078071
    Art-75
    Poziom 10  
    Folia się przebija.
  • #14 17758399
    Kawoszkaa
    Poziom 8  
    Ocena: 22
    Witam
    Może znajdzie się na forum osoba, która będzie w stanie mi pomóc.
    Mam ekspres tchibo classic, ale ten starszy model. Po włączeniu ekspresu standardowo świecą się wszystkie lampki i nie było w tym nic dziwnego gdyby nie to, że lampka od wody miga na czerwono (woda jest w zbiorniku, pojemnik na kapsułki prawidłowo włożony).
    Nie ma też szans na odkamienienie, bo według instrukcji po naciśnięciu równocześnie włącznika wył/wł oraz pary lampki od kaw powinny świecić od lewej do prawej, natomiast mrugają równocześnie lampki od kawy parzonej i crema i po 10 minutach się wyłącza.
    Co jest tego przyczyną?
  • #16 17758441
    Kawoszkaa
    Poziom 8  
    Czy żeby dotrzeć do pływaka jak i czujnika, to muszę rozkręcić ekspres?
  • #17 17758804
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3320
    Pływak jest w zbiorniku, czujnik jest wewnątrz ekspresu.
    Pływak powinien w wodzie się podnieść a w środku jest magnes, i reaguje na niego czujnik pod obudową ekspresu.
    Znajdź jakiś magnes w domu i przyłóż do tylnej ściany ekspresu na wysokości pływaka - sprawdzisz w ten sposób czy czujnik działa, jeśli pokaże że woda "jest".
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #18 17758822
    Kawoszkaa
    Poziom 8  
    Czy pływak jest częścią, która jest widoczna czy gdzieś wbudowana?
    Jeżeli jest to luźna pływająca część, to w zbiorniku niczego takiego nie mam.
    Czy jesteś w stanie wytłumaczyć gdzie ten czujnik się znajduje, jak wygląda?
    Podaję link modelu jaki posiadam, może łatwiej będzie zaznaczyć.
    Już wiem, że pływak jest ok. Sprawdziłam magnesem i lampka nie reaguje, więc czujnik. Jak można to naprawić?
  • #19 17769650
    Kawoszkaa
    Poziom 8  
    Witam,
    Czy jest ktoś mi w stanie pomóc z tematem?
  • #20 17769841
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3320
    Jeśli czujnik nie reaguje na magnes, to zapewne jest uszkodzony. Tej części się nie naprawia tylko wymienia.

By mieć pewność co do usterki proponuję zwarcie na stałe jego przewodów. - wówczas musi pokazać, że jest woda.
    Jeśli pokaże, to można śmiało wymienić czujnik.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #21 17769887
    Kawoszkaa
    Poziom 8  
    Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Czujnik pokazuje prawidłowo stan wody. Gdy wody brakuje, to świeci się lampka od wł/wył i wody.
    Przy włączeniu ekspresu i pełnym zbiorniku wody dodatkowo mruga lampka od wody, mimo to można parzyć kawę. Ekspres nie reaguje na komendę, żeby go odkamienić.
  • #22 18606400
    tomas256
    Poziom 1  
    Ocena: 10
    Wyjąłem po dłuższym czasie ekspres i mam sytuację taką samą co opisuje @zupens007. Wodę pobiera, ciśnienie jest, ale woda nie wychodzi dyszą, a wraca do tacki. Wszystko to, co jest opisywanie w temacie, zrobiłem. Ekspres był używany bardzo mało, potem na dłuższy czas schowany.
    Rozebrałem cały ekspres, wyczyściłem, odkamieniłem to co możliwe, dalej to samo. Dysza jest drożna.
    Zaciekawiła mnie jedna kwestia przy rozkładaniu. Czy przy zaworze bezpieczeństwa (?) powinny być drożne te 2 kanały? Ten zaznaczony na zielono jest drożny, a ten czerwony nie. Tak powinno być? Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak.
    Wnętrze ekspresu do kawy, widoczne są zaznaczone elementy: zawór bezpieczeństwa z dwoma kanałami, miejsce na sprężynkę oraz rury z wodą.

Przy okazji. W ekspresie są 3 sprężynki, jedna przy spieniaczu, druga przy trójniku (kolor niebieski) a trzecia? Po rozbiórce została mi jedna, najszersza, ~ 2cm długa i nie wiem skąd.

Miejsce na sprężynkę znalazłem, ale po wyczyszczeniu ekspres dalej zwraca wodę dołem do tacki. Zastanawia mnie czemu do spieniacza podaje ciepłą wodę, a do kapsułki nie? Woda do tacki wycieka zimna.
  • #23 19058003
    robinhood10
    Poziom 10  
    Pomoże ktoś jaka ma być kolejność złożenia sprężynek w zaworze od spieniacza? Rozebrałem ekspres, bo woda nie leciała górą tylko do ociekacza, i przy rozbieraniu strony od pokrętła od spieniacza rozleciało mi się i wyleciały 2 sprężyny większa i mniejsza i mała dysza. Po złożeniu w kolejności - duży zawór nasunięty na rurkę, do wewnątrz wsunięta mała sprężynka i dysza (cienką stroną do wewnątrz) i później większa sprężynka i pokrętło z obudową. Po złożeniu woda leci i z głowicy i ze spieniacza (tak jakby nie reagował na pokrętło). Ktoś pomoże?
  • #24 19061300
    Ewel84
    Poziom 1  
    Posiadam Tchibo Cafessimo Compact, dzisiaj pojawił się u mnie problem po zrobieniu kawy.
    Czerwona dioda zaczęła mrugać. Woda sprawdzona, kosz na zużyte kapsułki opróżniony, jednak nie mogę podnieść raczki. Próba dostania się do środka ekspresu okazała się jedynie dojściem do kabelków.
    Nie wiem co się stało bo wciskanie przycisków kaw okazało się bezskuteczne.
    Ekspres nie jest mój tylko na wyposażeniu mieszkania, które wynajmuję. Nie wiem co robić, bo jak się właściciel dowie, to pewnie będę musiała oddać za cały ekspres.
  • #25 19106622
    trawnikedytaaran
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Zakupiłem ekspres Cafissimo latte, nie przebija spodu kapsułki tylko delikatnie wgniata. Góra jest ok, jest dziurka. Ma problem z przepompowaniem wody przez kapsułkę.
    Jest jakiś sposób na to?
  • #26 19419287
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    nioop napisał:
    Jeśli czujnik nie reaguje na magnes, to zapewne jest uszkodzony. Tej części się nie naprawia tylko wymienia.

By mieć pewność co do usterki proponuję zwarcie na stałe jego przewodów. - wówczas musi pokazać, że jest woda.
    Jeśli pokaże, to można śmiało wymienić czujnik.

Mam podobny problem z ekspresem Tchibo, nie wykrywa pojemnika z wodą. Magnes w pojemniku podnosi się swobodnie, a przykładając magnes do obudowy czujnik reaguje prawidłowo.
    Co może być nie tak?
  • #27 19521368
    antomas
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Miałem tak z ekspresem Cafissimo Mini. Po otwarciu okazało się, że czujnik (kontaktron ) jest słabo przymocowany do uchwytu i odsunął się od tylnej obudowy - powinien przylegać "na styk". W przeciwnym wypadku odległość jest za duża i kontaktron nie "łapie" magnesu w zbiorniku.
  • #28 19556454
    AndrewS_
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Mój ekspres źle reagował na nieoryginalne kapsułki, tak jakby był przez nie za duży opór i większość wody szła do tacki. Pomagało trochę odczekanie po pierwszym włączeniu i ponowne włączenie np. za 5 minut. Teraz mój niestety nie włącza się wcale, na płytce PCB widać podniesioną do góry obudowę dławika L2, bezpiecznik cały, kondensatory nie wybrzuszone, ale i tak trzeba będzie je wylutować i sprawdzić.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres kawowy Tchibo Cafissimo TCM257880 nie działa po długim okresie nieużywania. Użytkownicy zgłaszają problemy z migającymi przyciskami oraz komunikatem o pustym zbiorniku na wodę, mimo że zbiornik jest pełny. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie czujnika zamknięcia szuflady na kapsułki, drożności wężyków oraz stanu zaworu bezpieczeństwa. Wiele osób sugeruje, że problemy mogą wynikać z zatykania dyszy lub uszkodzenia czujnika wody. W przypadku uszkodzenia czujnika, zaleca się jego wymianę. Użytkownicy podkreślają również znaczenie używania oryginalnych kapsułek, aby uniknąć problemów z przepływem wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA