logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea BP10004 - Wgrywanie danych EDID przez HDMI na Ubuntu, monitor gaśnie

fakemailit 03 Wrz 2013 21:17 2223 3
REKLAMA
  • #1 12699414
    fakemailit
    Poziom 10  
    Witam!

Poszukuję informacji na temat jak wgrać dane edid do tego monitora.
    Monitor bez tego ma problemy z funkcjonowaniem pod systemem ubuntu a dokładniej gaśnie na 1-2 sekundy. W logu znalazłem informacje o błędnych danych edid. Poprawiłem plik z danymi (pobrałem z szyny i2c przez kabel hdmi, był problem z brakiem znaku x0A(10 znak końca lini) na końcu nazwy modelu oraz numeru seryjnego a także nieprawidłowa suma kontrolna) i mam problem z wgraniem go do monitora. A mianowicie nie wiem jak nakłonić monitor ;) do wczytania tych danych.

Dodam, że staram się wgrać dane przez kabel hdmi ale monitor ich nie przyjmuje. Wyczytałem, że może to być związane z zabezpieczeniem przed zapisem do scalaka. Próbowałem w trybie serwisowym i "standardowym".
    Czy jest może jakiś ukryty tryb w którym możliwe jest wgranie tych danych do monitora? Czy jest ktoś kto może pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 12701949
    fakemailit
    Poziom 10  
    Udało mi się wgrać dane edid dla portu VGA-0 przez szynę i2c. Niestety nie miałem tyle szczęścia z portami VGA-1 i DVI z przejściówką do hdmi (da się odczytać dane z szyny i2c, ale zapisać już nie).
    Jak aktywować pozostałe porty w trybie do zapisu przez i2c?
  • REKLAMA
  • #4 12703169
    fakemailit
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Niestety żadna z opisanych metod nie pomogła. Problem polega na tym, że nie da się zapisać edid dla portów VGA1 i DVI w tym monitorze ... nie wiem dlaczego. Dla portu VGA0 wystarczyło wejść w tryb serwisowy i zapisać dane przez i2c. Próbowałem również PowerStrip-em nie pomogło dla tych dwóch portów. Może jest jakiś problem z oprogramowaniem samego monitora który to uniemożliwia. Zastanawiam się teraz nad wylutowaniem kości.
REKLAMA