logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CLAYTON ApolloPro+ AT: Błąd po aktualizacji BIOS, brak wsparcia AGP, brak backupu

Lukalago 10 Kwi 2002 22:38 3426 14
REKLAMA
  • #1 11498
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Ogólnie komp startuje. Wywala się po załadowaniu wszytkich .vxd
    Słyszałem, że to może być problem z obsługą portu AGP. Problem polega na tym, że nie moge wrócić do poprzedniej wersji Biosu (nie zrobiłem backupu :sad:) Na necie nie można dorwać starego biosu i lipa!
    Model płyty: CLAYTON ApolloPro+ AT na slocie1
    może ktoś ma lub wie jak temu zaradzić.
    Dzięki za wszelkie info.
  • REKLAMA
  • #2 11501
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    sproboj zresetowac cmos
  • #3 11517
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Po upgradzie biosu występuje z reguły koniecznoœć przeinstalowania windowsów. U mnie nie widział twardzieli :smile:).
  • #4 11529
    PiotrG
    Poziom 12  
    Racja, trzeba przeinstalować windowsy. Najlepiej ustaw wartości BIOSU na domyślne (bezpieczne), zainstaluj windowsy i zobacz czy system będzie stabilnie pracował. Jeżeli tak to dopiero wtedy ustawiaj parametry BIOS-u. Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #5 11530
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Przede wszystkim zaraz po upgradzie biosu nalezy załadować ustawienia domyślne BIOSU(Load Setup Defaults).Jeżeli to nie pomoże to będzie trzeba zainstalować Windows na nowo. Jeżeli uszkodzeniu uległy pliki *.vxd to należy wcześniej usunąć poprzednią wersję windowsa! Inaczej instalacja nic nie da..Resetowanie CMOSU potrakowałbym jako ostateczność-w tym wypadku raczej nie będzie potrzebna.
    Jeszcze jedna rzecz na którą możesz spróbować to ponowna instalacja service packa do płyty głównej Via4in1.Bo z opisu wynika że jest to płyta na chipie VIA.A może się tak zdarzyć że windows po ponownym wykryciu biosu, złącza AGP itd. nie potrafi odnaleźć prawidłowych plików-pogubił się :)
  • #6 11620
    Lukalago
    Poziom 26  
    Wszystko robiłem co piszecie, format dysku, winda itd. Stoi zawsze w tym samym miejscu (jest to ostatnie pojawienie się okna MS-DOS przed wyświetleniem windy). Próbowałem dać kartę grafiki na PCI i to samo. Napewno powoduje to jakiś sterownik ale do obługi samej płyty. Tryb awaryjny chodzi bez problemu.
  • #7 11640
    Jacekj
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Jak ci działa bez problemu w trybie awaryjnym to raczej będzie to jakaœ karta. Najlepiej wywal wszystkie i zainstaluj windowsy na gołym sprzęcie i nastepnie dokładaj to, co tam jeszcze masz (modem lub karta sieciowa). Grafika raczej to nie bedzie.
  • #8 11653
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Najlepiej przejrzeć plik bootlog.txt z katalogu głównego dysku gdzie jest zainstalowany windows.Tam zapisane są dane o ostatnim uruchomieniu systemu.Można tam sprawdzić który sterwonik nie został poprawnie zainstalowany.Jeżeli masz kartę dźwiękową na płycie głównej to spróbuj ją wyłączyć.Przyczyną może być jakaś karta na złączu ISA np. modem.
  • REKLAMA
  • #9 11909
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ładowałem Winde na gołym sprzęcie, tylko grafike mam włożoną. Zobacze jescze w tym pliku bootlog.txt co jest napisane.
  • REKLAMA
  • #10 11913
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Wymień kość pamięci i pójdzie dalej -sprawdzone w praktyce.
  • #11 11914
    robusta
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    fachman moze miec racje,mozesz jeszcze sprobowac np.startu z dyskietki z wlaczonym testem himemu (device=a:himem.sys testmem:on albo testmem=on juz dokladnie nie pamietam) - co niektore drzazgi potrafil wykryc
  • #12 11931
    Lukalago
    Poziom 26  
    Właśnie też pomyślałem w ostatniej chwili o Ramie, dzisiaj potestuje.
    Dziwne, że ten Ram chodzi teraz na innym kompie, ale sprawdzę to.
  • #13 12113
    Lukalago
    Poziom 26  
    Sprawdzałem i lipa na kilku sztukach ramu
  • #14 12117
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Więc spróbuj ponownego upgrade-u BIOS-u. Może poprzednia próba nie do końca się powiodła. Do szukania nowych wersji BIOS-u polecam stronkę: http://www.wimsbios.com/
  • #15 12467
    Lukalago
    Poziom 26  
    Napisałem do producenta i przysłali mi stary bios, wszystko już działa.
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS-u płyty głównej CLAYTON ApolloPro+ AT pojawił się błąd po załadowaniu plików .vxd, prawdopodobnie związany z obsługą portu AGP. Brak backupu poprzedniej wersji BIOS-u uniemożliwił powrót do stabilnej konfiguracji, a starsze wersje BIOS-u nie były dostępne w sieci. Zalecano reset CMOS, przywrócenie domyślnych ustawień BIOS-u oraz reinstalację systemu Windows, w tym ponowną instalację sterowników VIA4in1 dla chipsetu VIA. Próby uruchomienia systemu z kartą graficzną na PCI nie rozwiązały problemu, a tryb awaryjny działał poprawnie, co wskazywało na problem ze sterownikami lub sprzętem. Sugerowano także sprawdzenie pliku bootlog.txt oraz wyłączenie kart na złączach ISA. Testy pamięci RAM nie przyniosły poprawy, mimo że RAM działał na innym komputerze. Ostatecznie pomoc przyszła od producenta, który dostarczył starszą wersję BIOS-u, co rozwiązało problem i przywróciło pełną funkcjonalność systemu.
REKLAMA