logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie uruchamia się płyta główna Clayton cvat217

gonzu96 12 Sty 2008 23:23 1904 7
REKLAMA
  • #1 4687779
    gonzu96
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    witam!
    mam problem j.w. z płyta gł. mianowicie po odpaleniu brak jakiegokolwiek obrazu na monitorze, mruga LED zasilania i słychać długie, takiej samej długości dźwięki z gł. systemowego....
    jestem pewien ze grafika jest sprawna;p
    proszę, pomocy;/;/;/
  • REKLAMA
  • #2 4687853
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Sprawdz tu co to za blad: http://bioscentral.com/ , sprawdz ram, zobacz czy dobrze jest wlozony, przeczysc gniazda. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4687883
    gonzu96
    Poziom 13  
    siakoś troche mi nie odpowiada zaden z tych w tabeli bo juz wcześniej na tej stronie byłem (długie, przerywane dzwieki, bios phoenix'a), gniazda przeczyściłem, ramy sprawdziłem
    co mogło pojść nie tak przy wyjeciu i włożeniu ramu - przed chodziło, po - nie
  • REKLAMA
  • #4 4688104
    THG_Glaca
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Może opisz jakie to dżwieki Ci się wydobywają
    np Długi ---pauza----długi---pauza już wiesz o co mi chodzi.Sprawdz ram --memtestem ---zobacz czy procesor dobrze osadzony,przeczyść styki grafiki.

Ja na twoim miejscu najpierw bym sprawdził memory jeżeli dobre po tescie np 2 h nie wywalaja błedów--to ok.Pózniej wszystko wymontował i po kolei wkładał do płyty głównej ---i tu powinno być piski odpowiadające za odpowiednie sekcje[/color] zamontowaną itd

Proszę poprawić treść wiadomości. Proszę nie używać slangu i skrótów myślowych. Zobowiązuję Kolegę do zapoznania się z regulaminem forum szczególnie z pkt. 10.9 oraz 15.
    Moderowano przez Mery84
  • #5 4689824
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Uruchomiłem trochę starszą wersję Claytona pod PIII w (objaw podobny do tego, który opisujesz) poprzez ...chm... trochę "nietypowy" reset BIOS-u :-)
    Otóż po odłączeniu wszystkiego - wyjąłem kość i położyłem na metalowej płycie (tak, aby były zwarte wszystkie nóżki) - po kilkunastu sekundach włożyłem ją z powrotem - i voile! - bios się podniósł :-) - a później system :-)
    Standardowe typy resetów BIOSU nie pomagały.
    Zawis pojawił się po zmianie sprzętowej.
    Choć też jestem ciekaw co "wypiskuje" głośniczek...
  • REKLAMA
  • #6 4691644
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Bardzo, baaardzo ciekawe :D A wie Kolega, że resetuje się nie BIOS, tylko podtrzymywaną bateryjnie pamięć która znajduje się na stałe na płycie głównej? Określenie "reset biosu" jest pewnym skrótem myślowym, resetuje się konfigurację biosu. Gdyby udało się Koledze skasować BIOS, skończyłoby się to wizytą w serwisie albo zakładzie nagrywającym, bo płyta byłaby martwa.
    Na szczęście zwarcie wszystkich nóżek pamięci flash daje zerowy efekt. Myślę że problem był w braku kontaktu, i dlatego pomogło.
  • #7 4692121
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    movzx napisał:
    ............................... Myślę że problem był w braku kontaktu, i dlatego pomogło.

:-)
    Ale, jak kolega napisał - chodziło o zresetowanie do ustawień standardowych pamięci...Co do braku/słabego kontaktu - być może, o to chodziło :-) - trudno powiedzieć (brak możliwości sprawdzenia) - wiem tylko, że standardowy sposób resetowania nie pomagał - po wykonaniu czynności o których pisałem - Bios się podniósł ( na fabrycznych ustawieniach).
    Co do kasowania BIOS-u - kiedyś gdzieś przeczytałem o tym, że ktoś "reanimował" ( ?? !! ) Bios wkładając kość do kuchenki mikrofalowej i włączając ją na parę sekund :-))))):D (było to z 10 lat temu :-) )
  • #8 4696765
    gonzu96
    Poziom 13  
    dobrze jest panowie, postawiłem juz kompa i wgrałem bios do tego ecs'a. z bani mam;p;p

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył płyty głównej Clayton CVAT217, która po uruchomieniu nie wyświetlała obrazu na monitorze, a z głośnika systemowego dochodziły długie, powtarzające się sygnały dźwiękowe. Użytkownik był pewien sprawności karty graficznej. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak nieprawidłowe osadzenie pamięci RAM, zabrudzone gniazda oraz konieczność testu pamięci (np. Memtest). Zaproponowano także reset konfiguracji BIOS-u poprzez wyjęcie kości pamięci BIOS i zwarcie jej nóżek na metalowej powierzchni przed ponownym montażem, co pomogło przywrócić działanie płyty. Podkreślono, że reset BIOS-u oznacza wyczyszczenie pamięci podtrzymywanej bateryjnie, a nie kasowanie samego BIOS-u. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po wgraniu nowego BIOS-u do płyty ECS problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA