logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lightroom 5 - spadek wydajności przy obróbce 150 zdjęć RAW 12 MP

ciapaty 04 Wrz 2013 08:56 7047 14
REKLAMA
  • #1 12700363
    ciapaty
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Zauważyłem spadek wydajności w aplikacji Lightroom 5. Sytuacja ma miejsce podczas obróbki większej ilości zdjęć, tak ze 150 na jednym posiedzeniu. przy kilku fotkach i do widzenia nie ma problemu bo wyłączam program i idę precz ale ostatnio mam duże ilości fot do ogarnięcia i im więcej ich robię kolejno tym wolniej działa LR. Zdjęcia się wolniej ładują, podstawowe narzędzia typu crop też nie działaja od razu tylko muszę czekać na ramkę itp. Zasoby systemowe są wolne, konsumpcja ramu na poziomie 30% (mam 16GB), procek też się nudzi (i7 4770 3.4), w końcu dysk też mam szybki SSD.
    Z czego to może wynikać? Bo przyznam ze szalenie utrudnia robotę. Pracuję na nikonowskich rawach 12 MP więc żadne kobyły i wszystko śmiga jak rakieta ale jak pisałem, po zrobieniu powiedzmy 30-40 fotek zaczyna zamulać.

Czy ilość zdjęć zaimportowanych do LR ma wpływ na szybkość pracy programu albo zapamiętane operacje (undo)?
  • REKLAMA
  • #2 12700609
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 12700802
    ciapaty
    Poziom 12  
    Czy to jest opcja cache dla camera raw zakładka file handling w preference? Miałem tam 1 GB, dałem 8. Obok jest przycisk purge cache - tym się czyści cache?

W preference na zakładce general jest go to catalog settings. Tutaj mam w informacjach wielkość katalogu (obecnie 277 mb), a w następnej zakładce wielkość preview 3 GB (po kliknięciu na to purge cache). Co odzwierciedla pierwsza i druga wartość?

Sorki ale nigdy się nie przyglądałem temu programowi od strony funkcjonowania w systemie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12700885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 12701088
    ciapaty
    Poziom 12  
    Hmmm wygląda na to że wypadało by obrobione fotki wywalić z biblioteki :)
  • REKLAMA
  • #6 12701102
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 12701150
    ciapaty
    Poziom 12  
    To chyba dlatego, że LR nie operuje bezpośrednio na pliku tylko właśnie na tej kopii. Pytanie tylko czy mając w bibliotece 10 tysięcy zdjęć wpływa to na sama wydajność podczas pracy? Zajętość miejsca na dysku przez kopie w katalogu LR mi nie przeszkadza. Mam ten komfort że zawsze mogę wrócić do fotki i pozmieniać wszystko inaczej - oryginał leży nietknięty.
  • #8 12702044
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 12702248
    ciapaty
    Poziom 12  
    No tak, dostęp jest natychmiastowy w strukturze zaimportowanych plików ale to tylko struktura, każde zdjęcie ładuje się po jego kliknięciu. Zwiększyłem rozmiar pamięci i jest wyraźna poprawa. fotki ładują się błyskawicznie nawet jak ich przerobię już całkiem sporo. Dziękuję za naprowadzenie na właściwe rozwiązanie i pozdrawiam :)
  • #10 12702264
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 12702835
    ciapaty
    Poziom 12  
    Nikonoskie softy są o tyle fajne, że profil kolorów wgrany do body jest przez program od razu rozpoznawany. W LR są tylko te profile co w doby (w moim przypadku d700) i to uważam za wadę tego softu. Ale mój poprzedni komputer wywalał się na nikon NX i tak już zostałem przy LR.
  • #13 15041410
    temp78
    Poziom 11  
    Odgrzewam kotlecika pytaniem, czy gdybym chciał w możliwie najprostszy sposób przyspieszyć sprzętowo pracę Lightrooma, to czy zmiana karty graficznej na jakąś dużo nowszą i szybszą bez zmiany procka/płyty/RAMu ma szanse dać odczuwalne efekty? Z góry dzięki za rady ;)
  • #14 15043303
    jacekhc666
    Poziom 2  
    Generalnie najważniejszy jest procesor ale jeżeli chcesz przyśpieszyć LR kartą graficzną i masz jego najnowszą wersję czyli 6, to musisz kupić grafikę z górnej półki. Inaczej jest duża szansa, że przetwarzanie operacji przez gpu będzie bardziej spowalniać niż przyśpieszać.
  • #15 16894526
    kbfoto

Poziom 1  
    Tak naprawdę aby LR działał dobrze potrzebnych jest kilka dobrych podzespołów. Procesor musi być wysokotaktowany - najlepiej i7 z końcówką K dobrze podbity. Pamięci też wysoko taktowane - najlepiej powyżej 3tyś Mhz. Dysk SSD na pliki z LR. Przy takiej konfiguracji karta graficzna z wysokiej półki nie jest wymagana.
    Konto firmowe:
    Kacper Białobłocki fotografia Ślubna
    Sowlańska 9, Białystok, 15-560 | Tel.: 507XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.kbfoto.com.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył spadek wydajności w programie Lightroom 5 podczas obróbki dużej liczby zdjęć RAW (150 zdjęć 12 MP). Problemy obejmują wolne ładowanie zdjęć oraz opóźnienia w działaniu podstawowych narzędzi. Wskazano, że Lightroom zapamiętuje operacje w pamięci RAM, co może wpływać na wydajność, zwłaszcza przy dużej liczbie zaimportowanych zdjęć. Użytkownicy sugerują zwiększenie przydzielonej pamięci RAM oraz regularne czyszczenie cache programu. Zmiana karty graficznej może przynieść efekty, ale kluczowe są również procesor i pamięć RAM. Wskazano, że Lightroom operuje na kopiach zdjęć, co również może wpływać na wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA