logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECHNICS SL-PG520A -problem z uruchomieniem czytnika

lazarq 12 Mar 2005 20:11 2332 6
REKLAMA
  • #1 1310116
    lazarq
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam odtwarzac Technicsa model podany w temacie (TECHNICS SL-PG520A).
    I wlasnie mam maly problem. Po wlozeniu plyty widac ze laser "czyta" ale plyta pozostaje bez ruchu. Nie moze zaczac sie obracac a laser caly czas probuje plyte odczytac.
    znajomy powiedzial ze bedzie trzeba wymienic laser ( koszt okolo 200 zl)

I teraz pytanie. Czy to rzeczywiscie laser?, Czy koszt to wlasnie 200 zl? czy to moze wina "tego malego koleczka ktore trzyma plyte" :P

Licze na odpowiedz i rade co mam robic dalej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1310180
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Jest to wina lasera
  • REKLAMA
  • #3 1312620
    lazarq
    Poziom 2  
    jak to jest prawda ze laser to kto ma część zamienną do technicsa.
  • REKLAMA
  • #4 2103173
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Temat nieco polezal , ale mam ten sam problem i niezupelnie przekonuja mnie odpowiedzi. Otoz wydaje mi sie ze jezeli plyta sie nie obraca to laser jej nie odczyta- mimo ze jest dobry! Warunkiem zatem jest poczatkowe "ruszenie" plyty na obrotach i dopiero jezeli laser nie widzi plyty mozna podejrzewac uszkodzenie lasera. Czy sie myle?
  • #5 2108315
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    "Otoz wydaje mi sie ze jezeli plyta sie nie obraca to laser jej nie odczyta- mimo ze jest dobry"- jest to możliwe ale rzadko spotykane (usterka silnika lub drivera). Gdy laser nie "zobaczy" że coś mu na talerzu leży to nie zakręci płytą, nie zobaczy bo "ślepy" i trzeba go wymienić a to bardzo częsty przypadek.
  • REKLAMA
  • #6 2108717
    brofran
    Poziom 41  
    Po glebszych "studiach" doszedlem do wniosku ze to czy najpierw zakreci sie plyta , czy najpierw rusza laser zalezy od modelu CD-ka. Zatem kto wie jak jest konkretnie w tym modelu ?
    Pytanie drugie : jak przy pomocy tylko oka i miernika uniwersalnego mozna zdiagnalizowac laser?
    I jeszcze jedno - jakim napieciem zasilany jest silnik obrotow talerza - na uklad sterujacy przychodzi - 8 i + 8 V. Czyzby wiec 16 V?
  • #7 2209809
    brofran
    Poziom 41  
    btomko napisał:
    Jest to wina lasera

Powyzsze stwierdzenie w stosunku do tego modelu CD-ka jest prawdziwe.
    Moge to potwierdzic , bo uruchomilem tego Techniksa po lekkim podkreceniu potencjometru lasera. W niektorych postach wyczytalem ze mozna zobaczyc czy laser swieci- w tym modelu nie widac swiatla nawet po podlozeniu kartki papieru. A wiec pytanie jak zdiagnozowac laser nadal aktualne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odtwarzaczem Technics SL-PG520A polega na tym, że po włożeniu płyty laser próbuje ją odczytać, lecz talerz się nie obraca. Dyskusja wskazuje, że najczęstszą przyczyną jest uszkodzony laser, który wymaga wymiany, co może kosztować około 200 zł. Jednak pojawiły się wątpliwości, czy problem nie leży w silniku lub sterowniku talerza, ponieważ płyta musi się najpierw zacząć obracać, aby laser mógł ją odczytać. W modelu SL-PG520A kolejność uruchamiania lasera i obrotu płyty jest specyficzna i potwierdzono, że najpierw rusza laser, a następnie talerz. Diagnostyka lasera jest utrudniona, gdyż w tym modelu nie widać świecenia lasera nawet na kartce papieru. Zasugerowano regulację potencjometru lasera jako tymczasowe rozwiązanie. Silnik talerza jest zasilany napięciem symetrycznym około ±8 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA