logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 28DP42E - Brak możliwości ustawienia geometrii w trybie serwisowym

fajnygosc 04 Wrz 2013 19:32 1962 8
REKLAMA
  • #1 12702164
    fajnygosc
    Poziom 10  
    Witam,
    TV Thomson 28DP42E chassis ICC20 po włączeniu sygnalizował kod błędu 25 (brak napięcia +5V_up). Wymiana układu stabilizatora IP 220 TDA8139 nie przyniosła efektu.
    Po konsultacjach i przejrzeniu internetu, sprawdzeniu pojemności kondensatorów i trochę na bazie intuicji wymieniłam trafopowielacz na K3X-00-CLMH-MM2 http://north.pl.
    Po wymianie TV załączył się bez błędu jednak geometria jest niewłaściwa i nie daje się skorygować w trybie serwisowym. Obraz na ekranie przypomina klepsydrę albo obgryzione jabłko.
    Wg dokumentacji trybu serwisowego do skorygowania są parametry:
    "EW-Amplitude" oraz "H-Amplitude". Zmieniałem wymienione wartości od minimalnej do maksymalnej bez widocznego jakiegokolwiek efektu na ekranie.
    Zmiana parametrów - odchylania pionowego jest widoczna na ekranie
    Proszę o pomoc

Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #2 12702213
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    fajnygosc napisał:
    Zmieniałem wymienione wartości od minimalnej do maksymalnej bez widocznego jakiegokolwiek efektu na ekranie.
    Zmiana parametrów - odchylania pionowego jest widoczna na ekranie

Najpierw trzeba naprawić korekcję, a później grzebać w trybie serwisowym.
  • #3 12702222
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    fajnygosc napisał:
    "EW-Amplitude" oraz "H-Amplitude". Zmieniałem wymienione wartości od minimalnej do maksymalnej bez widocznego jakiegokolwiek efektu na

Fajny z ciebie gość, ale korekcję trzeba naprawić. Schemat do łapki do dzieła. :-)
  • REKLAMA
  • #4 12702434
    fajnygosc
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedzi
    Rozumiem że trafopowielacz jest dobry. Zapomniałem nadmienić że nie pasowały dwa zatrzaski trafopowielacza do płytki (szczypce boczne je usunęły)

Schematy (A4 wydrukowane 10 lat temu), łapki, miernik uniwersalny, boczne i zapał mam ale może jakieś sugestie jakie sygnały analogowe są odpowiedzialne za geometrię.
    Proszę o wsparcie dla początkującego archeologa ratującego wymierający gatunek TV CRT przed zagładą a producentów matryc LCD przed nadmiernym zyskiem

Pozdrawiam
  • #5 12702464
    btomko
    Poziom 34  
    fajnygosc napisał:
    Rozumiem że trafopowielacz jest dobry. Zapomniałem nadmienić że nie pasowały dwa zatrzaski trafopowielacza do płytki (szczypce boczne je usunęły)

Jaki był oryginalny, możesz podać symbole.
  • REKLAMA
  • #6 12702498
    fajnygosc
    Poziom 10  
    Trafopowielacz orginał (uszkodzony) opis na obudowie"
    1372.0042E
    106 490 40
    3 27 01
    *11
    pod spodem w trójkącie litery VDE
    W okolicy potencjometrów
    215-18-1205
  • Pomocny post
    #7 12702549
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    btomko napisał:
    Jaki był oryginalny, możesz podać symbole.

A co to za różnica w tym przypadku? FBT40826 jest wystarczająco dobrym zamiennikiem. Choć wolałbym oryginał Cybor-Techu. ;)
  • REKLAMA
  • #8 12702550
    btomko
    Poziom 34  
    K3X-00-CLMH-MM2 , nie wiem kto to robi, nigdy takich zamienników nie wstawiałem. Może też być wina trafopowielacza, ale to już pomiary i oscyloskop.
  • #9 12702932
    fajnygosc
    Poziom 10  
    Podany K3X-00-CLMH-MM2 na stronie
    http://north.pl/s/?txtSzukaj=K3X-00-CLMH-MM2
    podawany jest jako "Trafopowielacz do 28DP42E Thomson"
    kupiłem ten (nie tani) bo czytałem że z tanimi często są same problemy

Mam pytanka do fachowców
    1. Czy istnieje prosta metoda stwierdzenia, że jest to wina trafopowielacza (bez oscyloskopu)-mam 10 dni na zwrot.
    2. Czy regulacja "EW-Amplitude" oraz "H-Amplitude" wpływa na jakieś napięcie sterujące? - chciałbym sprawdzić czy układ korekcji geometrii (przetworniki C/A) w ogóle działają

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Thomson 28DP42E, który po wymianie trafopowielacza K3X-00-CLMH-MM2 oraz stabilizatora IP 220 TDA8139, nie może ustawić geometrii obrazu w trybie serwisowym. Po wymianie, telewizor działa, ale obraz jest zniekształcony, przypominający klepsydrę. Użytkownik próbował regulować parametry "EW-Amplitude" i "H-Amplitude" bez efektu. Otrzymuje sugestie, aby najpierw naprawić korekcję, a następnie sprawdzić sygnały analogowe odpowiedzialne za geometrię. Pojawia się również pytanie o możliwość oceny stanu trafopowielacza bez oscyloskopu oraz wpływ regulacji na napięcia sterujące.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA