logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goclever @400 nternet tv - Zwiekszenie zasiegu wifi w... tunerze DVB-T

Scyzoryk99 07 Wrz 2013 00:46 8280 30
REKLAMA
  • #1 12709550
    Scyzoryk99
    Poziom 9  
    Witam. Zakupiłem ostatnio tuner DvB-T Goclever @400 internet tv. Problem w tym ze tuner pozsiada bardzo mały zasięg. Połączenie zostaje często zerwane itd. Miałem nadzieje ze w środku znajdę złącze antenowe, niestety się myliłem. Z trudem znalazłem kartę sieciową, i zastanawiam się czy nie można by zrobić choć prowizorycznej antenki. ( oczywiście jestem zupełnie zielony jak każdy domorosły majsterkowicz)

Karta WiFi wygląda tak :
    Goclever <span data-slug=@400 nternet tv - Zwiekszenie zasiegu wifi w... tunerze DVB-T" title="Goclever @400 nternet tv - Zwiekszenie zasiegu wifi w... tunerze DVB-T" class="lazy contain" />
    Nie wiem czy napis na tym czarnym jet potrzebny, w każdym razie pisze tam "ralink rt5370n [...]".

Jestem pewien na 90% ze 2 z 3 zaznaczonych miejsc/styków są swojego rodzaju anteną.

Goclever <span data-slug=@400 nternet tv - Zwiekszenie zasiegu wifi w... tunerze DVB-T" title="Goclever @400 nternet tv - Zwiekszenie zasiegu wifi w... tunerze DVB-T" class="lazy contain" />

Oczywiście mogę się mylić :P.

Dziękuje z góry za pomoc, pozdrawiam Scyzoryk.
  • REKLAMA
  • #2 12719405
    kemotore
    Poziom 11  
    Faktycznie zasięg wifi tego @400 jest mizerny ale mi się udało jakoś znaleźć miejsce gdzie nie gubi zasięgu. Interesuje mnie inna sprawa, czy ktoś trafił tym urządzeniu na przeglądanie zasobów sieci domowej, np. aby przeglądnąć udostępniony katalog na komputerze stacjonarnym?
    Jeśli miałby ktoś podpowiedź to z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 12720160
    Scyzoryk99
    Poziom 9  
    Niestety, chyba nie jest to możliwe na tym tunerze.
  • #4 12735794
    neopoll
    Poziom 11  
    a może by to tak metodą prób i błędów zrobić? podpinając kawałek przewodu... mam ten sam problem, i dzisiaj otworzyłem ten tuner i to samo zobaczyłem co Ty:) na szczęści da się go tak ładnie otworzyć, że gwarancja zostaje zachowana:D

a jeśli już zwiększyłeś zasięg to bardzo proszę o napisanie gdzie się podłączyć kabelkiem:)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 12735890
    karolas123
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Miejsce na dolutowanie przeodu antenowego jest chyba po lewej stronie niebieskiej płytki od góry. Widać tam pocynowane pady.
  • #6 12735976
    neopoll
    Poziom 11  
    jeśli możesz kolego to proszę zaznacz dokładnie które to miejsce:) i czy wystarczyłoby tylko dolutować się w jedno miejsce?
  • #7 12736095
    karolas123
    Poziom 20  
    No przeciesz jest zaznaczone na zdjeciu kołkiem. Ekran kabla lutujesz do gornego lub dolnego a zyłę gorącą do srodkowego.
  • #8 12736239
    neopoll
    Poziom 11  
    Problem jest w tym ze wszystkie te zaznaczone piny są zwarte, przed chwilą sprawdzałem, wszystkie są połączone do masy... Więc ja nie wiem jak ma to prawo działać... Jakieś sugestie?
  • #9 12737678
    karolas123
    Poziom 20  
    Być, może cyna naniesiona na pola powoduje zwarcia. Spróbuj nieco oczyscic pola i zmierzyć znów.
  • REKLAMA
  • #10 12738543
    neopoll
    Poziom 11  
    Najlepsze jest to, że mam drugi taki sam tuner, i tak samo są w nim zwarte te styki, ciekawi mnie to czy jakbym dolutował się do któregokolwiek z nich z kawałkiem przewodu, to czy zasięg by się polepszył. Nie chcę póki co tego jeszcze robić, bo potem będzie widać że coś było grzebane, jakby miał trafić na gwarancję. Może ktoś to już tu robił?
  • #11 12751254
    adi1525
    Poziom 14  
    Jak już widzę że też macie taki dekoder to zapytam, czy wam też się sam włącza po jakimś czasie ??
  • #12 12751414
    ZbigniewHoreglad
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Podłączę się do tematu. Mam ten dekoder od dwóch miesięcy.
    Problem jest z poziomem sygnału z anteny pokojowej.
    Szukałem ustawień w menu, ale nie znalazłem żadnego wskaźnika dostrojenia.

Czy ktoś wie jak sprawdzić poziom sygnału z anteny w GoClever 400?

Instrukcja obsługi jest banalna i nie pokazuje wszystkiego.
  • #13 12751473
    adi1525
    Poziom 14  
    Najlepiej wejdź w ustawienia, włącz ręczny skan i tam wybierz w Nr kanału: kanał 55 i poczekaj aż ci siła i jakość wyskoczy. To masz dla polsatu, tvn i jakiś tam, dla TVP1 i TVP2 i innych masz kanał 58.
  • #14 12751896
    karolas123
    Poziom 20  
    Niestety czestotliwość na jakiej odbieramy sygnał dvbt zalezy od regionu i u kogos moze byc to 58 a u kogos inny.
  • #15 12751911
    ZbigniewHoreglad
    Poziom 12  
    Dzięki za porady adi1525. Antenę zestroiłem zgodnie z poradą.
    U mnie w Koszalinie są 2 multiplexy i kanały 42 (Polsat) i 60 (TVP). Innych nie znalazłem.
    Ale mam problem, bo odbieram tylko 60 kanał. Nie mogę przełączyć na 42, który ma też dobrą siłę sygnału. Próbowałem automatyczny skan i ręczny wybór kanału i nic. Tylko 60 kanał :(
  • #16 12752045
    neopoll
    Poziom 11  
    adi1525 napisał:
    Jak już widzę że też macie taki dekoder to zapytam, czy wam też się sam włącza po jakimś czasie ??

Ja mam dwa te badziewia i w miarę jakoś tam działają... co do uruchamiania to takich sytuacji nie mam ze swoimi tunerami. Jeśli tak Ci się dzieje to w menu zrób przywrócenie do ustawień domyślnych i potem w aktualizacja>OTA wybierz aktualizowanie wyłączone, co nie zmienia faktu ze aktualizacja softu i tak będzie się aktualizować, natomiast możliwe ze sam Ci się on już włączać nie będzie:)

Pozdro
  • #17 12752146
    adi1525
    Poziom 14  
    Cytat:
    Nie mogę przełączyć na 42, który ma też dobrą siłę sygnału. Próbowałem automatyczny skan i ręczny wybór kanału i nic. Tylko 60 kanał

Też tak miałem, w skan ręczny ustawiłem na jak najlepszą jakość i siłę sygnału i za którymś razem mi zaskoczyły programy.

Cytat:
    Jeśli tak Ci się dzieje to w menu zrób przywrócenie do ustawień domyślnych i potem w aktualizacja>OTA wybierz aktualizowanie wyłączone,

Dzięki za odp. Ustawiłem wszystko i zobaczymy jutro do czy się włączy.
  • #18 12752260
    Hesar
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Zaznaczony obszar to miejsce na gniazdo antenowe, można tam sie wlutować kabelkiem z odpowiednią koncówką antenową.
  • #19 12752714
    ZbigniewHoreglad
    Poziom 12  
    A czy jest gdzieś w menu wskaźnik siły WiFi?
    Teraz mam dobry sygnał, ale chcę przenieść TV do kuchni i nie wiem, czy starczy zasięgu.
    Powiedzcie, czy pomogło Wam podlutowanie antenki.
  • #20 12753713
    Lucas_21
    Poziom 12  
    Ocena: 46
    Panowie, a co zrobić jak tuner nie wykrywa mi sieci wifi? Pierwsze uruchomienie, zrobił skan, wykrył, hasło wpisałem i działało ok, a teraz nagle nie działa, wgl. Wchodze w ustawienia i nic nie ma jak zmienić, nie wiem co zrobiłem, ale wcześniej działało.
    Dodam, że działało na nie ustawionych kanałach dvbtp, bo chwilowo nie mam anteny, bawiłem sie samym netem, ale nagle nie działa.
    O co może chodzić?
  • #21 12754282
    ZbigniewHoreglad
    Poziom 12  
    Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne. Miałem podobnie i pomogło.
  • #22 12762921
    Lucas_21
    Poziom 12  
    Zrobiłem tak i ok wifi łączy. Kolego skoro tez masz taki dekoder to napisz, czy u Cb również jak dajesz w aplikacje, pisze żeby nacisnąć ok/select żeby aplikacje włączyć? i włącza sie czy jak u mnie nic... bez odzewu..
  • #23 12763529
    ZbigniewHoreglad
    Poziom 12  
    U mnie nie ma żadnych problemów. Wchodzę we wszystkie aplikacje: kalendarz, gry, filmy, muzyka, ustawienia itp.
    Jedyny problem w tym, że pilot ma "zeza" :roll: i muszę kierować go około pół metra na prawo od dekodera, żeby zaskoczyło. Na początku też wydawało mi się, że pilot nie wykonuje poleceń. Swoją drogą szkoda, że na dekoderze nie ma przycisków nawigacji.
  • #24 12765920
    Lucas_21
    Poziom 12  
    Ale wchodzisz w które aplikacje? Te na początku z niebieskim tłem, gdzie masz opcje, właśnie gry, muza, nagrania itp itd, czy to menu, gdzie masz programy, kanały i ten pasek z ipla, pogoda, yt itp ?
  • #25 12771768
    fabi
    Spec od car audio
    Ocena: 193
    Potrzebuję odczyt pamięci flash spi takiego dekodera. Padł mi soft podczas aktualizacji przez internet. Może ktoś co dysponuje programatorem może odczytać ze swojego dekodera.
  • #26 12796639
    Scyzoryk99
    Poziom 9  
    Witam, chciałem sie pochwalić moimi staraniami na temat poprawy zasięgu naszego tunera. oto co mi wyszło:

Apropos antenki to kupiłem ja na alegro (antena+gniazdo) za 12zł z +przesyłka :
    http://allegro.pl/antenka-dookolna-2-4ghz-wi-fi-21cm-gniazdo-bnc-i3577540504.html

Ps: jeszcze nie wiem jak z poprawą zasiegu, ponieważ moj Acces point sie rozjechał, w niedalekiej przyszłości napisze czy zasięg poprawił się autentycznie.
  • #27 13301286
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    i co kolego scyzoryk? Poprawiło się?? Dolutowałeś kabel do czego? A ja mam taki problem iz mi na ipli głos jest troche za pózno....
  • #28 13304171
    Scyzoryk99
    Poziom 9  
    Zasięg nie zwiększył się mocno, ale za to przynajmniej Internet w takowym urządzeniu zaczął prawidłowo działać. Jeśli kupiłeś gniazdo antenowe/antenę posiada ona kabel który zawiera rdzeń w oplocie(czyli kabel owinięty innym takim metalem :P) gdzie co przylutować opisuje na schemacie...

• #29 13304906
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Dzięki kolego...A czy u ciebie też czasami głos jest za wczesnie lub pożno na ipla?
  • #30 13311840
    Scyzoryk99
    Poziom 9  
    Nie... przed zamontowaniem anteny w ogóle nie miałem dostępu do neta, a po nie mam takich problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy tunera DVB-T Goclever @400 Internet TV zgłaszają problemy z zasięgiem WiFi, który często jest niewystarczający, co prowadzi do zerwanych połączeń. Wiele osób zastanawia się nad możliwością zwiększenia zasięgu poprzez podłączenie zewnętrznej anteny. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące dolutowania przewodu do odpowiednich styków na płycie głównej tunera, jednak niektórzy użytkownicy zauważają, że zaznaczone piny mogą być zwarte, co rodzi wątpliwości co do skuteczności tej metody. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami związanymi z ustawieniami sygnału DVB-T oraz problemami z aplikacjami na tunerze. W końcu, niektórzy potwierdzają, że po podłączeniu anteny zasięg WiFi poprawił się, a internet zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA