Witam,pojawił się u mnie problem z wgraniem androida a konkretnie z możliwością wgrania,telefon po włączeniu pozostaje w takim stanie:
a po włożeniu wtyczki unbrick pojawia się taki ekran
i nie nie można wgrać nowego systemu.
Obrazki zamieszczamy według tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę poprawić. jever 23
A więc tak postanowiłem wgrać androida według instrukcji z you tube
http://www.youtube.com/watch?v=Efm32bowmxo ale w program ODIN 3 wykrywa telefon ale koniec wgrywania jest failled.
Dla pewnosci to moze kolego najpierw napisz jaki soft wgrywales? Jaka dokladna wersja odina? Moze wklej log na czym dokladnie sie wykrzacza? Nikt nie potrafi wrozyc, chcesz pomocy... pisz duuuuuuuuzo informacji tak, zeby inni mogli Ci pomoc nie zgadujac co juz robiles a czego nie.
Dodatkowo ciekaw jestem czy telefon ładuje się do trybu Download poprzez 3 przyciski. Vol Down + Home Button + Power Button. Nawet jeżeli nie ładuje się poprzez przyciski a przy użyciu Key'a jaki posiadasz, to nie powinno być problemów z wgraniem softu. Sam kiedyś prawie uwaliłem swojego I9001 ale poprzez Key udało mi się go odratować. Jeszcze jedna rzecz jako ciekawostka z doświadczenia przy pracy z tymi telefonami. Tak naprawdę telefon może być naładowany w 30% to I tak podczas wgrywania softu jest jednocześnie ładowany. Mówię to oczywiście jedynie o Samsungach softowanych przez USB nie przez BOX'a.
Co do samego wgrywania.
1) Przygotuj sobie telefon z uruchomionym trybem Download ale nie podłączaj go jeszcze do komputera.
2) Uruchom Odin Multidownloader.
3) Podłącz telefon do komputera I poczekaj aż zostanie wykryty.
4) Kliknij na przycisk OPS I wskaż plik AriesVE.ops.
5) Dla kolejnych opcji schemat wygląda następująco.
Boot_loader.tar -> BOOT
MODEM.smd -> PHONE ( Czasami plik modem na początku ma dodatkowo SMD i wtedy używamy go w pierwszej kolejności ).
PDA.smd -> PDA
CSC.smd -> CSC
6) Klikasz Start i czekasz do momentu aż telefon zacznie się resetować. Możesz poczekać aż Downloader powie że już skończył ale również możesz go odłączyć i nic nie powinno się stać.
Jakbyś miał jeszcze jakieś problemy to jestem gotów pomóc. Co do wgrywania na telefon android'a 4, to polecam przejrzeć forum XDA Developers gdzie masz sporo ROM'ów i dokładnie opisane jak je instalować.
nie do końca rozumiem skąd mam dodać te pozostałe opcje
Boot_loader.tar -> BOOT
MODEM.smd -> PHONE ( Czasami plik modem na początku ma dodatkowo SMD i wtedy używamy go w pierwszej kolejności ).
PDA.smd -> PDA
CSC.smd -> CSC
Po ściągnięciu ROM'a, który podałem zapewne jest spakowany jako ZIP. Po rozpakowaniu masz wszystkie pliki jakie trzeba załadować przy wgrywaniu.
Opcja podania lokalizacji do tych plików pojawia się w momencie kiedy podasz lokalizację do pliku OPS. Za kilka minut postaram się podać screen z tym jak to powinno wyglądać.
EDIT:
Tak wyglądają pliki z oryginalnego ROM'u, które później podajesz w Downloaderze.
Tak wygląda przygotowany program do wgrywania softu i tyle.
Pobrałem ostatni z listy i po rozpakowaniu były tylko 2 pliki teraz pobieram z drugiego postu,dam znać co dalej po pobraniu.
Dodano po 5 [sekundy]:
nie do końca rozumiem skąd mam dodać te pozostałe opcje
Boot_loader.tar -> BOOT
PDA.smd -> PDA
CSC.smd -> CSC
Dodano po 8 [sekundy]:
Próbowałem wgrywać ten z youtube tam są linki do ODIN 3.04 i softu
Dodano po 1 [sekundy]:
Dla pewności naładowałem jeszcze raz baterie ale dalej jest chłopek z androida i nic.
Dodano po 3 [sekundy]:
A więc tak postanowiłem wgrać androida według instrukcji z you tube
http://www.youtube.com/watch?v=Efm32bowmxo ale w program ODIN 3 wykrywa telefon ale koniec wgrywania jest failled.
Dodano po 33 [sekundy]:
rychu7522 napisał:
Witam,pojawił się u mnie problem z wgraniem androida a konkretnie z możliwością wgrania,telefon po włączeniu pozostaje w takim stanie:
a po włożeniu wtyczki unbrick pojawia się taki ekran
i nie nie można wgrać nowego systemu.
Obrazki zamieszczamy według tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę poprawić. jever 23
Dodano po 27 [minuty]:
Do pobranego pliku trzeba mieć hasło,próbuje nastepne dam znać jutro.
Sprawdziłem plik z drugiego postu pod kątem tego co się w nim znajduje. Nie wgrywałem do swojego telefonu. Faktycznie znajduje się tam jeden plik.
Hasło jest podane w poście.
Hasło: samfirmware.com
• I9001XXKPU_I9001OXAKP1_XEO Android 2.3.6
http://hotfile.com/dl/141535768/07d92b4/?lang=pl W przypadku gdy jest tylko jeden plik możesz spróbować po podaniu lokalizacji pliku OPS, zaznaczyć fajką opcję "One Package" po lewej stronie i podanie na samym dole lokalizacji do tego właśnie pliku.
Wyraźnie zaznaczam, że nie odpowiadam za żadne uszkodzenia czy problemy wynikające z tego co jest robione z telefonem.
Jeżeli dalej to nie pomaga, pozostaje koledze albo szukanie innego oprogramowania albo zgłoszenie się do serwisu. Wszystko co mogłem zasadniczo już powiedziałem. W internecie jest pełno poradników jak korzystać z tego typu downloaderów.
Niestety to już czwarty soft pobrany i wszystkie spakowane winrar po wypakowaniu są tylko dwa pliki
a może trzeba zapłacić za ten transfer szybszy ale to ma chyba tylko wpływ na szybsze pobieranie.
Dodano po 35 [minuty]:
rychu7522 napisał:
Niestety to już czwarty soft pobrany i wszystkie spakowane winrar po wypakowaniu są tylko dwa pliki
a może trzeba zapłacić za ten transfer szybszy ale to ma chyba tylko wpływ na szybsze pobieranie.
w pliku który podałeś wystąpił błąd pobierania a odin przestał wykrywać telefon,ręce mi opadają ale powalcze jeszcze.
Dodano po 4 [godziny] 49 [minuty]:
wszystko zadziałało z opcją "One Package" ale po zakończeniu instalacji jest taki efekt
i telefon w kółko się restartuje i kończy na ekranie powitalnym.
Heh ciekawy przypadek. Ale naprawdę prosiłbym Cię żebyś albo dokładnie czytał co się pisze albo już po prostu panikujesz na maksa czemu się nie dziwię.
Mam jeszcze 2 możliwe rozwiązania ale nie mam pewności czy w tym wypadku w ogóle zadziałają. Wykonaj je w tej kolejności jak podam i zobacz czy coś pomogą. Jeżeli nie to obawiam się że przez to, że chciałeś sobie na szybko wgrać Android'a 4 z tego filmiku z You Tube bez zapoznania się głębszego z tematem, coś porobiłeś z telefonem.
Jeden sposób to wgranie 1 pliku, który zaraz podam tak, że podajesz do Downloadera plik OPS i tylko plik Boot.tar w sekcji Boot. Pamiętaj żeby za każdym razem jak używałeś opcji One Package odznaczyć ją bo może nie chcieć Ci pozwolić dodać innych plików. Co prawda to rozwiązanie jest wykorzystywane przy Boot Loop'ie po użyciu starszego CloackWork'a ale może pomoże. Warto i tak już w twoim wypadku spróbować.
http://www.mediafire.com/download/7yis4ngu76imajc/i9001+Boot_loader.tar
[8] Problem :- Boot Loops, Booting Problems, Stuck at Boot Screen
Solution:- Flash a 512 Pit File using Odin3 v1.0 with Repartition unticked (only Odin3 version 1.0 can flash this way)
Jak pobierzesz oba pliki, uruchom program Odin3 i podłącz telefon żeby go wykrył. Naciśnij na przycisk PIT i podaj mu plik s1_odin_20100512.pit . Daj Start i sprawdź czy zadziała.
Jak oba sposoby nic nie pomogą to obawiam się, że już nie mam niczego co mogło by pomóc. Pozostanie Ci albo poszukać Softu, który jest podobny jak pokazywałem Ci swój ( nie mogę go udostępnić ), pójść do jakiegoś znajomego, który się na tym zna albo do serwisu.
Ok,wracam do domu w czwartek to spróbuję i dam znać co zrobiłem.
A więc tak opcja pierwsza porady efekt wygląda tak
natomiast druga opcja nie widzi pliku s1_odin
telefon ciągle restartuje się na ekranie powitalnym,porada jest napisana bardzo czytelnie i bardzo dziękuje za wytrwałość w rozwiązywaniu tego wgrywania softu,jutro udam się do punktu z telefonami i niech ktoś fachowy się tym zajmie ,jeszcze raz dziekuję za pomoc.
✨ Użytkownik zgłosił problem z wgraniem systemu Android na telefonie Samsung Galaxy S Plus, który nie uruchamia się poprawnie. Po próbie wgrania systemu za pomocą programu ODIN 3, występują błędy i telefon pozostaje w pętli restartu. Użytkownik próbował różnych wersji oprogramowania, w tym ROM-ów z YouTube, ale napotkał trudności z plikami oraz błędy podczas instalacji. Udzielono mu wskazówek dotyczących użycia plików OPS oraz opcji "One Package" w ODIN, a także zasugerowano korzystanie z zasobów XDA Developers. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wizytę w serwisie, aby uzyskać fachową pomoc. Wygenerowane przez model językowy.