logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate FreeAgent Go - Ilość realokowanych sektorów

raafff 08 Wrz 2013 08:43 2082 5
REKLAMA
  • #1 12712592
    raafff
    Poziom 1  
    Proszę o poradę, czy dysk nadaje się do użycia.

Kilka dni temu dane z dysku bardzo powoli się kopiowały. Okazało się, że na dysku były jakieś błędy. Usunąłem dane, utworzyłem od nowa partycję i zrobiłem gruntowny format. Dysk już teraz kopiuje z normalną prędkością, jak za nowości. Jednak jeden błąd pozostał, który mnie martwi: ilość realokowanych sektorów - ten zaznaczony na żółto na screenie:

Przetestowałem po formatowaniu dysk w HDTune i nie wskazuje żadnego błędu - oto raport z HDTune:
    HD Tune: Seagate FreeAgent Go Error Scan
    Scanned data : 305123 MB
    Damaged Blocks : 0.0 %
    Elapsed Time : 216:56

HD Tune: Seagate FreeAgent Go Benchmark
    Transfer Rate Minimum : 25.6 MB/sec
    Transfer Rate Maximum : 29.7 MB/sec
    Transfer Rate Average : 28.5 MB/sec
    Access Time : 22.9 ms
    Burst Rate : 22.8 MB/sec
    CPU Usage : -1.0%

A to to screeny z HDTune:

Czy dysk jest do wymiany i czy są przesłanki, że sytuacja będzie się pogarszać?
    Czy na podstawie tych wyników można stwierdzić, jaki to rodzaj uszkodzenia - fizyczne, czy logiczne?
    Co radzicie w związku z tym dyskiem? Zaznaczę, że nie używam go do przechowywania bardzo ważnych danych. To dysk do przenoszenia filmów i nagrań z kamery - ponieważ pracuję w branży szkoleniowej. Czy jest sens go sprzedawać i inwestować w nowy - bo jeśli miałby jeszcze trochę pochodzić, to niech próbuje ile da radę.
    Jakie jest ryzyko, że z tego typu błędem dysk może wyciąć nagły numer - wynikający z tego błędu - jakie jest ryzyko utraty danych?

Będę wdzięczny za opinie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12712600
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam
    Dysk do wymiany. Nic mu już nie pomoże. Będzie coraz gorzej.Uszkodzenia fizyczne powierzchni talerza. Dysku nie sprzedaż chyba ,że jako dawcę elektroniki. Dane mogą być utracone w każdej chwili.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12712604
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    507 realokowanych sektorów jest jak najbardziej podstawą do wymiany gwarancyjnej.
    raafff napisał:
    jakie jest ryzyko utraty danych?

Bardzo wysokie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12712606
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    Na dziś "sektorów zapasowych" wystarczyło by zastąpić te, które były uszkodzone.
    Co będzie "na jutro" linuks wskazał.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12712621
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    http://support.seagate.com/warranty

Cytat:
    End User
    Serial Number 5SX2XLXR
    Seagate Part Number 9EV134-566

Component Contact Place of Purchase

Dysk jest na gwarancji ale należy go reklamować w miejscu zakupu. Nie u producenta.

Cytat:
    Component
    The product you identified was sold as a system component. Please contact your place of purchase for service. Seagate sells many drives to direct OEM (Original Equipment Manufacturer) customers. These products are usually configured for the OEMs only, as components for their systems. You must contact your place of purchase for any warranty support on these drives.

EDIT:
    Ubiegłeś mnie linuks :D
  • Pomocny post
    #6 12712627
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Z ciekawości sprawdziłem czy ma jeszcze gwarancję :) Bardzo często się zdarza ,że użytkownik jest przekonany że gwarancja się skończyła.
    Pozdrawiam.
REKLAMA