logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty graficznej do Photoshopa na ASUS P8H61-M LE R2.0, budżet 250 zł

Pawlos85 08 Wrz 2013 15:10 5370 7
REKLAMA
  • #1 12713828
    Pawlos85
    Poziom 9  
    Witam serdecznie,

Mam pytanie o rozbudowę mojego zestawu komputerowego o kartę graficzną, aktualna konfiguracja mojego komputera wygląda następująco:
    - Płyta główna ASUS P8H61-M LE R2.0 Intel H61 LGA 115
    - Procesor Intel Core i3-2120 3,3GHz
    - Zasilacz Chieftec 500W
    - 8GB RAM

Ten zestaw chciałem rozbudować o kartę graficzną. Komputer służy mi w 90% do pracy na programie graficznym Photoshop, w żadnym wypadku do gier. Aktualnie korzystam z karty zintegrowanej na procesorze, ale przy wyświetlaniu obrazu w wyższej rozdzielności, pojawiają się nieprzyjemne spowolnienia.
    Będę wdzięczny za pomoc przy wyborze odpowiedniej karty graficznej, budżet jaki chciałem przeznaczyć na zakup to ok. 250zł.
  • REKLAMA
  • #2 12713949
    Paweł Szeredi
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Kup najtańszą kartę graficzną a pieniądze zainwestuj w RAM. Photoshop nie jest specjalnie wymagający jeśli chodzi o kartę grafiki. Być może da się pracować na zintegrowanej karcie (słyszałem kiedyś, że to tylko kwestia konfiguracji) - mi sie to nie udało a różnica po dołożeniu karty graficznej była kolosalna.
  • REKLAMA
  • #3 12714577
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Za 250zł i tak nie kupi lepszej grafiki niż zintegrowana. Pamięci jest aż nadto. Dużego kopa dałby dysk SSD.
  • REKLAMA
  • #4 12715308
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12715340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 12716102
    Pawlos85
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi,
    w zasadzie photoshop działa u mnie bardzo poprawnie, a pomysł z rozbudową komputera o kartę grafiki pojawił się po zakupie nowego monitora - 24 cale, o rozdzielczości 1900 x 1200 pikseli, wydaje mi się że przy tym rozmiarze i rozdzielczości co jakiś czas pojawiają się spowolnienia w wyświetlaniu grafiki. Czy zintegrowana grafika daje radę na takich rozdzielczościach? (byś może to nie kwestia sprzętu, a oprogramowania, jakiś wirus, lub system do reinstalacji).
  • REKLAMA
  • #7 12717139
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Zintegrowana może wyświetlać obraz bez problemu nawet przy 2560x1600.
  • #8 12921799
    asidus
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Twierdzenie, że karta graficzna praktycznie nie wspomaga działania Photoshopa jest zwykłą nieznajomością tematu (tu chciałem wstawić drobną złośliwość, ale się powstrzymałem!). Cytat współtwórcy oprogramowania Adobe, umieszczone na stronie NVIDIA:
    "...Przy odsłonie Photoshop CS6, dzięki pomocy naszych partnerów, takich jak NVIDIA byliśmy w stanie zdecydowanie rozszerzyć wykorzystanie GPU i w efekcie radykalnie poprawić wydajność i całkowite wrażenia użytkowania dostarczane naszym klientom. Jest jeszcze więcej mocy do wykorzystania dzięki GPU."
    W rzeczywistości już CS4 w pewnym stopniu korzystał z mocy obliczeniowej GPU, ale skrzydła rozwinęła ta technologia dopiero w najnowszym PS.
    W moich doświadczeniach z tym programem, każda karta od GT 660 wzwyż (mam taką więc od niej ustawiam tę umowną granicę) zapewnia wyraźną różnicę pracy. Nawet starsze i słabsze konstrukcje zarówno NVIDI jak i AMD potrafią "dopalić" PS.
    Dla poszukujących karty: dowolna z pamięcią od 2 GB wzwyż, szeroką magistrala i NVIDIA (ciut mniej problemów i lepsze sterowniki wspomagające pracę w PS - ale tak naprawdę to i konkurencja sobie poradzi). A na końcu proszę włączyć obsługę mocy obliczeniowej GPU w opcjach PS...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje karty graficznej do komputera z płytą główną ASUS P8H61-M LE R2.0, procesorem Intel Core i3-2120 oraz 8GB RAM, głównie do pracy w programie Photoshop. Budżet wynosi 250 zł. W odpowiedziach sugerowano, że w tej cenie nie ma sensu inwestować w kartę graficzną, ponieważ zintegrowana grafika może wystarczyć, a lepsze wyniki można osiągnąć poprzez zwiększenie pamięci RAM lub zakup dysku SSD. Wskazano również, że karty graficzne HD6770 i HD7770 mogą być odpowiednie, ale ich cena przekracza budżet. Użytkownik zauważył spowolnienia przy wyższej rozdzielczości monitora 1900 x 1200, co może być związane z oprogramowaniem lub wirusami, a nie tylko z wydajnością sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA